Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sverige vant stafetten da Norge ikke en gang havnet på pallen

Storfavorittene skuffet i OL-stafetten.

SKUFFENDE: Therese Johaug måtte gi tapt for det finske kjøret. Hun sendte Astrid Uhrenholdt Jacobsen ut på sin etappe, tretten sekunder bak teten. Det ble etterhvert mye, og heller ikke Marit Bjørgen klarte å blande Norge inn i medaljekampen. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
SKUFFENDE: Therese Johaug måtte gi tapt for det finske kjøret. Hun sendte Astrid Uhrenholdt Jacobsen ut på sin etappe, tretten sekunder bak teten. Det ble etterhvert mye, og heller ikke Marit Bjørgen klarte å blande Norge inn i medaljekampen. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnestafetten er blant de store høydepunktene i OL å regne her i Norge. Særlig fordi vi både er regjerende OL- og verdensmester på øvelsen, og stilte et stafettlag med fire jenter som hevder seg i toppen stort sett ganske jevnt.

Dermed gikk det norske laget bestående av Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen med et favorittstempel. Som de norske jentene dessverre ikke klarte å innfri. De fikk det tøft da finnene satte standarden tidlig i løpet.

Charlotte Kalla gjorde en imponerende jobb med å tette en luke på sin siste etappe og tok Sverige til OL-gull på stafetten.

Finland fulgte på en andreplass, mens Tyskland tok bronsen. Sverige har ikke OL-medalje på stafett siden sølvet i Grenoble i 1968.

- Litt feig Heidi Weng gikk Norges første etappe, hvor det ble satt fart fra start. Faktisk var det bare en fire-fem nasjoner som vekslet som en gruppe i tet.

Heidi Weng sa før rennet at hun var interessert i å skaffe en luke før veksling, men det lyktes hun ikke med. Det var Russland ved Julia Ivanova som vekslet først, fulgt av Tsjekkia ved Eva Vrabcova og Sverige ved Ida Ingemarsdotter. Heidi Weng sendte Therese Johaug ut på andre etappe, seks sekunder bak Russland.

- Jeg var litt feig som sto mye i sporet når det var mye bedre gli utenfor. Jeg skulle gjerne ha hengt med inn, men jeg hadde en for dårlig plassering uti der. Vi får håpe at dagen blir bra og at jentene gjør jobben. Ser ut som vi ikke her verdens beste ski heller. Det er litt kjedelig, sier Heidi Weng til TV2 etter sin etappe.

I kne Luken ble holdt av Russland en god stund, men Johaug kom dampende bak med blant andre Sverige og Finland på slep.

Til runding etter 2,5 kilometer var Russland ved Kuziukova kjørt inn.

Da finske Aino-Kaisa Saarinen satte fart opp bakken på siste runde, ble det imidlertid tøft for Johaug. Hun slapp noen meter, som hun heller ikke klarte å kjøre inn mot stadion. Johaug sendte Astrid Uhrenholdt Jacobsen ut på tredje etappe 13 sekunder bak teten.

Lei luke Jacobsens oppgave var dermed å tette luka, men ved 1,7 kilometer hadde avstanden økt. Ved 2,5 kilometer var hun 20 sekunder bak ledende Finland og Tyskland. Avstanden økte gjennom løpet, og Jacobsen sendte ankerkvinne Marit Bjørgen ut 33 sekunder bak ledende Finland.

Hun gjorde sitt beste, men så også ut til å få det tungt på sin etappe. 33 sekunder er mye, og snart handlet det om å minimere skaden.

Charlotte Kalla, derimot, som også hadde en luke å tette til Finland og Tyskland i tet, innfridde til de grader og sikret Sverige et OL-gull.

Marit Bjøren gikk til slutt Norge inn til en femteplass, nesten minuttet bak Sverige.

Smørebom Etter rennet var dommen klar: Jentene hadde ikke gode ski. Det var snakk om en skikkelig smørebom.

- Ja, sånn det ser ut i dag var det en smørekrise. Vi sender jo ikke ut jentene med vilje med dårlige ski. Vi vil de skal være nummer en, men i dag lykkes vi ikke. Det må vi beklage både overfor jentene og de som sitter hjemme. Det er ikke bra, sier landslagssjef Trond Nystad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!