HELTEN: Patrik Carlgren reddet to av Portugals forsøk i straffesparkkonkurransen. Foto: Scanpix
HELTEN: Patrik Carlgren reddet to av Portugals forsøk i straffesparkkonkurransen. Foto: ScanpixVis mer

Sverige vant uhyre dramatisk EM-finale

Seiret i straffekonkurransen mot storfavoritt Portugal.

• Sverige - Portugal 0-0 (4-3 etter straffekonkurranse)

(Dagbladet): Sverige er europamestere etter en intens, nervepirrende og dramatisk U21-finale mot Portugal. Til tross for flere store sjanser, forble oppgjøret målløst etter 120 minutter.

Dermed måtte det straffesparkkonkurranse til for å avgjøre. Først ut var Sveriges store stjerne, John Guidetti. 23-åringen var iskald og banket ballen opp i vinkelen. Scoret gjorde også lagkameratene Isaac Kiese Thelin og Ludwig Augustinsson, mens Abdul Khalili bommet.

HEROISK INNSATS: Den svenske spissen John Guidetti kjempet som en løve i oppgjøret mot Portugal. Foto: Scanpix
HEROISK INNSATS: Den svenske spissen John Guidetti kjempet som en løve i oppgjøret mot Portugal. Foto: Scanpix Vis mer

Det samme hadde Ricardo Esgaio gjort for Portugal like før ham. Derfor var alt opp til Sveriges femte skytter, Victor Nilsson-Lindelöf. Selv om presset var enormt, var høyrebacken nådeløs og satte ballen midt i mål. Og da Portugals største profil, ettertraktede William Carvalho, misset fra ellevemeteren like etterpå, var den svenske sensasjonen et faktum.

Folkevandringen De svenske spillerne opplevde en enorm støtte både før og under den prestisjefylte finalen. Flere tusen fans hadde fylt opp flyene som gikk i rute fra Sverige til Praha i forkant av kampen og dannet en gul vegg av supportere bak det ene målet på Eden Arena.

Fansen var også god å ha, for de svenske gutta fikk kjørt seg innledningsvis. Portugal, anført av kaptein og midtbanestrateg Sergio Oliveira, smalt et frispark i tverrliggeren bak Patrik Carlgren i Sveriges bur allerede før sju minutter var spilt.

Portugiserne fortsatte å spille med høyt tempo og stor bevegelse rundt ballfører i minuttene som fulgte, og da så det ut som det kunne bli stygt for svenskene - men litt etter litt klarte Sverige å kjempe seg inn i kampen.

Intens kamp I det som i dagens fotballverden kan karakteriseres som en umoderne 4-4-2-formasjon, lå trener Håkan Ericsons menn lavt, kompakt og displinert med to firere foran keeper Carlgren. Samtidig jobbet Guidetti og spisspartner Kiese Thelin som løver på topp.

IHUGA SUPPORTER: Denne mannen gjorde det han kunne for å søtte de svenske spillerne. Foto: Scanpix
IHUGA SUPPORTER: Denne mannen gjorde det han kunne for å søtte de svenske spillerne. Foto: Scanpix Vis mer

I starten av andre omgang var også duoen uhyre nær ved å få betalt for den heroiske arbeidsinnsatsen.

Kampuret i Tsjekkia nærmet seg 52 spilte minutter da Sverige-kaptein Oscar Hiljemark fant Kiese Thelin med en perfekt vektet bakromspasning. Den høyreiste angriperen så i sidesynet sitt at Guidetti var på vei inn i 16-meteren i en enda bedre posisjon og stusset ballen bakover.

Guidetti måtte avslutte i stor fart og la seg derfor over på sin venstre side i et forsøk på å holde volleyforsøket under tverrliggeren, uten at han lyktes.

Store muligheter Sjansen ble samtidig et slags forvarsel på hva som var i vente, for etter hvilen åpnet kampen og spillet seg opp i langt større grad enn det som hadde vært tilfellet før sidebytte.

STOLTE: Sveriges spillere sang nasjonalsangen av full hals. Foto: Scanpix
STOLTE: Sveriges spillere sang nasjonalsangen av full hals. Foto: Scanpix Vis mer

Etter 64 minutter var det Portugals tur til å sette fart framover, noe midtbanedynamoen William Carvalho, med 13 A-landskamper på CV-en, gjorde ved starte en glitrende kontring.

Med fart, fysikk og rå kraft skapte Carvalho seg rom sentralt i banen, slik at han kunne spille ballen ut til lagkamerat Iduri Medeiros på høyresiden. Kantspilleren tok et touch, før han akselererte inn i 16-meteren. Etter et par raske dragnigner sendte Medeiros av et skudd mot det lengste hjørnet, som bare var centimetre fra å gå innenfor stolpen.

Før oppgjøret gikk til ekstraomganger hadde også Sverige to store sjanser til å avgjøre kampen. Først var det Guidetti som ble stoppet av Portugals keeper, José Sá, så ble Kiese Thelin hindret scoring da en portugisisk forsvarsspiller fikk ryddet unna returen.

DRAMA: Portugals benk fulgte spent med i ekstraomgangene. Foto: Scanpix
DRAMA: Portugals benk fulgte spent med i ekstraomgangene. Foto: Scanpix Vis mer

Etter 120 minutter var oppgjøret fremdeles målløst, og i straffesparkkonkurransen ble keeper Carlgren den store helten med to redninger.

DEN GULE VEGGEN: Flere tusen svensker hadde tatt turen til Tsjekkia for å støtte U21-gutta. Foto: Scanpix
DEN GULE VEGGEN: Flere tusen svensker hadde tatt turen til Tsjekkia for å støtte U21-gutta. Foto: Scanpix Vis mer