Vinter-OL 2026:

Sverige vraket til OL 2026 - raser mot sovende delegater

Italia tildelt OL. Det ble bestemt i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Italia er tildelt vinter-OL og Paralympics i 2026. Det ble klart under sesjonen til Den internasjonale olympiske komité (IOC) i Lausanne. Offentliggjøringen kom rett etter klokka 18.

Valget sto mellom Sverige og Italia. Ifølge nettstedet Inside the Games, vant italienerne med 47 mot 34 stemmer. Trolig var det ett IOC-medlem som ikke stemte.

- Jeg er mer lei meg enn jeg hadde trodd på forhånd. Det var en sterk svensk søknad. Jeg drømte om å oppleve et OL på hjemmebane, sier den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson til SVT.

- Jeg synes det er trist Sverige ikke fikk OL, sier skiskytterkollega Hanna Öberg.

SPENT: Peter Forsberg før OL-avgjørelsen. Foto: Stina Stjernkvist / TT kod 11610
SPENT: Peter Forsberg før OL-avgjørelsen. Foto: Stina Stjernkvist / TT kod 11610 Vis mer

Delegater sov?

Den felles svenske søknaden fra Stockholm og Åre skulle vurderes opp mot en tilsvarende søknad fra italienske Milano og Cortina. Den svenske søknaden hadde også lagt øvelser utenfor landegrensene med konkurransene i bob og aking til Latvia.

82 IOC-delegater avgjorde hvilken kandidat som fikk lekene - og under de siste presentasjonene skal flere delegater ha sovet, ifølge den svenske ishockeyhelten Peter «Foppa» Forsberg, som er en sterk stemme for den svenske søknaden.

- Det var fire delegater som sov under hele presentasjonen. Det er utrolig at de ikke klarer å holde seg våkne. Du kan jo undre hvordan de stemmer når informasjonen ikke kommer fra, sier Forsberg ifølge SVT.

Italia har arrangert vinter-OL to ganger tidligere. Cortina var først ute i 1956, mens i 2006 var Torino vert. Italias statsminister Giuseppe Conte var en av dem som var på scenen for å tale sin nasjons kandidatur tidligere mandag, skriver NTB.

Sverige søkte for sjuende gang, men igjen tapte de kampen om å få lekene. De tapte for Norge og Lillehammer om å arrangere vinter-OL i 1994.

- Gratulerer Italia med OL/PL tildelingen. Jeg heiet på Sverige fordi jeg synes Sverige har hatt en fornuftig tilnærming til OL/PL søknaden, men det ble ikke Sverige denne gangen heller, sier Norges skipresident Erik Røste i en pressemelding.

Tilbake til røttene

Sveriges statsminister Stefan Löfven snakket varmt om tett svensk samarbeid og ønsket om å ta OL tilbake til røttene da han presenterte Sveriges OL-søknad mandag. Det skriver NTB.

- Jeg snakket om at den svenske modellen innebærer at vi gjør ting sammen – idrettsbevegelsen, staten og næringslivet, sa statsminister Löfven.

- Jeg fortalte at vi skal tilbake til røttene, å ha fokus på idretten, de aktive og på gleden, tilføyde han.

Positiv

Oppslutningen om å stå som arrangør for vinter-OL i 2026 var økende i den svenske befolkningen, skrev NTB tidligere i dag.

Det viste en ny måling gjennomført av Kantar sifo.

Søkerkomiteen bak Milano/Cortina har den siste tiden kunnet vise til en oppslutning i den italienske befolkningen på 80 prosent. Like positive har ikke svenskene vært. Der har folket delt seg omtrent på midten.

Den siste målingen fra Kantar sifo viser imidlertid at 63 prosent av svenskene er for et OL i Sverige i 2026. 26 prosent oppgir at de er nøytrale i spørsmålet, mens bare 11 prosent er negative.

Endringen i holdning kan kanskje tilskrives det faktum at rundspørringen ble gjennomført i etterkant av at de som deltok ble gitt informasjon om IOCs nye økonomiske retningslinjer og innholdet i den svenske søknaden.

Den svenske søknaden skal være «klimasmart» og ha minimal påvirkning på klimaet. Arenaer som allerede eksisterer skal benyttes under lekene. Det er med andre ikke lagt opp til nybygging bare for OL. Arrangementet skal også finansiere seg selv gjennom inntekter fra privat sektor.

PS: vinter-OL i 2022 arrangeres i Beijing.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer