Ski-VM i Lahti 2017

Sveriges dametrener: - Jeg er lei av å se fellesstarter med to, tre norske foran en en flokk andre løpere

Dreper spenninga. 

NORSKE I FRONT: Dette bildet ønsker ikke Ole Morten Iversen å se på tremila i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NORSKE I FRONT: Dette bildet ønsker ikke Ole Morten Iversen å se på tremila i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LAHTI (Dagbladet): Om et par timer er det klart for VMs siste distanse for kvinnene. De fem første har endt med fem norske gull, og før tremila er det ingen som egentlig tror at ikke Norge vinner seks av seks.

For Sveriges vedkommende er tremila også den distansen de har absolutt dårligst resultater på i VM-sammenheng.

Bronsemedaljen Charlotte Kalla kapret på hjemmebane for to år siden var den første pallplassen på 2000-tallet. Ingen svensk dame har noensinne vunnet en tremil i et VM.

- Innstillinga er vel ikke noe annerledes til dette enn det er til andre løp. At ingen svensker har vunnet før er ikke noe jeg har tenkt på. Men det er som det har vært de siste åra, de norske jentene må finne seg i å være soleklare favoritter. Så får vi prøve å gi dem så god kamp som mulig, sier svenskenes norske trener, Ole Morten Iversen, til Dagbladet.

DESPERATE?: De norske damene har tatt fem gull av fem mulige, svenskene derimot, står uten gull så langt i VM. Dermed har svenskene måtte høre den norske nasjonalsangen mange ganger, og har helt «glemt« sin egen. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Lei norsk dominans

For sant å si er Iversen litt lei av disse lange fellesstartene for kvinner. Og selv om han er svensk landslagstrener, er det altså ikke Sura Bror som snakker når han sier:

- Selv om jeg er nordmann, så er jeg lei av å se en del fellesstarter for damer som er prega av to, tre norske jenter som går først, og så kommer det en flokk med andre jenter etterpå. Jeg har et ønske om at fellesstarter også blir prega av at det er en del hvite drakter foran der. Vi har prøvd på det i hele år, uten at vi har lykkes helt. Men vi må prøve igjen, det er det som er vår innstilling. Som Charlotte sier, vi må prøve å være med så lenge som mulig, sier Iversen.

Skal Kalla henge med, er hun sannsynligvis avhengig av at de norske damene tar det litt mer med ro fra start enn de har for vane å gjøre.

Nye navn

Mot slutten av et tøft mesterskap kan det jo være at de norske superbeina begynner å merke kjøret de også. Heidi Weng har for eksempel gått samtlige fem distanser så langt i VM.

- Du skal ikke se bort fra at det dukker opp noen nye navn. Det er det siste løpet, noen kommer inn og er mer uthvilt, da kan det bli noen nye navn som er med og kjemper om medaljene., sier Iversen.

- Hvem da?

- Von Siebenthal, for eksempel. Og plutselig kommer det en russer som vi ikke har tenkt så mye på. Et par av de amerikanske jentene glimter også til innimellom på skøyterenn.

- Så dette blir mer spennende enn vi nordmenn liker å tro?

- Ja, jeg håper nå det. Og tremil skøyting er vel ikke Marits favorittøvelse heller? Jeg er så glad i skisporten at jeg i hvert fall håper at det ikke blir avgjort veldig tidlig. Det dreper spenninga.

Ikke gitt opp

Anna Haag er en av dem som har funnet VM-formen for Sverige. Hun er ikke satt ut av den norske gullfangsten, og har heller ikke lagt seg ned og tapt på forhånd.

- Hvis vi mister troa på at det går an å slå dem, kan vi like gjerne legge opp. Vår motivasjon og drive er hele tiden å stå på toppen, sier Haag til Dagbladet.

- Og så tror jeg det helst er folk hjemme som har en duell mellom Norge og Sverige. For meg er det ikke Norge som tar gull når Marit Bjørgen vinner, det er marit som vinner det.

Tremila for damer starter klokka 13.30 i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer