Sveriges første medalje - i curling

NAGANO (NTB): Sverige tok sin første OL-medalje i dag - i curling for kvinner. Gleden ble noe dempet av at svenskene ble slått av Danmark, som tok sølvet bak Canada.

Det skal mer en curlingbronse til for å hindre at Nagano-OL blir en katastrofe for Sverige, som har tatt 100 medaljer i tidligere OL og ligger på femteplassen i den samlede nasjonslisten.

Sveriges kollaps som vinteridrettsnasjon er et merkverdig kapittel i idrettshistorien. Og det har skjedd det siste tiåret. På 80-tallets tre vinter-OL tok Sverige totalt 18 medaljer, på 90-tallet har svenskene foreløpig vunnet 8 medaljer.

Ser man på antall gullmedaljer blir bildet enda skarpere: 11 svenske gull på 80-tallet, tre gull på 90-tallet.

Virkelig brutal blir sammenligningen med Norge. På 80-tallet tok Norge 24 medaljer, hvorav bare fire gull (mot Sveriges 11). På 90-tallet har Norge til nå vunnet 25 gullmedaljer (mot Sveriges tre), og 59 medaljer totalt (mot Sveriges åtte).

OL er ikke slutt, og Sverige kan fremdeles reise seg i slalåm for kvinner og ishockey. Men selv ikke en optimal uttelling vil være nok til å endre på bildet av Sverige som en annenrangs vinteridrettsnasjon.