KRITISK: Det svenske landslagets lege Per Andersson mener det er prinsipielt galt å gi medisin til friske utøvere. Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040
KRITISK: Det svenske landslagets lege Per Andersson mener det er prinsipielt galt å gi medisin til friske utøvere. Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040Vis mer

Sveriges landslagslege: - Det er galt å gi medisin til friske mennesker

Reagerer på opplysningene fra Norge.

(Dagbladet): Sveriges landslagslege Per Andersson mener det er etisk uforsvarlig dersom det stemmer at det norske skilandslaget har gitt astmamedisin til friske utøvere.

Overfor TV 2 i går gikk landslagssjef Vidar Løfshus langt i å bekrefte at dette forekommer, uten å gå i detalj i hvilke medisiner eller utøvere det er snakk om.

- For oss i det svenske landslaget er det et viktig prinsipp at vi kun gir astmamedisin til løpere som har en konkret diagnose. Jeg syns det er et viktig medisinsk og etisk prinsipp å ikke gi legemidler til friske individer for at de skal kunne trene og konkurrere, sier Per Andersson til Expressen.

- Betyr det at du mener de norske legene har opptrådt uetisk?

- Jeg vil ikke kommentere hvordan Norge anvender legemidler, for det har jeg ingen kunnskap om. Men jeg syns det er uetisk å gi friske individer legemidler for at de skal kunne trene og konkurrere, sier Andersson.

Må behandle idrettsfolk som andre

- Vi er leger, og vi må behandle toppidrettsutøvere på samme måte som vi behandler andre pasienter, med prøvd erfaring og vitenskap. Og etter hva jeg kjenner til, så er det ingen forskning som sier vi kan forebygge astma ved å gi folk medisin. Jeg syns det er vanskelig å etisk forsvare det å gi medisiner til friske mennesker. Det er et viktig budskap fra oss i det svenske skiforbundet, sier han.

- Finnes det noe grunnlag for å si at astmamedisin kan gi bedre luftveisfunksjon for en frisk person?

- Nja, poenger er at den eksisterende kunnskapen peker på at om du gir en frisk person astmamedisin, så gir det ingen fordeler. Dette er potente legemidler. De skal man kun gi av korrekte medisinske årsaker, og jeg syns det er galt å gi astmamedisin til et friskt menneske, sier Andersson.

Antidoping Norge reagerer

TV 2s opplysninger om at friske, norske langrennsløpere er blitt tilbudt astmamedisin vekket også reaksjoner hos Antidoping Norge.

- For oss er dette helt ny informasjon, og vi reagerer sterkt på de opplysninger som har fremkommet i mediene, sier Per Wiik Johansen, farmakolog og medisinsk sjef i Antidoping Norge i en pressemelding.

I går uttalte landslagssjef Vidar Løfshus følgende til Dagbladet:

«Ja, vi bruker forstøverapparat på lovlige medisiner og saltvannsoppløsning for å unngå fortetting av luftveier. En anerkjent metode som omtales i forbindelse med bruk av forstøver. Også det gjøres av andre nasjoner.»

«Forøvrig hadde jeg sammen med mine leger denne uken en gjennomgang med medisinsk komité i Antidoping Norge på våre rutiner for behandling av luftveier. Det ble godt mottatt. Forebyggende arbeid mht konkurranser og at de skal komme ut av idretten uten for store mén i sine luftveier, akkurat som behandling og forebygging av andre typer skader.»

Det benekter imidlertid Antidoping Norge.

- Vi hadde et godt og positivt møte, men dette er en framstilling som vi ikke kjenner igjen. I møtet var medisinering av friske utøvere ikke nevnt, hevder Wiik Johansen, som var med på møtet og også er en del av medisinsk fagkomité.