Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017

Sveriges landslagssjef tror Johnsrud Sundby står igjen uten gull i Lahti: - Det er tøft

VENTER FORTSATT: Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug fikk medaljene sine i Lahti sentrum i kveld, men ønsker seg gullet søndag. Det tror ikke Sveriges landslagssjef de gjør. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
VENTER FORTSATT: Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug fikk medaljene sine i Lahti sentrum i kveld, men ønsker seg gullet søndag. Det tror ikke Sveriges landslagssjef de gjør. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Kall det gjerne gnål, men Martin Johnsrud Sundby står fortsatt uten individuelt mesterskapsgull.

Verdens dominerende langrennsløper de tre siste årene har gjort det til et hovedmål å få på plass det denne sesongen. I tillegg er det viktig for det norske herrelandslaget at han eller noen av de andre klarer det.

Bortsett fra Petter Northug har ikke norske herrer tatt et individuelt mesterskapsgull siden Odd-Bjørn Hjelmeset vant femmila i Sapporo i mars 2007.

Det skulle bli ganske nøyaktig ti år, og det er en statistikk de norske gutta er veldig opptatt av å gjøre noe med.

- Vi har hatt en fantastisk laginnsats, men vi har ikke klart å stå øverst ennå, så det må vi fortsette å jage. Fredag må vi klare oss, og søndagen blir ikke noe mindre viktig, kan du si, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

- Vi tenker på laget og vi vil ha gode lagprestasjoner. Det gullet kommer når det skal komme. I verste fall i Seefeld. Så lenge vi har så mange oppi der, så vil vi få som fortjent før eller senere, sier landslagstrener Tor Arne Hetland.

Én sjanse igjen

Både han og Martin Johnsrud Sundby snakket mye om å få som fortjent etter nok et Sundby-sølv.

To superløp i VM har ikke betalt seg i form av det etterlengtede gullet for Sundby. Er det også karma?

- Martin er ekstremt reflektert om dette. Han vet han går gode skirenn, og da vet han også at gullmedaljen vil komme når den skal komme, sier Hetland.

- Jeg tenker at jeg har en sjanse igjen, og den skal jeg bruke bra. Jeg gleder meg veldig til femmila, den er rosinen i pølsa for meg i dette VM etter stafetten, og det er klart at det er viktig for meg å avslutte VM her bra. Jeg tror og håper at jeg kommer til å stå øverst innen vi er ferdige her i Lahti, sier Johnsrud Sundby.

- Du er ikke stressa over at du ikke har vunnet ennå?

- Nei, ikke i det hele tatt egentlig. I dag gjør jeg et kjempeløp, jeg er i min beste form for sesongen i VM, og da satser jeg på at det løser seg for snille gutter.

- Alt dette snakket om karma og at man får som fortjent, er det noen andre enn deg som kan vinne den femmila?

- Nei, sier han og ler.

- Det var derfor jeg sa det i stad. Neida, det er ikke sånn det funker i idretten, dessverre, men de skal være godt forberedt de som skal slå meg på søndag.

- Du føler at du fortjener et gull nå?

- Jeg føler i hvert fall at jeg er nære her. Det blir veldig spennende på fredag med stafetten, og jeg er sterk nok til å vinne på søndag. Jeg må ha gode ski, det blir viktig, og så skal jeg gjøre mitt beste.

Tror ikke han vinner

Det er ikke alle som er like sikre som Sundby på at han står igjen med et gull når Lahti-VM er slutt søndag.

Sveriges landslagssjef, Rikard Grip, er en av dem. Med to av tre sjanser forspilt, tror han ikke Sundby vinner femmila heller.

- Nei, det tror jeg det er en svenske som gjør, sier Grip til Dagbladet.

- Du tror ikke han har vinnerskallen til det?

- Jo, det tror jeg absolutt at han har. Men det er mange andre som har det også, og det er tøft. Et mesterskap er den tøffeste konkurransen man noensinne kan ha, sier Grip, og forklarer det som skiller mesterskapsløpere fra alle andre.

- Det er ofte noen som får til det der lille siste og virkelig har den superdagen. Men så er det sånn at Sundby er overlegent sterkest, totalt sett, over en sesong. Det er mange som kan gjøre disse spesielle løpene og være med og utfordre. Tidligere år har han vært enda mer stabil gjennom sesongen og kanskje ikke lykkes på mesterskap. Nå syns jeg han er med der framme, og det er små marginer. Han knakk staven første dagen, vi vet jo ikke hvordan det kunne endt. Han har stått over noen løp og prioritert litt annerledes, og det har nok gjort at han er med og kommer kanskje til å forlate mesterskapet med et gull.

Aldri gått fortere

Etter kveldens medaljeseremoni var Sundby fortsatt irritert over at det ikke var han som sto øverst på seierspallen. Femmila på søndag blir nå helt avgjørende for at han og eller laget skal ta det distansegullet de trenger for å kvitte seg med Northug-spøkelset.

Men Sundby vet at det kan dukke opp en som har kjempedagen sin på søndag også. Anders Gløersen har for eksempel ladet opp til søndagens femmil omtrent hele sesongen.

- Jeg skal ikke si at det er lettere å vinne i et mesterskap, men det er lettere for en person som ikke skal gå fort hele sesongen å vinne ett løp enn ti løp. Sånn sett er det en utfordring å være i form fra november til mars og likevel gå styggfort i disse fire løpene her. I år har jeg timet det bra. Jeg er i toppform nå, jeg tror ikke jeg har gått så mye fortere på ski noen gang, sier Sundby til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media