Sveriges landslagssjef var overbevist om at Sundby bløffa om den dårlige formen

Så kom sykdomsbeskjeden.

FALUN (Dagbladet): Samtidig med at det norske skilandslaget holdt sin pressekonferanse foran morgendagens tremil med skibytte, holdt det svenske landslaget sin noen meter lenger borti gangen på Högskolan i Falun.

Der lanserte den svenske landslagssjefen Rikard Grip en ørliten konspirasjonsteori rundt Martin Johnsrud Sundbys angivelige formsvikt etter Tour de Ski.

TRODDE IKKE PÅ MARTINS FORMSVIKT: Men så kom beskjeden om at Johnsrud Sundby var blitt syk. Det fikk Sveriges landslagssjef Rikard Grip til å endre både mening og planer for morgendagens tremil.Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix
TRODDE IKKE PÅ MARTINS FORMSVIKT: Men så kom beskjeden om at Johnsrud Sundby var blitt syk. Det fikk Sveriges landslagssjef Rikard Grip til å endre både mening og planer for morgendagens tremil.Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix Vis mer

- Norge sier at det er en formsvikt, men vi er ikke sikre på at det er sånn. Jeg tror at han definitivt er i bra slag. Det er nok en mental påkjenning å vinne Tour de Ski. Jeg tror det er mer problemet enn at han er i dårlig form. Han er ikke i dårlig form, tror jeg, sa Grip til et fåtallig pressekorps.

Sykdomsbeskjeden
Grip mente at Martin selv i redusert form vil være i stand til å kjempe om medaljene på distanseløp. Så rå har han vært i verdenscupen i år, og alt snakket om en formsvikt var altså en tåkelegging fra norsk hold.
 
- Jeg tror han rent fysisk er i bra slag. Uansett, hvis han er nede på 97 prosent, så vil han fortsatt slåss om medaljene. Det er ikke det fysiske som vil avgjøre på lørdag, men skallen. Så jevnt er det hos herrene, sier Grip.
 
Så kom beskjeden fra nabosalen om at Martin ikke går tremila i morgen fordi han har pådratt seg en øvre luftveisinfeksjon.

- Det var kjedelig. Ser du på hele sesongen, så er han verdens beste. Han er en som ville holdt farta oppe. Det blir det nok litt forandring i løpet sånn sett, var svaret da.

Ingen tåkelegging
- Det er sikkert mange trenere og andre utøvere som sikkert har formeninger om hva som er grunnen eller hva som ikke er grunnen til at han er som han er, å prøve å si at det er mentalt eller det ene eller andre, det får de stå for selv. Gutten er sterk, både fysisk og mentalt, så det her er dessverre bare en luftveisinfeksjon. Sånn er det, sier landslagstrener Trond Nystad til Grips kommentarer.

Heller ikke landslagssjef Vidar Løfshus er voldsomt imponert over Grips teori om Martins mentale utfordringer.

- Nei, Martin har ikke noen mentale problemer, men heldigvis bor han på Gaustad så det blir fiksa lett, ler Løfshus.

- Vi har ikke tåkelagt noe, for vi ønsker at våre løpere skal vise seg fra sin beste side hele tida. Når Martin ikke har gjort det har ikke det vært et spill for galleriet heller. Det er først og fremst Martin det er synd på her, og hva slags teorier de har for at han ikke har vært i form blir nå bar spekulasjoner fra deres side, sier han til Dagbladet.

• Dersom hoppinga i Falun lar seg gjennomføre i dag er det kombinertrenn og hopprenn for damene som står på VM-programmet i dag.