FÅR MOTBØR: Skipresident Erik Røste går inn for å oppheve det særnorske forbudet mot høydehus. Det kan tidligst skje på Idrettstinget i 2015.Foto: Håkon Mosvold larsen / Scanpix
FÅR MOTBØR: Skipresident Erik Røste går inn for å oppheve det særnorske forbudet mot høydehus. Det kan tidligst skje på Idrettstinget i 2015.Foto: Håkon Mosvold larsen / ScanpixVis mer

Sveriges langrennssjef mener høydehus er uetisk

- Ville aldri anbefalt mine løpere å bruke det.

(Dagbladet): Onsdag gikk styret i Norges skiforbund inn for å åpne for begrenset bruk av høydehus  i Norge. Forbudet mot høydehus er særnorsk, og høydehusforbudet ble vedtatt av Idrettstinget i 2003.

Skistyrets vedtak vekker naturlig nok reaksjoner.

Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther lurte på hvorfor det var så viktig for langrennssporten å «skyggelegge toppidretten akkurat mens søkelyset rettes mot sportsstjernenes aller mørkeste sider».

Kritiske i Sverige
Også landslagets egen Eldar Rønning var sterkt kritisk til vedtaket.

Kritikerne får drahjelp fra den ferske langrennssjefen i Sverige, Lars Öberg.

- Høydehus er jo tillatt her, det er jo ikke noe juks eller noe man trenger å gjemme unna. Men jeg kommer ikke til å råde noen av våre løpere til å benytte seg av det, sa Öberg til Sveriges Radio tidligere i høst.

- Jeg syns det er på grensen av hva som er ok etisk, men jeg tror også at det finnes bedre metoder for å forberede seg optimalt. Metoder som er helt åpne og lovlige, fortsatte han.

Ikke jobbet med det
Öberg vil overfor den svenske avisa Expressen ikke kommentere det norske vedtaket uten å ha lest det, men sier på generelt grunnlag til den svenske avisa:

- Jeg har ikke noe spesielt synspunkt på det siden vi ikke har jobbet med denne typen hjelpemidler tidligere.