Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017

Sveriges norske landslagstrener ber topplederne ordne opp etter munnhuggeriet

- Det blir for dumt.

VIL VISE ENIGHETEN: Ole Morten Iversen mener det er på tide å begrave stridsøksa i astmadebatten nå. Her er han på pressetreff i Lahti sammen med dagens store gullfavoritt, Stina Nilsson. 
VIL VISE ENIGHETEN: Ole Morten Iversen mener det er på tide å begrave stridsøksa i astmadebatten nå. Her er han på pressetreff i Lahti sammen med dagens store gullfavoritt, Stina Nilsson.  Vis mer

VIERUMÄKI (Dagbladet): Det har vært storm i kastene mellom Norge og Sverige i opptakten til dagens VM-start i langrenn.

Astmarapporten som ble framlagt rett før VM hevdet at svenskene ikke ville dele deres rutiner for diagnostisering og behandling av astma og luftveisplager.

Det fikk både den svenske landslagslegen, Per Andersson, og lederen for Sveriges Olympiske Komite (SOK), Peter Reinebo, til å rase.

Som svar på tiltale la astmautvalgets svenske representant, Kjell Larsson, fram eposter som dokumenterte det utvalget oppfattet som svensk vrangvilje.

Dermed kom Reinebo på banen med stortromma.

- SOK opplever at flere av granskingens konklusjoner er helt hinsides ut fra SOKs syn på medisin, idrett og etikk. Dessuten framstår rapporten som et bestillingsverk for oppdragsgiveren, det Norske skiforbundet, skrev Reinebo i en epost til Dagbladet.

Mer kjeft

Påstanden fra Reinebo ble møtt med forundring av langrennskomiteens leder, Torbjørn Skogstad.

På siden av astmakrangelen har landslagssjef Vidar Løfshus gitt en personlig tirade mot journalister, svenske medier og Sveriges langrennssjef, Johan Sares.

Sares svarte med å be Løfshus holde kjeft. Løfshus la seg flat etter å ha gitt mediene skylda for Johaug-saken.

Ole Morten Iversen er svensk damelandslagstrener. Han er norsk, og har i tillegg sønnen Emil Iversen på det norske landslaget.

Ikke noe fanteri

Iversen står midt mellom begge leirene og rister lett på hodet av det som nå skjer.

- Når det er en diskusjon mellom Norge og Sverige, så føler jeg meg jo litt utsatt, da. Når det kommer kritikk fra Norge mot svenskene, så er jo jeg en svensk en, og føler meg truffet når ting ikke er sant. Og når svenskene kommer med kritikk av nordmennene, så er jeg faktisk en nordmann og. Jeg blir skutt på av alle her, sier Iversen til Dagbladet og ler litt.

- Men jeg vet nå at i både Norge og Sverige er det ordentlige mennesker. Det er ikke noe juks, det er ikke noe fanteri, og vi vil akkurat det samme med skisporten, legger han til.

- Hvorfor blir tonen så aggressiv?

- Det har jeg ikke noe godt svar på. Det er sikkert litt sammensatt, enkelte svarer kanskje litt dumt eller lite gjennomtenkt, og så er det noen journalister som er veldig flinke til å lage overskrifter som skaper litt aggresjon også. Men det er jo veldig synd. Jeg er ikke den som leser mest, men jeg får jo med meg en del, og det flytter liksom fokuset. Det blir en del krangling om ting som kanskje ikke er det viktigste. Sporten er en ting, men når det gjelder doping og en ren idrett så tror jeg Norge og Sverige er enige om det aller meste. Vi ønsker en ren idrett, og vi vet hvordan vi vil ha det. Så blir liksom fokuset på ting som er sagt, hva den ene sier og den andre svarer, sier han.

- Norge og Sverige er jo to stormakter i langrenn, og vi burde heller være tydelige på det vi faktisk er enige om. For skisportens del. Mye av det det har vært fokus på i media den siste tida ganger jo ikke langrenn. Det gjør ikke det, fortsetter han.

I VM-bobla

Bare timer før VM-festen starter i Lahti er det altså høylytt krangling mellom de to største langrennsnasjonene det blir snakket om.

Vel, det blir i hvert fall snakket om blant dem som er her for å skrive om mesterskapet. Innad i den svenske leiren er det lite prat om den svensknorske ordkrigen.

- Vi legger virkelig ingen energi i dette i det hele tatt. Vi er i VM-bobla vår og forsøker å gjøre alt så bra som mulig for oss selv, sier en smilende svensk landslagssjef, Rikard Grip.

Om noen timer sender han Stina Nilsson ut som den største gullfavoritten Sverige har i VM. Kranglingen mellom langrennstoppene skal han forholde seg til når VM er over.

- Men hvorfor blir tonen så aggressiv nå, tror du?

- Jeg vet ikke. Kanskje det handler om at det er spørsmål som berører følelser? Jeg har lagt veldig lite energi på å lese om eller følge dette, jeg forsøker å være her i laget og å skape et så bra miljø og stemning for de aktive at de skal kunne prestere her i VM.

Noen må rydde opp

Ole Morten Iversen, som har ansvaret for Nilsson, er også opptatt av at det nå må være det sportslige det blir snakket om.

Ordkrigen skal i hvert fall ikke de aktive bidra i.

- Nå er vi på VM, så her får vi ikke gjort noe. Vi må legge denne ballen død så fort som mulig, så vi får ha fokus her, sier Iversen til Dagbladet.

- Påvirker det løperne?

- Nei, mitt inntrykk er at løperne i vår leir ikke blir påvirket av dette. Jeg tror ikke de leser noe på nettet heller. Jeg tror de føler at det er mye som foregår omkring som de bare må holde seg unna. Det er faktisk ikke tema, det snakkes ikke om ved måltidene eller noe. Det syns jeg er et godt tegn for den jobben de skal gjøre.

- Men noen må snakke sammen om dette snart?

- Jo, men det er kanskje ikke vi trenere eller løperne som må ta den dialogen. Det må noen høyere opp i systemet gjøre. Og det regner jeg med at blir gjort også, for det som har vært nå i år, det blir bare for dumt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media