Astma i langrenn

Sveriges nye skihelt går på astmamedisin. Det gir Martin fortjent støtte

På tide å sortere ut hva denne debatten handler om, slik at Martin Johnsrud Sundby kan få den anerkjennelsen han har trent seg til. Som Folkets Idrettspris 2016.

TO ÆRLIGE  KONKURRENTER: Calle Halfvarsson og Martin Johnsrud Sundby med riktig astmamedisin kommer til å prege langrenn denne vinteren.  FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
TO ÆRLIGE  KONKURRENTER: Calle Halfvarsson og Martin Johnsrud Sundby med riktig astmamedisin kommer til å prege langrenn denne vinteren.  FOTO: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

KANSKJE sviktet skiene eller kanskje var det teknikken. Uansett greide ikke Sveriges gjenfødte skihelt Calle Halfvarsson å holde Martin Johnsrud Sundby bak seg i bakkene utenfor Lillehammer i går. I en VM-sesong teller akkurat det bare sånn passe. Poenget er at svenskene har fått tilbake en løper som naturlig preger teten på mange øvelser når det virkelig gjelder under mesterskapet i Lahti seinere denne vinteren:

  • Det gjør langrenn morsommere, og i beste fall langrennspublikummet litt klokere.

For Calle Halfvarsson i kanonform har nylig fått diagnosen «astmatiker», og kommer fra en treningshøst der han er blitt dosert med passende medisin.

Når svenskenes egen storløper også går på astmamedisin, bør det bli lettere å sortere ut hva høstens følelsesladde medisineringsdebatt egentlig gjelder.

DEN gjelder i hvert fall ikke doping. Sånt burde det være unødvendig å minne om snart et halvår etter at Johnsrud Sundby ble dømt til to måneders utestengelse av Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) for et ikke bevisst brudd på skisportens medisineringsregler. Men det er dessverre fortsatt nødvendig:

  • I hele høst har jeg fått e-mail fra lesere som forventer at jeg som en konsekvent motstander av dop i norsk toppidrett, skal behandle Martin Johnsrud Sundby som hvilken som helst av idrettens mange svindlere.

Det er et umulig krav. Han har hverken svindlet konkurrenter eller publikum. Det var derfor Verdens Antidopingbyrå (WADA) i sin anke til CAS i fjor høst etter at Martin først ble frifunnet av det internasjonale Skiforbundet (FIS), understreket at heller ikke de som anklagere mente at dette bruddet på medisineringsreglene ble gjort for å oppnå en fordel. Martin Johnsrud Sundby ble dosert med for mye astmamedisin fordi han var syk og legen hans tolket reglene feil.

DA Martin i går gråt under NRK-intervjuet etter vinterens første seier, skjønte muligens noen flere hvordan det føles for en ren idrettsutøver å bli mistenkt for å dope seg. Det er på alle måter vondt.

I dette tilfellet er det også helt unødvendig. Det hadde holdt å lese eller gjengi dommen mot Johnsrud Sundby korrekt for å se at dette aldri har vært noen dopingsak i ordets rette betydning; at en utøver altså har forsøkt å skaffe seg en urettmessig fordel ved hjelp av et forbudt stoff.

Å få medisin mot astma er derimot en rettmessig fordel fordi idretten vil at de som har denne sykdommen skal få lov til å være med på like vilkår med friske utøvere.

CALLE HALFVARSSON hadde altså ingen grunn til å bli flau for å få astmadiagnosen for en drøy måned siden. Men han ble det. Så mye har denne debatten sklidd ut:

- Jeg har akkurat fått diagnosen. Dessverre må jeg si. Såvidt jeg vet har jeg ikke hatt problemer med astma tidligere. Løser dette problemene, er det jo bra, fortalte Calle pressen uten at han våget å være riktig glad for at årsaken til all sykdommen hans var funnet:

- Det er bare at dette kommer samtidig med det der i Norge. Hadde det ikke hendt, så hadde det ikke gjort noe. Nå kjennes det nesten ille å si at jeg har problemer med luftveiene, innrømmet han

Men nå som denne svensken også er i bedre form enn noen gang, er det fortsatt ingen ting å være flau for:

  • Det er bare flott at Halvarsson til slutt fikk bra nok medisinsk hjelp til å dempe sykdommen.

Slik medisinering er uansett ingen hjelp til å gå unormalt fort på ski. Astmamedisinen gjør syke friskere, men gir ikke friske mer fart.

NOEN løpere har helt sikkert trodd nettopp det gjennom de snart 30 årene dette miljøet har visst at langrenn på toppnivå kan gi både astma og andre alvorlige luftveisplager. I eliteidrett blir det mest prøvd også av de som vil holde seg innenfor regelverket.

Det er en holdning som i seg selv er til å diskutere, men det angår ikke dopingbestemmelsene. Derfor ønsket ikke WADA å være med på den internasjonale kommisjonen som nå gransker medisineringen innen norsk langrenn. Når kommisjonen kommer med sin rapport over nyttår er det altså ikke snakk om doping, men om hvilke etiske rammer som ellers skal begrense toppidretten vår.

FORELØPIG har kommisjonen ikke bedt om noen endring av disse rammene. De norske skilandslagene medisinerer utøverne sine som før, mens en etter en av konkurrentene ser at denne behandlingen kan være nyttig. For Calle Halfvarsson var ikke alene om å gjøre det godt i verdenscupen på Lillehammer i helgen etter å ha fått riktig diagnose. Det samme gjaldt amerikanske Jessica Diggens blant jentene; også hun med en skirelatert astma som tidvis må holdes i sjakk med riktig medisin.

Etter som de to i løpet kommer stadig oftere på seierspallen, vil de bidra til å avmystifisere det med astma og langrenn. Det kommer sporten til å tjene på. For det å lindre en yrkesrelatert sykdom må aldri bli sett på som en konkurransefordel.

MARTIN JOHNSRUD SUNDBY har derimot vært astmasyk siden han var liten. Han ville aldri blitt langrennsløper uten medisin.

Inntil feilen med doseringen i Davos for nesten to år siden, kostet det å trosse denne sykdommen ikke noe annet enn enda litt mer fysisk slit av en som har slitt hardere enn noen av dagens skihelter. Etterpå har det vært klart røffest psykisk.

Da er det på tide å gi Martin den anerkjennelsen han fortjener. Det er derfor han er første kandidat til årets Folkets Idrettspris etter en sesong med et jevnt høyere nivå enn noen langrennsløpere har prestert før ham.

For oss i Dagbladet var det en selvfølge å nominere den regjerende verdenscupvinneren selv rett etter at han hadde sonet for brudd på dopingregelverket. Martin Johnsrud Sundby har ikke brutt noens tillit, og akkurat det blir det heldigvis stadig lettere å forstå.