KRAFTFULL MARKERING: Sverige-spillerne med Jimmy Durmaz i spissen kom med et opprop mot rasisme før dagens trening. Foto: Bildbyrån
KRAFTFULL MARKERING: Sverige-spillerne med Jimmy Durmaz i spissen kom med et opprop mot rasisme før dagens trening. Foto: BildbyrånVis mer

Sveriges protest mot rasisme: - Et sted går grensa

Slår ringt rundt Jimmy Durmaz (29). Offer for grov rasisme etter 2-1-tapet for Tyskland.

  • Tyskland–Sverige 2-1

Jimmy Durmaz opplevde fotballsupportere på sitt verste da Sverige tapte 2-1 for Tyskland lørdag kveld. Durmaz sørget for frisparket som gjorde at Toni Kroos scoret fem minutter på overtid.

Etterpå haglet rasismemeldingene på sosiale medier. Folk mente Durmaz var skyld i et nitrist tap, noe som kan koste Sverige avansement til åttendedelsfinalen.

Da de svenske spillerne skulle trene i dag, sørget de for en markering mot rasismen. De tok oppstilling foran pressen, og Durmaz holdt en flammende tale.

TØFT DØGN: Jimmy Durmaz holdt en flammende tale foran pressekorpset. Foto: Bildbyrån
TØFT DØGN: Jimmy Durmaz holdt en flammende tale foran pressekorpset. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Å bli kritisert er noe vi lever med. Men å bli kalt for en selvmordsbomber og få drapstrusler mot meg og mine barn, er fullstendig uakseptabelt, sa Toulouse-spilleren med syrisk opprinnelse.

Over grensa

På hjemmesida til det svenske fotballforbundet sier han:

- Hei, jeg vil si en sak i forbindelse med det som skjedde etter kampen i går. Jeg er fotballspiller på høyeste nivå. Jeg finner meg i å bli kritisert for det jeg presterer på banen. Det er en del av jobben. Og det er jeg alltid klar for å ta. Men det finnes en grense - og den ble passert i går.

Trener Janne Andersson startet seansen i Gelendzjik i Russland med å samle samtlige spillere og trenere foran pressetribunen.

VM-studio: Tete Lidbom, Marius Lien og Svein-Erik Edvartsen gjestet Dagbladets VM-studio gjennom lørdagens kamp mellom Tyskland og Sverige. Programleder: Øyvind Godø / Nicolai Delebekk / Video: Per Ervland Vis mer

- Vi kommer til å gjøre det litt annereldes i dag. Årsaken er fullstendig uakseptable hendelser etter kampen i går.

Durmaz fortsatte:

- Jeg er svensk og bærer drakta og flagget med stolthet. Jeg vil takke alle mine venner som sprer glede. Vi står samlet. Eller hva, gutter?

Så sa samtlige:

- Fuck rasismen!

Politianmeldt

Det svenske fotballforbundet opplyste i morges at de har anmeldt hatmeldingene til politiet.

Det var spesielt Instagram-kontoen til Durmaz som fikk gjennomgå. Den druknet i hat, dødstrusler og rasistiske kommentarer.

Sverige møter Mexico onsdag. Med seier går laget videre til åttendedelsfinalen. Ved uavgjort er Sverige avhengig av utfallet i kampen mellom Tyskland og Sør-Korea.