Sveriges regjering sier ja til søknaden om vinter-OL i 2026

Den svenske regjeringen stiller statsgaranti for søknaden om OL i 2026.

RINGENES SØKER: Sverige støtter en OL-søknad om vinterlekene i 2026. Her ser du Marit Bjørgen bak de ikoniske ringene i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
RINGENES SØKER: Sverige støtter en OL-søknad om vinterlekene i 2026. Her ser du Marit Bjørgen bak de ikoniske ringene i Pyeongchang. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Stockholm meldte sin interesse for vinter-OL 2026 sammen med canadiske Calgary og italienske Milano og Cortina d'Ampezzo.

I forrige uke fikk Italia på plass sin statsgaranti for søknaden, mens Calgary allerede har trukket sin varslede søknad.

Dermed var det bare den svenske statsgarantien den internasjonale olympiske komiteen ventet på, for å kunne arrangere en reell konkurranse om lekene.

Men veien hit har ikke vært lett for svenskene som ivrer for et vinter-OL.

Et løft for idretten

Først ble et OL på svensk jord stemt ned at politikerne, da de mente søknaden ikke var tilfredsstillende nok. Men i januar snudde de, og var villige til å godkjenne en OL-søknad på ett vilkår:

At det skjer uten å belaste Stockholms skattebetalere.

- Dette kan bety et løft for hele idretts-Sverige. Det er gøy å kunne gi denne beskjeden, sier kultur- og idrettsminister Amanda Lind (MP) til svenske TV 4.

Sveriges legendariske langrenns- og friidrettskommentator, Jacob Hård, sier til egen kanal SVT at om Sverige skulle få OL i 2026, blir det «historiens mest spredte OL».

Beskjedent budsjett

Hård sikter til de opprinnelige planene om å arrangere både skihopping og kombinert i Falun, alpint, snowboard og freestyle i Åre, mens bob- og akekonkurransene kan arrangeres i Latvia.

De planene er fortsatt utgangspunktet for søknaden, som per i dag har et totalbudsjett på 13 milliarder svenske kroner, melder TV 4.

I OL-sammenheng må det kunne sies å være et svært beskjedent utgangspunkt.

- Det går ikke an å se på hva som er gjort før. Nå er det helt nye tider med nye forutsetninger for å arrangere et OL. Det er et poeng å gjøre det billig og bærekraftig nå, sier lederen for søkerkomiteen, Richard Brisius, ifølge den svenske avisa Expressen.

Sverige har aldri tidligere arrangert et vinter-OL, men hadde sommer-OL i Stockholm i 1912.

IOC avgjør 24. juni hvem som får arrangere vinter-OL i 2026 under IOC-møtet i Lausanne.