HARDT PRESSET: Sveriges landslagssjef Pia Sundhage er hardt presset foran nattas skjebnekamp mot Australia. Taper svenskene, er VM over. Foto: NTB Scanpix
HARDT PRESSET: Sveriges landslagssjef Pia Sundhage er hardt presset foran nattas skjebnekamp mot Australia. Taper svenskene, er VM over. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sveriges trener: - Overlever ikke i jobben om vi mislykkes i VM

Kan ryke ut i natt.

I VM for fire år siden forsvant de norske damene ut av VM etter gruppespillet. Ikke lenge etter forsvant landslagstrener Eli Landsem ut av jobben.

Nå står svenskene - som reiste til VM med klare ambisjoner om å kapre en OL-plass - i samme situasjon. Nattas kamp mot Australia er et være eller ikke være i VM for svenskene - og sjefen deres, Pia Sundhage.

- Jeg overlever ikke i jobben og vi ikke når en kvartfinale i VM, har Sundhage sagt tildigere. Hun har kontrakt med det svenske forbundet i et år til - til etter at Rio-OL er over.

Nå spørs det om svenskene i det hele tatt klarer å ta seg dit.

Kun to poeng To kamper har de svenske jentene spilt hittil.

Mot Nigeria ledet de to ganger, men klarte ikke bedre enn 3-3 etter en svak forestilling.

Mot VM-favoritt USA gikk det bedre rent spillemessig. Amerikanerne ble holdt til 1-1. Seint i kveld står Australia, som slo Nigeria og har et bedre utgangspunkt enn Sverige, på motsatt banehalvdel.

- Det blir en kamp der poengene blir veldig, veldig viktige. Klarer vi dette, blir det god trening mot åttedelsfinalen og kvartfinalen. Vi ser på kampen som om det er «nå eller aldri», sier Sundhage.

- Skal dety bli nå framfor aldri, er Sundhage avhengig av at den store stjernen i laget, Lotta Schelin, «våkner». Hun har vært så godt som usynlig så langt, og Sverige er også det laget i VM som har hatt færrest skudd på mål etter to kamper.

Bare seier gjelder Taper Sverige i natt, er de ferdigspilt i VM. Spiller de uavgjort igjen, er de avhengig av resultater i andre grupper for å gå videre som tredjelag i pulja.

Om de svenske damene derimot skulle klare å slå Australia og gå forbi dem på tabellen, venter trolig en av de store VM-favorittene - nemlig Brasil - i åttendedelsfinalen.

Det blir i såfall nok et vanskelig hinder på veien mot målet: En plass i Rio-OL neste sommer.

Dit kommer bare de tre beste europeiske VM-lagene.

Så langt er det lite som tyder på at Sverige er blant dem.

LITE EFFEKTIV: Lotta Schelin (t.v.) - her i kamp mot USA, er Sveriges største stjerne. Men så langt i VM har hun vært lite effektiv. Foto: NTB Scanpix
LITE EFFEKTIV: Lotta Schelin (t.v.) - her i kamp mot USA, er Sveriges største stjerne. Men så langt i VM har hun vært lite effektiv. Foto: NTB Scanpix Vis mer