VM 2013: I Val di Fiemme kapret Johan Olsson et femmilsgull Sverige fortsatt snakker om. Men da han sto over et verdenscuprenn på grunn av en døende hund i 2005, var ikke omtalen like fin.   Foto: Bjørn Langsem
VM 2013: I Val di Fiemme kapret Johan Olsson et femmilsgull Sverige fortsatt snakker om. Men da han sto over et verdenscuprenn på grunn av en døende hund i 2005, var ikke omtalen like fin. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Sveriges VM-helt sto over renn fordi hunden døde. Nå snakker han ut om hetsen

- Vi måtte tåle enormt mye dritt.

(Dagbladet): Han regnes som en av de aller største svenske skiheltene i tida etter Gunde Svan: Hjemmehåpet Johan Olsson (34) har totalt ti medaljer fra VM og OL, hvorav to stafettgull i vinterleker pluss det vanvittig sterke femmilsgullet fra Val di Fiemme.

Den første av medaljene tok han i Torino i 2006, da Olsson var en del av det bronsevinnende svenske stafettlaget. Men tidligere den vinteren hadde Olsson fått en alvorlig knekk. Ti år seinere snakker han nå om hetsen han følte han ble utsatt for da han droppet å delta i verdenscuprennene i Kuusamo. Årsaken til fraværet, som ble godkjent av Sveriges daværende landslagssjef Inge Bråten, var at familiens hund Bonzo skulle avlives.

- Det var en selvfølge for meg å bli hjemme da Bonzo ble syk. Familien er viktigere i denne situasjonen, sa Olsson til Expressen i november 2005.

- Man er på bunnen for øyeblikket. Jeg sover ikke godt. Jeg spiser ikke godt, sa Olsson.

Voldsomt oppstyr Også Olssons daværende samboer Anna Dahlberg - som nå er hans kone ved navn Anna Olsson - var en del av langrennslandslaget. Men ikke i Kuusamo i sesongstarten 2005/2006. Hun ble også hjemme.

- Jeg syntes det var viktigere å støtte Johan i en slik situasjon enn å dra til Finland og ikke vite hvordan han hadde det, sa hun til Expressen den gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fraværet vakte voldsom oppsikt, og ble omtalt også av Dagbladet. Langrennsentusiaster ristet på hodet og i tv-ruta ble det debattert om Olsson og Dahlberg virkelig hadde den rette gløden til å bli store langrennsløpere.

- Jeg hadde ikke godtatt det hvis Anna og jeg ikke fikk bli hjemme. Når du er veldig lei seg, tenker du ikke akkurat på et skiløp, sa Olsson til det svenske nyhetsbyrået TT under oppstyret som fulgte.

- Enormt med dritt I forbindelse med VM 2015 har Östersundsposten laget en stor web-tv-dokumentar om Johan Olsson. I episode ni snakker han og kona om sjokket de opplevde da verden raljerte over Bonzo-fraværet.

- Det var helt sykt at det i det hele tatt ble sånn. At folk kan stå og slakte en sånn beslutning på tv. Mange sa vi var kraftig lønnet av skiforbundet, og at vi derfor måtte stille opp. Men det er ikke sånn. Blir du uttatt, så er det ingen tvang til å stille opp, sier Olsson.

- Vi måtte tåle enormt mye dritt, om at vi var useriøse og burde kastes ut av landslaget. Tre måneder seinere tok Anna gull i lagsprint i OL, og jeg tok bronse der. Da stilnet de spørsmålene, sier Olsson.

Anna Olsson, som ifølge web-tv-klippet også var forkjølet i dagene før Kuusamo, sier det ikke var en vanskelig avgjørelse i det hele tatt - men at de ikke hadde drømt om at det skulle bli så mye oppstyr. Johan Olsson forteller han fikk en tankevekker da han så hvordan mediene håndterte saken, og at hans forhold til journalister ble endret av det som skjedde.

- Da jeg fikk den første telefonen med spørsmål om hvorfor vi var hjemme - vi hadde oppgitt familiære grunner som årsak - så sa jeg det som det var. At det var fordi vi skulle avlive hunden vår, som vi hadde vokst opp med. At det var en barndomsvenn, sier Olsson i programmet.

Johan Olsson har for øvrig hatt en trøblete oppkjøring til VM i Falun, men etter et målbevisst hardkjør - hvor han gikk opp mot en femmil daglig i ensom majestet - har han nå erklært seg selv frisk.

Hovedmålet for klassiskeksperten: Stafetten og femmila.