FØRSTE ÅR SOM SENIOR: Sverre Lunde Pedersen er under sekundet bak en pallplass i sammendraget etter første dag av EM på skøyter. Foto:  EPA/BAS CZERWINSKI
FØRSTE ÅR SOM SENIOR: Sverre Lunde Pedersen er under sekundet bak en pallplass i sammendraget etter første dag av EM på skøyter. Foto: EPA/BAS CZERWINSKIVis mer

Sverre (20) ga nederlandsk storfavoritt kamp til døra

Kjemper om pallplass i EM etter sterk 5000 meter.

(Dagbladet): Sverre Lunde Pedersen ble juniorverdensmester i allround på skøyter både i 2011 og 2012.

I år deltar han i sitt første mesterskap på seniornivå - og første dag av skøyte-EM i Heerenveen bærer bud om at 20-åringen har noe stort på gang.

Etter en godkjent niendeplass på 500 meter, med tiden med 36,86, imponerte Lunde Pedersen stort på 5000 meteren noen timer senere.

Han gikk i siste par med sterke Jan Blokhuijsen fra Nederland, som de fleste forventet skulle ta en enkel parseier. Men han fikk kamp til døra av nordmannen. 

- Jeg var nærmere Blokhuijsen enn jeg hadde trodd. Det er kjekt å se. 5000-meteren var litt rotete i starten, og jeg ble litt lurt av at Blokhuijsen ikke startet hardere. Men det ble bra på slutten, sier Pedersen til NTB.

Tiden 6.19,07 holdt til tredjeplass for 20-åringen, og fjerdeplass i sammendraget. Han har bare 87 hundredeler å hente inn på mannen foran seg - landsmann Håvard Bøkko - foran morgendagens 1500 meter.

- Helt fantastisk. Jeg har bare én liten ting å utsette på løpet: Sverre trodde Blohuijsen skulle gå fortere enn han gjorde etter 600 meter. I den perioden av løpet gikk begge løperne litt for svakt, og der ligger det noen tideler. Men deretter var det en praktfull oppvisning. Sverre viser kapasitet etter å ha vært oppe på 30,5-runder, og kjører en drøss med 29-runder. Helt fantastisk, mener tidligere verdensmester og nåværende NRK-ekspert, Even Wetten.

Sven Kramer vant som ventet 5000 meteren i samløp med Håvard Bøkko. Med tiden 6.12,55 tok han en suveren seier, mens Bøkko skuffet med 6.23,38 og sjuendeplass.

Kramer leder sammenlagt, 79 hundredeler foran landsmann Blokhuijsen. Deretter følger Bøkko 1,57 sekunder bak og Lunde Pedersen 2,44 sekunder bak.