Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svigerfar skal smøre Eldar til suksess

Hjelper langrennsløperen fram mot OL.

VIKTIG MANN: Sjefsmører og svigerfar Kai Selbæk er en viktig faktor i OL-planleggingen for Eldar Rønning. Her er de under verdenscupåpningen i Kuusamo.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
VIKTIG MANN: Sjefsmører og svigerfar Kai Selbæk er en viktig faktor i OL-planleggingen for Eldar Rønning. Her er de under verdenscupåpningen i Kuusamo. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

|||Eldar Rønnings (27) suksessformel fram mot OL finpusses med god hjelp av svigerfar Kai Selbæk (53) i smørebua.


Vandrehistoriene om «svigermor fra helvete» er langt fra sannheten i forholdet mellom parhestene Rønning/Selbæk.

Der hersker enn så lenge den skjønneste harmoni.

Da Eldars faste smører de siste sesongene, Helge Emanuelsen, ga seg, var ikke Rønning sen om å takke ja til smøresjef Knut Nystads tilbud om å få sin egen svigerfar som personlig smører på landslaget. Det var en kar han kjente godt, både som løypekjører og smører i området der samboeren, den tidligere skiløperen Laila Selbæk, kommer fra.

- Jeg sa at jeg ble glad for det. Han er en fin person å ha med å gjøre. Han kommuniserer godt, er en dyktig håndverker og er alltid i godt humør. Og jeg tror han er jævlig skeptisk til å gjøre feil. Han ønsker ikke å smøre meg bort, og jeg er ikke så vanskelig å ha med å gjøre jeg heller, sier Rønning.

Selvlært

Svigerfaren var en fryktet, rask og teknisk angriper på fotballbanen, men langrenn var han ikke kjent med. Men da datteren Laila ville bli skiløper ble han tvunget til å lære seg faget fra bunnen av.

- Han har smurt ski på toppnivå de siste 15 årene og har fulgt med i utviklingen. Det er en stor fordel. Da har du det i fingrene. Jeg går mye klassisk, og han vet alt om hvilken tykkelse han skal legge på, mener Rønning.

- Har han smurt deg bort skikkelig noen gang?

- Nei, ikke ennå.

- Det spørs hva som skjer da. Det kan bli flere varianter av julemiddagen i år. Kanskje ikke de dukker opp i det hele tatt? smiler Selbæk der han turnerer skiene i den norske smørebussen.

- Nei, da. Eldar er en enkel kar å ha med å gjøre, og hvis du gjør jobben din går det som regel bra. Det gjelder selvsagt for alle løperne jeg har ansvaret for, sier Selbæk som også smører skiene til John Kristian Dahl, Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla.

- Jeg kan ikke gjøre noe spesielt for Eldar. Det blir for dumt. Det er tross alt bare et skirenn selv om det er verdenscup på programmet.

Gnisninger

Jakter sammen

- Hvordan er det å reise på tur med svigerfar på slep hele tiden? Det blir ikke mye tull da?

- He-he. Nei, det kan du si. Det er kort vei fra himmel til helvete, spøker Eldar som har vært sammen med sin Laila i seks og et halvt år.

- Vi skulle gifte oss, men så ble hun gravid. Da ble det Ellinor (tre og en halv måned) i stedet. Du kan si at det tok seks år før jeg skjønte finten. Og i natt drømte jeg faktisk at jeg fikk en sønn. Det er ikke bare, bare.....

Bestefar Kai bor i det lille tettstedet Å i Meldal. Der jakter smøreren og Eldar sammen også.

- I år var vi på storviltjakt. Jeg skjøt en hjort, en «tapping». Men jeg tror nok at jeg må kjøpe meg et nytt gevær. Det jeg fikk låne av svigerfar var ikke helt stabilt, ler Rønning.

Det gjenstår å se om duoen treffer med smurningen.

Første mål er sprint og 15 kilometer klassisk i Kuusamo til helgen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media