- Svik mot folket

Johann Olav Koss, Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang går i et åpent brev til voldsomt motangrep gårsdagens dopingspekulasjoner i «Rikets tilstand».

«Fullstendig uansvarlig journalistikk,» kaller de tidligere heltene Gerhard Helskogs program.

Johann Olav Koss fikk referert dokumentarprogrammets innhold av Dagbladet i går ettermiddag. Da var han positiv til søkelyset «Rikets tilstand» nå setter på mulig norsk doping i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994.

- Det er viktig å få fram spekulasjonene for å holde i gang debatten, sa Koss fra kontoret i Montreal.

Men etter at programmet var sendt på TV i går kveld, snudde han fullstendig - sammen med TV2s Gutta på Tur-helter Dæhlie, Ulvang og Olympiatoppens utøverkomité. De skriver:

«...det verste forsøket vi har sett noengang på å konstruere en dopinganklage mot norske toppidrettsutøvere.»

- Grunnløse påstander

På vegne av brevskriverne, sier utøverkomitémedlem Ådne Søndrål dette til Dagbladet:

- Det er et greit program om doping. Det er positivt at de går norsk idrett etter i sømmene. Men de har laget en søkt vinkling. Og det er vi misfornøyde med.

- For nordmenn betyr suksess mer enn for mange andre nasjoner. Og dermed ville skuffelsen bli enorm om noen ble tatt i doping. Derfor blir mistenkeliggjøringen i dette programmet et svik mot det norske folk.

Ro-kongen Olaf Tufte sier dette:

- Det var Utøverkomiteen som tok initiativet til dette brevet. Grunnløse påstander hører ingen steder hjemme. Enten bør de legge fakta på bordet, eller så bør de holde kjeft.

- Beklagelig

En oppgitt Gerhard Helskog fikk referert innholdet i det åpne brevet av Dagbladet. Det er ikke første gang han opplever at dementimaskinen settes i gang etter kontroversielle program.

- Det er beklagelig at de er lei seg, men vi har ikke sagt at noen har dopet seg. Legene har bestilt medisinen. Det har vi dokumentert. Hva skulle legene bruke den til? Kan vi ikke heller snakke rolig om dette?

Spør Helskog. Redaksjonen hans har jobbet et år for å finne svar. Nå håper han at noen er i stand til å komme fram med fakta. Det gjør blant annet de involverte legene i Dagbladets artikkel på side 28 i dagens avis.

- Vond følelse

Dagbladet så «Rikets tilstand» hjemme hos Erling Jevne i går kveld. Også langrennspensjonisten etter Salt Lake City-OL satt igjen med en vond følelse etter programmet.

- Jeg synes det var ekkelt. Bloddryppende spisser, plasmaekspandere. De stiller spørmål uten å komme med svar, bare for å mistenkeliggjøre og så tvil om norsk suksess, sier Jevne.

- Visste du at legene hadde med seg slike medisiner under OL?

- Bricanyl er den eneste jeg har hørt om. Det ble brukt ved forkjølelser og av de som var astmatikere, og da fikk de ikke lov til å konkurrere. Plasmaekspandere har jeg verken hørt om eller sett.

Kjenner seg ikke igjen

Jevne kjenner seg ikke igjen i bildet idrettslege Helge Oftebro laget av norske garderober som «så ut som krigshospital med intravenøse væsker og bloddryppende nåler». Men han skjønner at folk stiller spørsmål når nordmennene år etter år dominerer langrennssporten.

- Jeg skjønner at det blir stilt spørsmål når vi slår utøvere som er tatt i doping. Men det beviser bare at det går an å gå fort på ski ved hjelp av hardt arbeid og knallhard trening, sier Jevne.

Kristen Skjeldal er ett av Norges sterkeste kort når verdenscupen åpner i Kiruna til helga. Han har ingenting positivt å si om programmet.

- Det eneste TV2 prøver på, er å sverte langrennssporten, sier han.