GODT HUMØR: Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud under lansering av VM-genseren til Dale. I bakgrunnen står Ragnhild Mowinckel. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
GODT HUMØR: Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud under lansering av VM-genseren til Dale. I bakgrunnen står Ragnhild Mowinckel. Foto: Tore Meek / NTB ScanpixVis mer

Aksel Lund Svindals kneskade

Svindal er optimist, men dette blir helt avgjørende

For Aksel Lund Svindal (35) er det store spørsmålet før årets sesong om kneet holder.

FORNEBU (Dagbladet): Aksel Lund Svindal er fortsatt i tenkeboksen om framtida som alpinist. Det er ingen tvil om at 35-åringen vil fortsette, men spørsmålet er om kneet tåler nok en vinter med hardkjør helg etter helg.

De siste åra har Svindal hatt knetrøbbel som følge av uhellet i Kitzbühel i 2016. Da røk både korsbåndet og menisken. I tillegg fikk han bruskskader.

Det har gjort at 35-åringen har trent mye alternativt både forrige sesong og i sesongoppkjøringen i år, men Svindal har fortsatt smerter, spesielt etter store treningsmengder.

Det gjorde blant annet at han dro hjem tidligere fra landslagets treningssamling i Chile i oktober.

- Fryktet det skulle være verre

Svindal selv har hele tida vært klar på at han fortsetter, hvis det høyre kneet takler det. Han vil konkurrere mer, og kaller det å avslutte karrieren på samme sted som han tok sitt første VM-gull (Åre 2007) poetisk.

Da Dagbladet og flere norske medier møtte ham i forbindelse med at Dale lanserte de offisielle VM-genserne på Fornebu, måtte Svindal svare på en rekke spørsmål om kneet.

- Jeg skulle ønske at det var bedre, men det er realistisk at det er som det er nå. Samtidig må jeg si at jeg fryktet at det skulle være enda verre med tanke på hvordan det var våres, sier Svindal til Dagbladet.

På ski i våres var kneet så ille at Svindal måtte sykle 2-3 ganger om dagen for å holde hevelsen nede. Det er den lange, kontinuerlige slitasjen under sesong som gir ham de store problemene.

Det er også det som kan bli utslagsgivende i årets sesong.

- Sånn var det gjennom vinteren i fjor. Men jeg føler og håper at det er bedre nå. Men det er fortsatt problemer. I Chile nå fikk jeg en viss mengde trening, og da var kneet bedre enn jeg hadde fryktet. Likevel blir det ikke som på vinteren - for da er det belastning hele tida, forklarer Svindal.

Han fortsetter:

- Når det er for mye mengde over tid uten pauser så drar du med deg litt og litt og litt. Det er litt naivt å tro at det skal fungere hele vinteren. Det kommer nok tilbake dit at jeg må sykle ganske mye, men da får det bare bli sånn. Så det kommer nok dessverre litt tilbake til.

Dette blir avgjørende

Svindal håper at kneet kan stabilisere seg på det nivået det er per dags dato. For da har han en fair sjanse til å være med og konkurrere både i de viktigste rennene både under verdenscupen og VM i Åre i februar.

Før verdenscupstarten i fartsdisiplinene i midten av november, skal det norske landslaget på en treningssamling i USA.

Der kommer Svindals kne virkelig til å testet seg, og han blir klokere selv på hvordan ståa er.

Aksel Lund Svindal har ved flere anledninger tidligere sagt at treningshverdagen er vel så viktig som renndagene. Og kanskje vel så morsom.

- Når vi er i Colorado kjører vi mye utfor om dagen. Da ligger jeg og kjemper med Kjetil (Jansrud) om å ha den beste tida, og kanskje vi kjører mot andre nasjoner. Den driven sammen med de andre gutta for å komme til Lake Louise og vinne rennet, er vel så kul som å vinne rennet i Lake Louise. Hvis du ikke kan ta del i den biten er det ikke like gøy lenger, og du har ikke like høye sjanser for å vinne lenger. Hvis jeg kan ta del av det og få en tro på at jeg kan vinne, da er det jævlig fett å være med, sier OL-mesteren i utfor.

ULYKKE: Et fly kuttet en kamerakabel, som videre traff stolheisen. Kameraet datt deretter ned midt i målområdet under alpint-VM. Video: Eurosport Vis mer

Og historisk sett har de norske alpingutta gjort det veldig bra i USA og Canada. De trives på snøen der. Dermed vet både Svindal og at de andre på laget at dette blir en virkelig test på hva slags form han egentlig er i.

Men selv om det skulle gå dårlig der, vil ikke Svindal gi en dato på når han eventuelt må gi slipp på håpet om å komme tilbake:

- Hvis jeg ikke er i nærheten i USA, vet jeg at det blir vanskelig. Jeg orker ikke spekulere med tanke på deadline. nå skal jeg kjøre i Sveits og Colorado. Det blir det aller viktigste. Så får bare veien bli målet.

- Hva med å bare kjøre VM?

- Så langt har jeg ikke tenkt. For at jeg skal prestere på trening så må jeg tenke at jeg skal kjøre fra starten av sesongen. Ellers begynner du å fire litt her og der, og da blir det ikke ordentlig. Nå tenker jeg at jeg skal slå Kjetil (Jansrud) og Aleks (Aleksander Aamodt Kilde) i det første rennet. De andre alternativene har jeg ikke tillatt meg å tenke ennå.

Jansrud er positiv

Langvarig treningskompis og konkurrent, Kjetil Jansrud, har også blitt optimistisk på fortsettelsen til Svindal:

- Jeg tror han fortsetter. Det er min subjektive mening, men jeg har også respekt for at det fortsatt er situasjoner hvor det gjør vondt, selv om kneet er bedre enn det var.

- Hvordan mener du kneet hans er nå?

- Det er på langt nær hundre prosent, men det blir det vel aldri heller. Jeg tror likevel det beste nivået i år er bedre enn det var i fjor, men du er ikke kvitt det som ikke fungerte.

Et av spørsmålene nå er om Svindal må kjøre verdenscup for å beholde FIS-poengene inn mot VM-starten, eller om han kan droppe en rekke verdenscuprenn og hoppe rett inn i VM igjen.

Jansrud tror begge deler er mulig:

- Det er mulig å starte i VM uten å ha kjørt verdenscup, men du går glipp av viktig trening. Spesielt i utfor er det umulig å få den treningen andre steder enn under rennene. Den treningen greier vi ikke å arrangere.

Jansrud fortsetter:

- Det er et viktig poeng, samtidig som han har så mye rutine innabords at han kunne ha gjort det. Hvis det skal være aktuelt må han vite at kneet blir bedre på den tida. Nå har det gått mye tid, så det er rart å håpe på at det blir vesentlig bedre på kort tid.