Aksel Lund Svindal på Ekebergsletta torsdag. Foto: Erlend Aas / Scanpix
Aksel Lund Svindal på Ekebergsletta torsdag. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Svindal ga full gass fra første stavtak

Testet ski og utstyr i Østerrike.

Aksel Lund Svindal testet ski og utstyr på snø for aller første gang i Østerrike i forrige uke, og det var full gass fra første stavtak.

- Jeg er veldig fornøyd med de øktene jeg hadde på ski i Østerrike i forrige uke. Da var jeg også innom både ski- og støvelfabrikantene mine. Jeg skal ikke nekte for at jeg fikk gjort veldig mye bra arbeid på den turen.

- Det er heller ingen tvil om at jeg er der jeg skal være på denne tiden av sesongen rent fysisk, men for å være sikker på at skikjøringen også funker helt som den skal, må jeg gjennom flere økter enn de jeg hadde i Østerrike nå, legger Svindal til overfor NTB.

Torsdag dukket han opp på Norway Cup med alpinstøvlene over skulderen.

- Jeg skal være med på et opplegg for TV. De vil at jeg skal spille fotball i slalåmstøvler, smilte Svindal.

Til neste uke reiser han sammen med resten av verdenscuplaget i alpint til New Zealand for å kjøre på skikkelig vintersnø, og deretter blir det mer skikjøring i Chile. Det er vinter på den sørlige halvkule, og det tenker Svindal og co. i det norske verdenscuplaget å benytte fullt ut. Trening på skikkelig vintersnø på denne tiden av året kan være gull verdt, selv i en sesong uten mesterskap.

Drastisk Det er klart at Det internasjonale skiforbundet (FIS) legger opp til drastiske endringer av utstyret i sesongen 2012-13.

- De nye reglene for utstyr som det er kommet forslag om fra FIS vil ikke bety noe for den sesongen som starter om et par måneder, men dersom forslagene blir endelig vedtatt, blir det stor dramatikk før sesongen 2012-13, altså den neste, sier Svindal til NTB.

- Det er dramatiske regelendringer det er snakk om. De er så dramatiske og omfattende at jeg ikke har noen tro på at de blir vedtatt.

- Jeg tror nok at det kommer til å bli nye regler for utstyret også, men de reglene som endelig blir vedtatt, blir nok en del moderert i forhold til det forslaget som ligger på bordet nå, fortsetter han.

- Dersom det nåværende forslaget blir tatt til følge, kommer hele skikjøringen i alpint til å bli forandret. Jeg har ingen tro på at det blir resultatet, sier Norges dobbelte verdenscupvinner.

Innsparinger Selv om alpinkomiteen i Norges Skiforbund sliter økonomisk og tidligere har sagt at de aller beste på verdenscuplaget skal skjermes for kutt, så er det nå klart at også Aksel Lund Svindal og co. kommer til å merke de innsparingene som er igangsatt.

- Først og fremst merkes det på den måten at det ikke er nok penger til å stable et skikkelig europacuplag på beina. Vi kommer til å ta med noen av europacupkjørerne på samlingene våre. Det betyr at vi blir flere på å dele ressursene på samlingene, samtidig som det blir kuttet ut en trener, forteller Svindal.

Han står på farten for å reise til årets viktigste treningssamling på New Zealand og i Chile.

- Vi reiser til uken, og da blir vi borte lenge. Jeg er vel tilbake i siste del av september, og da er det jo bare en måneds tid til sesongåpningen i Sölden, sier han.

Det meste har gått på skinner for Svindal i sommer, og han legger ikke skjul på at han var veldig fornøyd med de skiøktene han gjennomførte i Mellom-Europa i slutten av juli.

- Jeg kjørte for fullt og merket at jeg kunne gi «bånn gass» uten at kroppen reagerte. Alt ser med andre ord bra ut, men den aller viktigste treningsperioden står foran oss. Det er på New Zealand og i Chile vi skal legge grunnlaget for det som skal skje i verdenscupen fra åpningen i Sölden og resten av vinteren, sier Aksel Lund Svindal til NTB.