MÅLRETTET: Aksel Lund Svindal gjør som da han var junior i treningsarbeidet rettet mot neste sesong. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅLRETTET: Aksel Lund Svindal gjør som da han var junior i treningsarbeidet rettet mot neste sesong. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Svindal gjør som da han var junior for å bli best igjen: - Det er en fordel

Slik får han utbytte av regeltrøbbelet.

OSLO (Dagbladet): Aksel Lund Svindal droppet resten av verdenscupsesongen etter VM.

Grunnen er FIS' regelverk som gjør at han risikerer å miste viktige rankingplasser neste sesong om han konkurrerer mer.

Overfor Dagbladet beskriver Svindal tirsdag avgjørelsen som en han blir mer og mer komfortabel med.

- Nå i etterkant blir jeg tryggere og tryggere på at det var riktig.

- Det var ikke en lett avgjørelse der og da?

- Nei, det var det ikke. Men i det store bildet skjønner jeg at noen renn fra eller til ikke har så mye å si om jeg kan være enda bedre neste år, forklarer 32-åringen.

Vil ha mer fleksible regler Etter at det ble tydelig at alpinisten risikerte å miste plasseringen på rankingen om han kjørte flere renn enn utforen og super-G i VM, har regelverket fått kritikk.

Norske alpineksperter og landslagstrener Håvard Tjørhom har gitt uttrykk for at de ønsker reglene endret.

Også Svindal skulle gjerne sett et mer fleksibelt regelverk.

- Det kunne vært smidigere. Jeg synes det er klønete og at man bør se etter forbedringer, men jeg kan ikke klage over en situasjon også andre utøvere er i. Det er sånn det er.

For eksempel gjelder regelen for Bode Miller og den canadiske fartskjøreren Erik Guay denne sesongen.

Miller konkurrerte som Svindal i VM, men har ikke kjørt verdenscup i år. Guay har ikke deltatt i noen renn på øverste nivå.

FIS' regelverk sier at en skadet utøver som har status som skadet mister fire plasser på verdensrankingen. Nordmannen gikk fra å være førsterangert til å bli femterangert.

- Klønete når det skjer  Svindal har status som skadet til tross for at han kjørte VM.

Men om nordmannen kjører mer enn ett verdenscuprenn, mister han statusen som skadet og dermed rankingpoengene som gjør at han starter neste sesong som femterangert.

- Jeg føler alle regler er sånn. Man får situasjoner der man ikke synes regelverket er bra, og da ser man på dem en gang til. Det føles klønete når det skjer, sier Svindal.

Muligheten for å endre regelverket kommer først på FIS' kongress og møter til sommeren.

Ligner juniortida Uten konkurranser å forholde seg til, trener 32-åringen med tanke på neste sesong. Han har muligheten til å legge ned langt flere treningstimer enn utøverne som er med på verdenscupsirkuset.

- Nå er treningshverdagen veldig lik som da jeg var junior. Jeg kan kjøre to økter på ski til dagen og ikke være redd for å bli sliten med tanke på konkurranser. Jeg lengtet etter å kjøre på ski igjen da jeg var skadet, og nå har jeg mer overskudd og kan trene mye.

- Jeg er fortsatt på minussida sammenlignet med hva jeg hadde vært uten skaden, men jeg er veldig trygg på at jeg skal komme opp på et like godt nivå og kanskje bedre.

- Når kan du være bedre enn hva du ville vært om du kjørte verdenscuper?

- I løpet av april. Jeg får ikke trent særlig med utfor nå fordi apparatet følger verdenscupene, og jeg trenger den fartstreninga med Kjetil (Jansrud, journ. anm) og laget før jeg føler at jeg er skikkelig bra igjen.

Verdenscupløperne må hele tiden flytte på seg og får gjennomført få ordentlige treninger grunnet alle konkurransene.

- Det er bra at jeg kan være samme sted ei hel uke og trene to skiøkter til dagen. Jeg prioriterer super-G- og storslalåmtrening fordi det er mulig å gjøre uten støtteapparat. Utfortreninga får jeg gjøre sammen med Kjetil i april når sesongen er over.

Svindal trener og oppholder seg i all hovedsak i Sentral-Europa med base i Østerrike etter VM i Beaver Creek. Det vil han også gjøre framover, selv om han denne uka er i Norge.

Til helga reiser han til Kvitfjell hvor verdenscup i utfor og super-G arrangeres for å se rennene og trene med det norske slalåmlaget.