Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-utfor med Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud

Svindal har én bønn til arrangøren

- Det ville vært veldig ødeleggende, sier Aksel Lund Svindal om søndagens værmelding. Det er meldt kraftig vind. FIS har allerede forsøkt å flytte utforrennet, men fikk nei av IOC.

HÅPER RENNET BLIR RETTFERDIG: Aksel Lund Svindal håper at tilfeldigheter ikke er med å påvirker utforen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HÅPER RENNET BLIR RETTFERDIG: Aksel Lund Svindal håper at tilfeldigheter ikke er med å påvirker utforen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEONGSEON (Dagbladet): Ifølge værprognosene vil det blåse heftig i utforbakken når Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde jakter OL-gull søndag.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) fryktet et skandalerenn, og har allerede forsøkt å ta grep. De har kommet med et forslag om å flytte utforen til lørdag, men det ville ikke Den internasjonale olympiske komité (IOC).

– Vi har diskutert å framskynde rennet til lørdag, men for IOC var ikke det en mulighet. Dette er IOCs avgjørelse. Vi kan bare tilby dem løsninger fra et sportslig ståsted, sier FIS' renndirektør Markus Waldner til NTB.

Kraftige vindkast

Vinden som er meldt er så sterk at gondolene, som frakter utøverne opp og ned, kan bli stoppet. Det betyr at hvis vinden blir så ille som varslet, blir rennet i verste fall utsatt.

Allerede natt til fredag norsk tid begynte vinden å påvirke. Dagens utfortrening, som egentlig skulle starte 11.00 lokal tid, ble flyttet en halvtime på grunn av vindkastene. Dette fordi de måtte flytte ned startområdet fra de mest vindfulle partiene.

Svindals bønn

Vinden har selvfølgelig vært et tema hos de norske utforgutta. De har allerede hyllet forholdene i bakken, men hvis vinden kommer, kommer det til å bli ødeleggende, spesielt i denne bakken hvor det allerede er snakk om at hundredeler kommer til å skille medaljevinnerne.

- For å si det sånn. Det aller beste for rennet er at det ikke er vind. Her ligger bakken på en åsrygg, så hvis det er vind er det ikke noe le. Da vil det påvirke rennet, sier Svindal til Dagbladet.

- Sånn er det selvfølgelig alltid, men det ville vært ekstra synd i et OL, legger han til.

For å enkelt forklare hvor stor effekt vinden har, kan man bruke skitesterne som eksempel. De store skiprodusentene som Head og Atomic bruker millioner på å teste ski for å være best mulig sikret til enhver tid.

Men hvis det er noe som helst vind når de kjører tester - blir testene annullert.

- Det trenger ikke være mer enn at du kjenner en svak vind. Da er testene for lite pålitelige, forklarer Svindal.

Spesielt i OL-bakken, som er kort og uten noen ekstremt bratte partier, kommer det til å gi utslag.

- Så vinden ville vært veldig ødeleggende. Jeg håper at arrangøren tar tak og flytter løypa litt lenger ned, selv om den allerede er kort, hvis de skjønner at det blir et urettferdig renn, sier Svindal, og legger til at det bare er OL-utfor hvert fjerde år.

Tøffe forhold

Dagens andre av tre trening totalt ble gjennomført etter en utsettelse. Men løypa ble betydelig kortere. Fortsatt er det uvisst om det blir en tredje og siste trening i morra.

Jansrud, som igjen kjørte inn til en av de beste tidene, forteller:

- Det var ok. Det var vindkast på toppen. Problemet med lavere start er at du ikke helt vet hvor du står. De flyttet også en port for å dempe farten inn mot det første hoppet. Derfor sier ikke dette så mye inn med tanke på søndag.

Han får støtte av Aleksander Aamodt Kilde:

- Det er bra forhold, men varierende lys, sikt og vind. Det var litt uforsvarlig å kjøre fra toppen i dag.

Nå er spørsmålet hva som skjer framover. Alt avhenger av været:

- Beskjeden vi fikk var at de ville ha et rettferdig løp fra toppen, og det er jeg takknemlig for. Hvis det blir mer vind enn i dag, kommer ikke gondolen til å gå. Da har vi et stort problem. Jeg håper de tenker seg godt om før de bestemmer seg for å gjennomføre, sier Jansrud i mix-sonen.

- Utrolig slitsomt

Hvis det nå skulle gå så langt at vinden tar så tak at rennet blir utsatt, er det langt fra første gang det har skjedd i OL-sammenheng. I Vancouver i 2010 ble utforrennet utsatt to ganger. Også i Nagano i 1998 ble rennet flyttet en rekke ganger på grunn av snø og regn.

En som fikk smake på det, var Kjetil André Aamodt. Han er på plass i alpinbakken i Sør-Korea som ekspert for Eurosport, men husker godt følelsen han hadde i Nagano i 1988:

- Det er krevende. Man er veldig på hugget under et OL. Det er fire år mellom hver sjanse. Nagano var utrolig slitsomt. Vi sto opp klokka seks, seks dager på rad for å kjøre, men så ble det utsatt. Der ble løypa også ganske annerledes på grunn av vinden og snøfallet. Det var vanskelig å takle det, rett og slett.

EKSPERT: Kjetil André Aamodt. Lars Eivind Bones / Dagbladet
EKSPERT: Kjetil André Aamodt. Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hvis det blåser medvind kan det gå mye fortere, og da må man tilpasse linjen sin. Det er likt for alle, men det trenger det ikke alltid å være, sier Aamodt til Dagbladet, og refererer til vindkast som kommer og går, slik det er meldt under årets OL-utfor:

- Det er kjedelig hvis det blir avgjørende for utfallet. For det er en ganske kort løype med små marginer, og da kan man få en litt tilfeldig vinner i et olympisk utfor som kommer hvert fjerde år. Det er en av de største øvelsene i OL og kanskje det største du kan vinne som alpinist.

TROR PÅ GULL: Kjetil André Aamodt tror både Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal kan ta gull. Duoen har også tro på Aleksander Aamodt Kilde. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TROR PÅ GULL: Kjetil André Aamodt tror både Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal kan ta gull. Duoen har også tro på Aleksander Aamodt Kilde. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Troa på gull

Eurosport-eksperten liker det han har sett av de norske gutta den siste tiden, og mener at Norge har gode sjanser til gull.

- Vi håper det blir rettferdig. Det ville vært synd for Norge om tilfeldigheter skal avgjøre, for vi har de to største favorittene i (Kjetil) Jansrud og (Aksel Lund) Svindal sånn jeg ser det. Denne løypa passer dem veldig godt. Så lenge det blir et rettferdig renn er det gode muligheter for at en av dem vinner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!