I STOFORM: Aksel Lund Svindal på pallen etter sin 19. verdenscupseier. Foto: SCANPIX/EPA/ETTORE FERRARI
I STOFORM: Aksel Lund Svindal på pallen etter sin 19. verdenscupseier. Foto: SCANPIX/EPA/ETTORE FERRARIVis mer

Svindal holdt på å falle fra seieren

I stedet passerte han Lasse Kjus i antall verdenscuptriumfer.

Aksel Lund Svindal herjet med verdenseliten, tok sin tredje verdenscupseier i år og passerte Lasse Kjus i antall verdenscupseirer i Val Gardena fredag.

Etter utklassingsseieren i Saslong-traseen står han med 19 verdenscupseirer. Det er bare Kjetil André Aamodt som har flere enn ham av norske alpinister, men dersom Svindal fortsetter å kjøre som nå, bør det ikke være lenge til han passerer Aamodts 21 seirer også.

Han kjørte inn til 1.36,95 minutt i Val Gardena fredag. Toeren Matteo Marsaglia fra Italia ble slått med 1,07 sekund, mens Werner Heel på tredjeplass var ytterligere fem hundredeler bak. Deretter fulgte Kjetil Jansrud. Han var seks hundredeler fra en plass på seierspallen.

Det norske tomannslaget slo godt fra seg nok en gang, og det var svært nær en norsk dobbeltseier.

- Løpet mitt var vel ikke helt perfekt inn mot mål her, men jeg tapte ikke så mye på den lille feilen jeg gjorde tre porter før mål. Jeg holdt på å gå på trynet, og det var verre. Jeg fikk litt sommerfugler i magen akkurat da, men handlet på instinkt, så det gikk bra.

- Jeg gjorde en feil til, akkurat inn i Ciaslat. Det var heller ikke så bra, men resten av løpet satt som det skulle, sa Aksel Lund Svindal etter oppvisningen i Val Gardena.

Ga gass - Jeg ga skikkelig gass i dag, særlig i toppartiet, for jeg så jo at Streitberger var nesten halvsekundet bak på første mellomtid, og han var nest raskest. Det viser at jeg tydeligvis har kjørt veldig fort der oppe, for den differansen fikk jeg jo allerede etter 35 sekunders kjøring, fortalte Svindal.

- Når jeg gir gass som jeg gjorde i dette løpet, så tar man alltid litt sjanser, men jeg følte på ingen måte at det var noe hodeløst over kjøringen min, ikke i det hele tatt. Det gikk etter planen, men jeg hadde en aggressiv plan i dag, la han smilende til.

- Du hadde god kontroll altså?

- Tja, jeg vil vel si at jeg hadde brukbar kontroll, særlig på toppen. Kontrollen var vel ikke like god på slutten, men da hadde jeg hørt på radioen at det var mange som tapte mye like før mål. Der var det veldig urolig, så det var nok grunnen til at det gikk saktere med en del av de andre. Forholdene ble nok litt dårligere lenger ned i traseen, mente Svindal. Han kjørte derfor med bare en tanke i hodet i avslutningen, og det var å dra på så mye som mulig.

Tre bra dager Etter seier og annenplass på de to utfortreningene i Val Gardena og seier i super G-rennet, har uttellingen vært strålende for Svindal så langt.

- Ja, det har vært bra de tre dagene jeg har kjørt her. Du kan vel si at jeg har herjet litt med alle de andre unntatt Kjetil på utfortreningen torsdag, så det er bra. Noen ganger går det etter planen og vel så det. Her har det vært slik, men andre ganger går det ikke.

- Nå er det bare å nyte den fine perioden jeg er inne i og håpe at det kommer til å vare så lenge som mulig, sa Svindal til NTB i målområdet fredag ettermiddag.

- Jeg ante ikke helt hvordan jeg lå an underveis her, men å komme til mål og se at jeg er over et sekund foran, det er digg, mente Svindal.

- Det er litt som Lake Louise. Det er tett på listen med meg et stykke foran. Da vet du jo at det skal mye til før noen tar deg, la han til.

- Det går bra for meg nå. Det er ikke så mye mer å si, og her i dag følte jeg nok at Jansrud var den største trusselen, men også han var langt bak på toppen. Da skjønte jeg at det ville gå bra, sa Aksel Lund Svindal, som økte ledelsen i den totale verdenscupen ytterligere etter fredagens seier.

Lørdag er det utfor som står på programmet i Val Gardena, dersom været ikke skaper problemer for både løpere og arrangører.

(NTB)