Svindal ikke tilbake før på nyåret

- Kan kanskje trene om to til tre uker.

BEAVER CREEK (Dagbladet.no): Aksel Lund Svindal kommer ikke til å kjøre renn i verdenscupen før på nyåret. Så lang tid tar det å bli kvitt skaden han pådro seg tirsdag.

- Alpint er en risikosport. Shit happens! Når sånt skjer, gjør jeg likevel det beste ut av situasjonen, sier alpinisten selv i en pressemelding fra sykesengen.

Alvorlig skade

Det er det dype kuttet i baken som er problemet. De andre skadene (ansikts- og kjevebrudd pluss sårskader i ansiktet) er ikke avgjørende for at han nå må ta seg en drøy måneds pause fra skikjøringen.

- Hvis såret i baken gror normalt og på vanlig måte, vil jeg si at det vil ta fra to til tre uker før han så smått kan begynne å trene igjen, men ikke nødvendigvis med å stå på ski. Derfor må jeg si at det er liten sjanse for at han kjører flere konkurranser dette året, sa lege Ola Rønsen til NTB på telefonen fra Vail onsdag.

Han hadde da vært på sykebesøk hos Svindal og kunne fortelle om en verdenscupleder ved godt mot dagen etter det stygge fallet i utforløypa i Beaver Creek.- Jeg vil si at Aksel har kommet seg veldig bra. Han har sovet godt, og jeg synes det ser lovende ut, sa Rønsen.

Atomic fortviler

Verdens største skifabrikk har verdens beste og største alpinist på sykehuset. Det er ikke bare trist. Det er krise.

Svindal ikke tilbake før på nyåret

- Et veldig stort tapt for Atomic, sier fabrikkens østerrikske racingsjef Rudi Huber til Dagbladet.no.

Rudi Huber møtte Dagbladet.no på det norske løperhotellet i Beaver Creek etter Marius Arnesens sykebesøk i går kveld norsk tid. Nyhetene han fikk var gode, men den generelle stoda er ikke noe Atomic klarer å smile av.

- Vi har mistet en lederstjerne, sier Huber.

- Aksel er verdens beste alpinist. Og du erstatter ikke en kar som sist sesong tok to vm-titler samtidig som han vant verdenscupen sammenlagt.

- Måten han har startet denne sesongen på - med to nye seirer på de fire første startene - er også i en klasse for seg.

Skifabrikker, racingsjefer og løpere - alle sammen vet at det er farlig å kjøre utfor.

- Selvfølgelig, sier Huber.

- Fare er en del av gamet. Utfor er alpinsportens formel 1. Å ta sjanser og kjøre med risiko er en stor del av det løperne får betalt for.

Svindal ikke tilbake før på nyåret

Ute i 10-11 renn

Dersom legens vurderinger er riktige, og ingenting tyder på noe annet, så betyr det at Aksel Lund Svindal kommer til å miste 10-11 renn i verdenscupen. Trolig gjør det at han kan virke farvel til totalseieren i vinter, men det er det ikke mange i den norske alpintroppen som bryr seg om nå.

- Det kommer til å ta tid før Aksel er tilbake i verdenscupen igjen, men det viktige er at han er kommet bra fra dette uhellet. Han er i hvert fall i godt humør og ved ganske godt mot. Selvsagt var han sliten etter operasjonen da vi snakket med ham i formiddag, men han er profesjonell og vet at dette er ting som skjer, sa verdenscupsjef Marius Arnesen til NTB.

- Jeg kan love deg at jeg skal kjøre fort når jeg er tilbake igjen, fortalte han meg på sykehuset, så han har allerede begynt å se framover, sa Arnesen.

Svindal kommer til å bli på sykehuset noen dager.- Legene på sykehuset her i Vail vil ha ham liggende her fra fem til sju dager. Han må bli klar for hjemtransporten, og så må vi lage et opplegg slik at han får tilfredsstillende oppfølging når han kommer hjem, sa Ola Rønsen.

Med flagget til topps

Aksel Lund Svindal var svært interessert i hvor bra han hadde kjørt før han falt like før mål i tirsdagens treningsomgang. Da han fikk høre at han hadde vært raskest av samtlige, slo han fast at han iallfall var gått ned med flagget til topps.

- Det er ikke noe å si på humøret til Aksel. Han er en flott fyr og veldig profesjonell, sa Arnesen.

- Jeg aner ikke noe om tidsperspektivet, og for å være helt ærlig så bryr jeg meg heller ikke så veldig mye om hvor lenge Aksel blir borte fra verdenscupsirkuset. Jeg tenker først og fremst på hans eget ve og vel. For meg er det viktig at Aksel har det bra etter forholdene og at han kommer tilbake igjen, sa sportssjef Jørund Li til NTB.

- Det nytter heller ikke å sutre så veldig over dette, for slike uhell skjer. Det gjelder å tenke offensivt og leve med det, og uansett om det tar noen uker før Aksel er tilbake igjen, så vil han være et kjempeforbilde.

Dersom Aksel Lund Svindal ikke er tilbake igjen før på nyåret, blir verdenscuprennene i sveitsiske Adelboden første sjanse til å vise seg fram i sirkuset igjen.