ALVORLIG: Aksel Lund Svindals kneskade er verre enn antatt. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
ALVORLIG: Aksel Lund Svindals kneskade er verre enn antatt. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Svindal innrømmer tung nyhet: - Jeg har ikke vært uærlig. Jeg har bare ikke sagt det

Aksel Lund Svindal har hele tiden vært positiv, men kneskaden viser seg å være verre enn antatt.

(Dagbladet): Det er omtrent et halvt år siden Aksel Lund Svindal (33) falt stygt og røk korsbåndet i Kitzbühel. Datoen var 23. januar. Korsbåndskaden var hans tredje alvorlige skade i løpet av alpinessets innholdsrike karriere.

To ganger har han reist seg og tatt steget opp i den ypperste verdenseliten igjen. Men denne gang kan det bli vanskeligere å gjenerobre tronen som verdens beste fartskjører.

Fredag var han endelig tilbake på ski igjen, men veien tilbake har vært tøff. Det som venter, blir heller ikke lett. I et intervju med Dagbladet tidligere i måneden uttalte 33-åringen at han kommer til å være dårligere forberedt til den kommende sesongen.

- Her om dagen fikk jeg beskjed om at jeg ikke lenger er pasient, men at jeg heller ikke er alpinist ennå. Jeg er litt usikker på hvordan jeg skal tolke det, sa Lund Svindal til Dagbladet.

- Å kjempe i toppen, er det som er mest spennende, så det er der jeg helst vil være. Men jeg møter nok dessverre denne vinteren dårlige forberedt enn de par siste årene. Denne kneskaden var ganske stor, så opptreningen er og vil være ganske tøff. Og jeg vil nok måtte ta hensyn til kneet også gjennom vinteren. Det er litt tidlig å si hvor bra dette går. Men målet er å være med i vinter og å ha det gøy, fortalte alpinesset.

Brusktrøbbel for alpinesset

Nå melder NRK at skaden er verre enn antatt. I ytterste konsekvens kan toppidrettskarrieren være over for Norges alpinstjerne, skriver kanalen.

- Jeg har ikke vært uærlig. Jeg har bare ikke sagt det, sier Svindal til NRK og legger til:

- Jeg tenkte at det ikke var noen vits å dra det opp. Jeg tenkte det var bedre ikke å nevne det hvis jeg ikke fikk et direkte spørsmål om bruskskader. Det var derfor jeg gikk på krykker lenge og måtte opereres raskt, fortsetter han.

- Da er det vanskelig å være toppidrettsutøver

Svindal forteller til kanalen at ortopeden er veldig forsiktig med å gi garantier for om han vil bli helt bra av skaden.

- Menisken hadde løsnet. Og så var det den kjipeste biten ved det hele: brusk. Når korsbåndet ryker og kneet går i en stilling det ikke skal være i, drar man av deler av beinet. Det som helst ikke skal bli dratt av, sier Svindal og legger til at det er bruskskader som kan ende toppidrettskarrierer.

- Ja, det er den biten det er vanskelig å bli kvitt, og da er det vanskelig å være toppidrettsutøver.

Landslagslege Marc Strauss sier at utøvere normalt har 70 prosent sjanse for å komme tilbake etter en korsbåndsskade, men at prosentsjansen er lavere når man har hatt alvorlige skader tidligere, slik som i Svindals tilfelle.