SKUFFELSE: Aksel Lund Svindal lå langt bak etter ganske svak kjøring i første omgang og satset hardt i annen. Det endte med at nordmannen kjørte ut.Foto: SCANPIX/AFP/OLIVIER MORIN
SKUFFELSE: Aksel Lund Svindal lå langt bak etter ganske svak kjøring i første omgang og satset hardt i annen. Det endte med at nordmannen kjørte ut.Foto: SCANPIX/AFP/OLIVIER MORINVis mer

Svindal kjørte ut i Adelboden

Norsk skuffelse i storslalåm.

Total kollaps ga en bekmørk norsk alpinlørdag. Kjetil Jansruds 15.-plass ble eneste tellende resultat i storslalåmrennet.

Sammen med Jansrud var Aksel Lund Svindal den eneste av de seks norske som fikk kjøre finaleomgangen i lørdagens renn.

Svindal, som lå på 20.-plass etter første omgang, kjørte like godt ut på innerski i annenomgangen. I fjor gikk han til topps i dette rennet.

— Det er spesielt når alle våre får en slik nedtur på samme tid. At ingen får det til, gjør skuffelsen ekstra stor, men det er slikt som kan skje en gang iblant, slo en blek, men fattet sportssjef Claus J. Ryste fast overfor NTB i målområdet.

Østerrikeren Marcel Hirscher sikret seg en ny seier foran landsmannen Benjamin Raich. Han imponerte virkelig med fantastisk kjøring i finaleomgangen.

— Nå får vi håpe at vi er ferdig med skuffelsene, at vi har tatt alt på en gang gjennom dette rennet, fleipet Ryste, som la til at han ikke hadde vært inne på tanken om at det skulle gå så dårlig.

— I dag tidlig så alt bra ut. Vi hadde forventninger, og ingenting tydet på at det skulle ende slik som det gjorde, sa han til NTB.

Under pari
Både Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud presterte godt under pari i den første omgangen, da både Truls Ove Karlsen, Markus Nilsen og verdenscupdebutant Emil Bjørtomt Kristiansen kjørte ut.

— Jeg vil si det var litt stang-ut med ungguttene våre i tillegg til at Leif Kristian Haugen bommet fullstendig med utstyret. Men når det er sagt er det ingen grunn til å legge skjul på at våre tre beste presterte langt under nivå. Det var skuffende, slo en nedtrykt Claus J. Ryste fast.

Hirscher, med norsk mor, dro ytterligere fra i sammendraget i verdenscupen, og Svindal mistet terreng også til de andre store utfordrerne. Foreløpig er det ingen krise med tanke på den totale verdenscupen, men Svindal tåler ikke så mange renn som dette, før han blir kjørt av lasset, for utfordrerne med Hirscher og kroaten Ivica Kostelic leverte også lørdag.

— Jeg ble litt småsyk etter rennet i Bormio, så den siste delen av romjula tok jeg det litt rolig. Men jeg var mer sliten enn normalt da jeg kom til mål etter førsteomgangen, så sykdommen har kanskje ikke helt sluppet taket, sa Svindal til NTB lørdag.

Han planlegger likevel å kjøre søndagens slalåmrenn, uten at forhåpningene er altfor store, for slalåm er jo den grenen han har ofret for å være på topp i fartsdisiplinene.

— Det vil seg ikke
— Det var ekstremt vanskelig å kjøre her, og det vil seg ikke helt for meg. Det ble for mange feil og for mye knoting i begge omgangene her. Følelsen min var ikke bedre i finaleomgangen enn den var i den første. Nei, dette var ikke bra nok, slo Kjetil Jansrud fast overfor NTB.

— Nå får jeg heldigvis en lang og rolig periode fram til det neste storslalåmrennet i verdenscupen, og den perioden må jeg benytte bra, mente Jansrud.

Han gjorde en stor feil i begge omgangene. I finaleomgangen var han helt nedpå, men klarte seg på en mirakuløs måte og kom til mål. Avstanden fram til Hirscher var på 3,05 sekunder, og det er altfor mye.

Søndag er det slalåm i Adelboden, og Norge stiller med Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud, Leif Kristian Haugen og Lars Elton Myhre.

Målet for de norske må bli å reise kjerringa etter lørdagens nedtur, men slik situasjonen har vært denne sesongen, er det ingen grunn til å stille for høye forventninger. Elton Myhre er trolig den som har best sjanser til en god plassering. For de andre blir nok søndagens renn først og fremst en kamp om å komme med i finaleomgangen.

(NTB)