Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Super-G i VM:

Svindal merket uro før start: - Radioen gikk varm

Dominik Paris tok VM-gull på skuffende norske dag. Til og med veteranen Aksel Lund Svindal (36) var preget av forholdene.

TUNG DAG: Aksel Lund Svindal fant ikke godfølelsen i Åre. Foto: AFP / NTB Scanpix
TUNG DAG: Aksel Lund Svindal fant ikke godfølelsen i Åre. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅRE (Dagbladet): Det ble ingen norsk jubel for medaljehåpene i alpin-VM.

I VM-løypa i Åre suste Dominik Paris fra Italia inn til gull i super-G. For de norske ble det en skuffende dag.

Adrian Smiseth Sejersted ble beste norske på en dag der både Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde misset i medaljejakten.

Sejersted ble til slutt nummer 8 - 0,5 sekunder bak vinneren Paris. Svindal, Kilde og Jansrud havnet alle langt nede på lista.

I en lang periode lå Svindal, Jansrud, Beat Feuz og Kilde helt nederst.

- Jeg må si meg greit fornøyd, sier Sejersted til Dagbladet.

- Hva gjør at du takler forholdene best av de norske?

- Det vet jeg ikke. Aleks (Kilde) hadde tydeligvis en litt mer texas-runde, det er nok tilfeldig at ingen får full klaff. Det er synd. Heldigvis har vi fortsatt utforen igjen, sier Sejersted.

Johan Clarey (Frankrike) og Vincent Kriechmayr (Østerrike) delte sølvet. Begge var i mål ni hundredeler bak vinneren.

SMERTEFULLT: Kjetil Jansrud hadde tydelig vondt i sin skadde hånd etter målgang i Åre. Video: NRK. Vis mer

Tøff løype

Dagens VM-løype var krevende og hele ni av de 30 første kjørte ut.

- Hastigheten er vanvittig høy. På toppen prøver jeg å «pushe», men resten blir jeg «baksetesjåfør». Det er min egen feil. Jeg håndterte det ikke. Det er en knallhard trasé. Paris er kanskje den beste til å holde farten i løypa og han er teknisk sterk, sier Kjetil Jansrud til Dagbladet i pressesonen.

- Jeg skulle ønske jeg var litt blidere. Det var vanskelig, det var mørkt, veldig utfordrende med tanke på terrenget og se når det kommer. jeg var kanskje litt for ivrig, og ble kastet litt mye rundt. Det var to-tre gagner jeg var helt ute og sykle, sier Aleksander Aamodt Kilde.

Urolig Svindal

- Det var en overraskende tøff løype, sier Aksel Lund Svindal.

- Jeg klarte ikke nyte det. Jeg skjønte det da jeg sto på start og lyset ble dårligere. Jeg så det på TV og merket det på løyperapportene og radioene. De gikk litt varme. Folk kjørte ut og sendte opp beskjeder. Det ble ikke den roen på starten som det pleier å være. Det var mange som måtte endre på planen.

Etter 17 år på toppnivå, 36 verdenscupseire, to OL-gull, fem -VM-gull og 12 mesterskapsmedaljer greide han fortsatt ikke å nye de siste minuttene før start. Det sier litt om kaosnivået det var på dagens renn.

- Det er mye vanskeligere renn enn jeg hadde forestilt meg. Jeg trodde det skulle være en helt annen opplevelse enn det ble. Det var rett og slett jævlig vanskelig, sier 36-åringen.

- Hvorfor det?

- Lyset var slått av. Det gikk fra solskinn til skikkelig mørkt. Da gikk det til en løype som hadde høy hastighet og vanskelige passasjer, sier Svindal til Dagbladet.

For ordens skyld. Adrian Sejersted Smiseth ble beste norske på en åttendeplass. Aksel Lund Svindal ble nummer 16. Kjetil Jansrud tok en 22. plass, mens Aleksander Aamodt Kilde ble nummer 24.

LANGT BAK: Aksel Lund Svindal tapte dessverre for mye underveis og havnet for langt bakpå. Video: NRK Vis mer

Skuffelse

De norske VM-håpene hadde tidlige startnumre, der den største favoritten var sist ut. Slik startet de norske: Aleksander Aamodt Kilde (5), Kjetil Jansrud (7), Adrian S. Sejersted (8) og Aksel Lund Svindal (11).

Dominik Paris fra Italia kjørte tidlig inn til ei god tid med 1.24.20 - og det var ei tid de norske slet med å matche.

Kilde kjørte inn på 1.25.83. Han gjorde en tidlig feil og slapp med skrekken ved en port. Mot slutten havnet han også for langt ut og ødela forsøket. To grove bom ble for kostbart i jakten på medalje.

- Ja, jeg vil si dette er en nedtur for oss, med tanke på at super-G er «vår disiplin». Vi burde levert bedre. Vi prøver, men treffer ikke helt.

Svindal langt bak

Kjetil Jansrud traff heller ikke hundre prosent. Han åpnet bra, men havnet fort på etterskudd ved mellomtidene. Jansrud var i mål på 1.25.38.

Sejersted var bak fra første mellomtid, men avsluttet sterkt og kom i mål på 1.24.70. Han var best av de tre første norske, men det var likevel aldri noe håp om pallplass.

Veteran Svindal var siste nordmann ut, men heller ikke han fikk nok fart til å true leder Paris. Svindal var på etterskudd fra start og havnet etter hvert langt bak Paris. 1.25.12 holdt ikke til et toppløp. Han var 92 hundredeler bak Paris.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!