Svindal og Jansrud langer ut mot FIS-presidenten: - Graver sin egen grav

Kaller Gian Franco Kasper oppmerksomhetssyk.

GRAV: Aksel Lund Svindal mener Gian Franco Kasper graver sin egen grav. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GRAV: Aksel Lund Svindal mener Gian Franco Kasper graver sin egen grav. Foto Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Om ti dager starter det som kan bli en historisk norsk alpinsesong. Aldri tidligere har Norge stilt med tre sterke kandidater til å vinne verdenscuptrofeet sammenlagt.

Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og Henrik Kristoffersen var alle i perlehumør under Norges Skiforbunds kickoff på Ullevaal i dag, men én ting irriterer den gylne trioen: Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Den mektige FIS-presidenten Gian Franco Kasper kom nemlig med en særdeles oppsiktsvekkende melding i går: Utfor og super G kan forsvinne fra OL-programmet.

- Jeg frykter det kan skje på grunn av økonomien, sa Kasper ifølge NTB i går.

At FIS-presidenten proklamerer at alpinsportens to gjeveste disipliner kan forsvinne fra OL, får idrettens største stjerner til å reagere.

KRITISKE: Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal går hardt ut mot FIS-presidenten.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KRITISKE: Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal går hardt ut mot FIS-presidenten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Jeg fikk med meg det der. Det er fryktelig merkelig å gå ut med det, sier Aksel Lund Svindal til Dagbladet.

- Disse disiplinene er noe av det gjeveste man kan vinne. Kasper graver sin egen grav med slike utspill, mener den norske alpinstjernen.

- Oppmerksomhetssyk

Han får støtte av sin gode lagkompis og kollega i verdenstoppen Kjetil Jansrud.

- Han kaster ut en brannfakkel uten å ha noen gode argumenter. Det er veldig spesielt. Han virker ganske oppmerkssomhetsyk når han sier slikt, sier Jansrud til Dagbladet.

Han trekker frem samme argument som Lund Svindal.

- Utfor er noe av det aller største i et OL. Det er helt ulogisk å ta vekk det fra OL-programmet, sier den olympiske mesteren fra Sotsji.

FÅR HØRE DET: FIS-president Gian-Franco Kasper. Foto: EPA/PATRICK SEEGER
FÅR HØRE DET: FIS-president Gian-Franco Kasper. Foto: EPA/PATRICK SEEGER Vis mer

Årsaken til at utfor og super G kan forsvinne fra OL, er ifølge Kasper på grunn av økonomien. Det argumentet forstår Jansrud ingenting av.

- Jeg hadde forventet noen gode argumenter når han kommer med et så kontroversielt utspill, men å skylde på økonomien blir for tynt. Jeg skjønner egentlig ingenting av det, sier Vinstra-gutten.

- FIS driver med mye tull

Et eventuelt kutt i OL-programmet vil imidlertid ikke finne sted før etter lekene i Beijing i 2022. Da er neppe Lund Svindal og Jansrud aktive.

- Jeg er vel gammel og grå da, så det er mer relevant for Henrik Kristoffersen. Han har sikkert utviklet seg til den nye kongen av super G innen den tid, spår Jansrud.

Den norske alpinprinsen er også oppgitt over FIS. Han er kritisk til måten det internasjonale skiforbundet forsøker å utvikle idretten på.

- FIS driver med mye tull. De prøver å gjøre idretten mer underholdende, men bommer på mye. De må ikke glemme alpinsportens største tilhengere som har et så sterkt forhold til de fire hoveddisiplinene. De bør aldri røres, mener Kristoffersen.

TULL: Henrik Kristoffersen synes FIS driver med mye tull. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TULL: Henrik Kristoffersen synes FIS driver med mye tull. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det er greit at de prøver å skape mer underholdning, men det gjøres på feil måte. Parallellslalåm er greit nok, men det blir for dumt at det inngår i slalåmcupen. Det har ingenting med hverandre å gjøre, sier 21-åringen.

Selv om tre av idrettens aller største stjerner går hardt ut mot FIS, tror ikke Kristoffersen at de blir hørt.

- Det spiller ingen rolle hva jeg mener, og det virker som de gjør som de vil. Men jeg må i hvert fall få lov til å mene det, sier stortalentet.

- Små endringer kan skje, men jeg har ingen tro på at utfor og super G forsvinner fra OL-programmet, supplerer Lund Svindal.

Dagbladet har ikke lykkes i å få kontakt med FIS-presidenten.