Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Aksel Lund Svindal vurderer hvile før OL

Svindal om kneproblemene: - Det skal veldig mye til for at jeg ikke kjører OL

Aksel Lund Svindal planlegger som om han skal kjøre samtlige fartsrenn i verdenscupen, men åpner for at hans brysomme kne kan trenge hvile foran Pyeongchang-OL.

KNEPROBLEMER: Akkurat som i fjor, holder Aksel Lund Svindal på å bli frisk fra en kneskade foran sesongstarten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KNEPROBLEMER: Akkurat som i fjor, holder Aksel Lund Svindal på å bli frisk fra en kneskade foran sesongstarten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Akkurat som for ett år siden er Svindal på vei tilbake etter en alvorlig kneskade. I fjor gjorde han comeback under fartsrennene i Val d'Isère i slutten av november. Denne gangen er siktet stilt mot verdenscupstart på samme tidspunkt, denne gangen i canadiske Lake Louise.

34-åringen er samtidig den første til å innrømme at han hele tiden må lytte til de signalene kroppen, og da i særdeleshet det skadde kneet, sender. Det kan medføre at han ufrivillig må justere sesongplanene.

På spørsmål om det kan bli aktuelt å stå over renn før OL i Pyeongchang i februar, svarer alpinveteranen:

- Det kan hende jeg blir tvunget til det, men planen er i utgangspunktet å rulle på med det vanlige programmet. Jeg kommer nok ikke til å kjøre storslalåm, og det kan selvfølgelig være at jeg i slutten av desember og januar må stå over noe.

- Men jeg vil ikke planlegge med det, for det må være plan B, eller helst kanskje C, tilføyer han til NTB.

Forrige sesong innledet han sterkt, men problemer med det skadde kneet meldte seg etter bare få renn. Undersøkelser viste at skaden ikke var leget i tilstrekkelig grad. Det førte igjen til at Svindal gjennomgikk et nytt inngrep.

Bedre enn i fjor

Underveis i sesongen vil det bli gjort løpende vurderinger av hva kneet hans tåler.

- Etter hver konkurranse må jeg avgjøre sammen med helseapparatet om det er forsvarlig å kjøre neste eller ikke, bekrefter Svindal.

Han er samtidig ikke redd for at vinterlekene i Pyeongchang ryker.

- Jeg tror det skal veldig mye til for at jeg ikke skal kjøre OL, sier 34-åringen.

I øyeblikket er han optimist med tanke på å kunne konkurrere før jul, og situasjonen ser lysere ut enn på samme tid i fjor.

- Det er absolutt ikke helt håpløst. I fjor var kneet ganske dårlig før sesongen begynte. Sånn sett er det oppløftende at det går bedre litt i år, smiler Svindal, og legger til:

- Det er nesten to måneder igjen til den første konkurransen jeg har tenkt å kjøre, så jeg føler jeg har tid nok til å komme meg dit og kjøre om topp tre.

Vil kjøre neste år

Hundre prosent vil neppe det trøblete kneet bli igjen. Det har alpinveteranen innsett.

- Jeg kommer sannsynligvis aldri tilbake dit at det blir helt bra, men kan jeg komme så nær at jeg får trent bra og til og med klarer å overse det litt i konkurransesammenheng, vil det være veldig bra, sier Svindal.

- Hvor lett er det å skyve sånne tanker unna?

- I fjor gikk det ikke, og i hvert fall ikke da jeg ble skadd igjen. Men håpet er at situasjonen er litt bedre i år, sånn at jeg kan kjøre mer og oftere på ski, svarer han.

Svindal avviser at tanken på en ny OL-start var viktig for at han gikk løs på en ny opptreningsperiode etter den siste kneskaden.

- Det betydde ikke kjempemye. Det er totalen som betyr noe for meg. Treningen, spenningen og det å stå på start som én av dem som kan gjøre det bra. Jeg hadde lett gjort denne jobben også uten OL, smiler han.

Karriereslutt tenker han ikke mye på.

- For å si det sånn: Jeg håper jeg kan kjøre neste år også, selv om det ikke kommer noe OL da.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!