Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-utforen i Pyeongchang

Svindal om kombi-stuntet: - Alt ble snudd på hodet

Norge hadde én ledig plass til dagens superkombinasjon. Den ble viktig for Aksel Lund Svindal (35).

JAGER GULL: Aksel Lund Svindal. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
JAGER GULL: Aksel Lund Svindal. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Den originale planen til Aksel Lund Svindal (35) var å kjøre utfor og Super G under de olympiske lekene i Sør-Korea.

Mandag kveld viste det seg at den planen var forandret. Da sto 35-åringens navn på startlista til tirsdagens kombi.

Dagbladet fikk opplyst at han der og da vurderte å kjøre både utfor og slalåm, og at resultatet kom til å avhenge av både kne, dagsform og resultatet etter utforbiten.

- Ville vært for dumt

Så hvorfor denne forandringen nå? En plausibel forklaring er at utforrennet, som egentlig skulle gå på søndag, ble utsatt til torsdag. Svindal så derfor kombi-rennet som en ypperlig mulighet til å få enda en gjennomkjøring i bakken.

Etter den siste treningen på søndag sa han følgende til Dagbladet:

- Jeg har litt igjen på toppen. Kjetil (Jansrud) kjørte perfekt på toppen, så gjorde jeg det bra i midt- og sluttpartiet. Det er litt å gå på. Jeg kjente at dette ikke var bra nok.

Og hva passer vel bedre da en enda en gjennomkjøring?

Selv forklarer han:

- Jeg hadde ikke tenkt å kjøre kombien i det hele tatt, men så ble alt snudd på hodet. Da ville det vært for dumt å ikke kjøre utfordelen. Samtidig så får ikke alle konkurrentene mine som Hannes Reichelt og Beat Feuz gjort det. Men vi hadde ikke fylt opp kvoten til superkombinasjonen, så da syns jeg det er helt fair.

Men til tross for at han stilte til start, fikk ikke Svindal den ekstra treningsturen på det øvre partiet. På grunn av vind ble starten igjen flyttet ned. Igjen.

Svindal fikk likevel en ekstra gjennomkjøring flere av konkurrentene ikke gjorde.

Det er planlagt en treningsrunde i morgen, men da får ikke utøverne lov å kjøre i konkurranseutstyr og tidene blir ikke klokket inn.

- Hva har det å si for deg at du ikke fikk kjøre på toppen i dag heller?

- Det er det strekket som jeg ikke har kjørt fort i ennå. Det er også det partiet som det har vært mest vind i og derfor er vanskelig å vite hvor fort du egentlig kjørte. Men den som har kjørt bra der er Kjetil (Jansrud). Han har tydeligvis knekt koden. Jeg ser jo hva han gjør, så det er bare å gjøre noe liknende, sier Svindal til Dagbladet.

Gullgrep

Eurosport-ekspert Kjetil André Aamodt kaller det et klokt valg:

- Det er først og fremst for viktig for han å få en gjennomkjøring. Det trenger han. Jeg tror dette kan være viktig. Det blir et rotterace på utforen, sier Aamodt, som er enig i at det kan kalles et «gullgrep».

Også den amerikanske superstjerna Bode Miller har troa på Svindal under torsdagens utfor.

Han er i Pyeongchang som ekspert for Eurosport, og svarer følgende på spørsmål om hvem som fortjener favorittstempelet i utforen:

SUPERSTJERNE: Bode Miller var en av de store stjernene når han fortsatt var aktiv. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SUPERSTJERNE: Bode Miller var en av de store stjernene når han fortsatt var aktiv. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- For meg er favorittene Beat Feuz og selvfølgelig Aksel (Lund Svindal). Jeg tror også at Jansrud kommer til å takle vinden bra.

Og når det kommer til hvem han håper vinner, er Miller klar i sine tale:

- Jeg kommer til å heie på Aksel Lund Svindal, samtidig som jeg har en rekke venner der som jeg håper å få se levere sitt aller beste. Jeg vet ikke nok om bakken til å kunne gi en skikkelig god analyse av hvem den passer best for, men jeg tror uansett Aksel drar herfra med to medaljer. Og jeg håper én av dem er gull.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!