KARRIERESLUTT: Aksel Lund Svindal legger alpinskia på hylle, tar sin hjelm og går. Takk, svarer skistjernene i alpinsirkuset. Video: Thomas Haarstad / Redigering: Nicolai DelebekkVis mer Vis mer

Aksel Lund Svindal legger opp

Svindal pinlig berørt:- Det er flaut

Det er få i alpinmiljøet som har noen negative ord om Aksel Lund Svindal (36).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ÅRE (Dagbladet): Aksel Lund Svindal innrømmer det gladelig selv: Det var både veldig godt å si at han la opp, men 36-åringen angrer seg også litt. Angrer seg litt fordi det nå kommer en haug med meldinger fra venner, rivaler, konkurrenter og andre, og at journalister fra hele verden stiller et hav av spørsmål om det siste rennet.

- Det kan hende det hadde vært bedre å vente til mandag og bare sendt ut en melding da, sier Svindal.

Vanskelig å innrømme

I stedet valgte å han å si det på et arrangement for samarbeidspartnere og VIP-gjester i Kitzbühel for to uker siden. Da var det nesten bare pappa Bjørn som visste om det på forhånd. Flere av guttene på laget hadde en idé om at det kom, men Svindal hadde ikke sagt det direkte:

- De skulle kjøre renn dagen etterpå, så jeg ville ikke forstyrre dem. Jeg var i en helt annen sone enn dem da. Når du forbereder deg for et renn er det litt spesielt og jeg følte ikke at det var riktig å komme med den beskjeden til dem da, sier Svindal.

- Hvem sa du det til først?

- Jeg hadde fortalt om planen til litt forskjellige folk, blant annet gutta på laget. Jeg hadde en samtale under fire øyne med Kjetil. Jeg snakker med Aleks, servicemannen i Head og Mitter. De følte nok at det var en plan, selv om den ikke var hundre prosent.

Svindal fortsetter:

- Det var noe helt annet å si det enn å faktisk bare tenke det. Jeg sleit med å greie å si det, innrømmer han.

Flau

Dagbladet har snakket med en rekke i alpinmiljøet den siste tida, og det som nesten utelukket kommer er hyllest.

I videoen øverst i denne saken kan du se noen av dem. Når Dagbladet sier hva folk sier om ham, svarer Svindal:

- Folk er sentimentale på slutten av en karriere. Det blir voldsomt. Hva skal man si? Man kan ikke si at en fyr er idiot når han skal slutte.

- Tja, man kan jo det?

- Jo, det er vel sant det. Jeg har vært med lenge, og har et tett forhold til mange. Så er jeg brukbar sosialt, så jeg har sikkert snakket med de fleste. Først og fremst er det veldig, veldig hyggelig, men jeg blir flau. Og da tenker jeg at det er sånn de bare sier.

- Så du tror ikke på det?

- Jeg tror litt på det, men jeg tenker at det er sunt å ta det med ro. Du setter meg i en litt vanskelig posisjon nå.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Usikker på alpinframtida

Lindsey Vonn fortalte på en pressekonferanse tidligere denne uka at hun ikke kom til å bli en del av alpinmiljøet framover. Det ble rett og slett for vanskelig for den amerikanske superstjerna, som egentlig ikke vil gi seg.

Hvordan er det med Svindal?

- Jeg kommer til å savne miljøet mye. Veldig mye. Samtidig så kommer jeg til å ha kontakt med de aller nærmeste. Jeg var ikke på lag med Kjetil André Aamodt mer enn i fire år, men jeg har hatt masse kontakt med ham etterpå. Utlendingene blir nok vanskelig, men jeg kommer til å ha kontakt med de norske. Det er litt rart å tenke på. Det er så mange folk jeg ikke skal møte som jeg har møtt tidvis hver dag, sier Svindal.

Likevel vil han ikke ta en jobb i sporten umiddelbart etter karrieren ender:

- Jeg vil vente og se om jeg absolutt trenger det i livet mitt og om føler at jeg virkelig har noe å bidra med. Jeg føler at det er bedre å eventuelt komme tilbake når man har kjent at savnet er ekte. Jeg tror det er sunnere å være litt på utsida og få andre perspektiver.

SISTE TRENING: Aksel Lund Svindal testet ut løypa fredag formiddag. Han ble nummer ti på den siste treningen før lørdagens renn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbldet
SISTE TRENING: Aksel Lund Svindal testet ut løypa fredag formiddag. Han ble nummer ti på den siste treningen før lørdagens renn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbldet Vis mer

Slik blir slutten

Lørdag er det siste gang Svindal tar på seg et startnummer i et VM. Han drømmer selvfølgelig om å avslutte alt med å klatre øverst opp på en pall igjen:

- Jeg kjenner at jeg kommer til å bli nervøs, men hvis jeg gjør det og det ikke går som planlagt. Svindal slår ut med armene og løfter på skuldrene:

- Du får bare prøvd. Det var dritt, men sånn er det. Jeg har tenkt en del på det og kjent en del på det. Så vet jeg at det blir litt ubehagelig å stå på start, men jeg håper at jeg greier å nyte det og suge til meg inntrykkene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer