Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Aksel Lund Svindal vil ta gull i utfor i Pyeongchang

Svindal vil ta historisk gull: - Mye skal klaffe

Lund Svindal håper og tror han kan ta det etterlengtede gullet ingen nordmenn har tatt før ham.

SATSER MOT GULL: Aksel Lund Svindal med ny kleskolleksjon, håper han kan bli historisk i Pyeongchang. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SATSER MOT GULL: Aksel Lund Svindal med ny kleskolleksjon, håper han kan bli historisk i Pyeongchang. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aksel Lund Svindal lanserte sin nye kleskolleksjon «Greater Than A» i Oslo sentrum mandag og tirsdag. Men fra og med i morgen er det kun OL i Pyeongchang som står i fokus.

- Formen er bra, og det er noe jeg egentlig har følt i hele vinter. Man kan jo alltid bli enda bedre, men jeg har levert jevnt i både utfor og i super-G så langt. Det er noe jeg håper jeg kan gjøre i OL også, sier Lund Svindal til Dagbladet.

- Vi reiser ned allerede onsdag, først og fremst for å akklimatisere oss. Nå har jeg hatt to dager utenfor «OL-bobla» med lanseringen av klesmerket, før jeg virkelig går inn i den igjen fra og med i morgen, sier han videre.

- Jeg har en god sjans

Ingen norske alpinister har noen gang tatt OL-gullet i utfor. Dette er noe den meriterte 35-åringen gjerne vil gjøre noe med. Han lanserer seg selv som gullkandidat, men understreker at det kommer til å bli tøft.

- Jeg tror og håper at jeg kan hevde meg i toppen, og ta gullet. Jeg har en god sjans, men vi er mange om beinet. Kjetil (Jansrud) kommer til å kjempe i toppen, og Aleksander (Aamodt Kilde) kan også finne på å vinne.

- Vi har sett det i tidligere OL at det ofte kommer jokere og stikker av med gullet, så det er ikke utenkelig. Men selv om vi er tre nordmenn med gode sjanser, har vi også mange konkurrenter utenfra, sier han.

Personlig mener Svindal at han er mer stabil i utfor, men at han også kan hevde seg i super-G-rennet i OL.

- For min egen del er nok formen hakket bedre i utfor enn den er i super-G, men samtidig så vant jeg det forrige super-G rennet i Kitzbühel. Men per nå er jeg nok mer stabil i utfor, konkluderer han.

Tilfeldigheter avgjør

Selv om Svindal øyner edelt metal i Pyeongchang, er han tydelig på at tilfeldigheter ofte rår i store mesterskap. På humoristisk vis sammenlikner han OL med den amerikanske filmen «Any Given Sunday».

- Mesterskap lever litt sitt eget liv, sånn er det alltid. På hvilken som helst dag, kan hva som helst skje, sier han, og refererer til filmen.

- Det blir litt sånn. Man kan ha dagen, men tilfeldigheter kan likevel spille imot. Man har én sjanse, hvert fjerde år til å ta det gullet. Da skal mye klaffe, men det er derfor det henger så høyt.

Ikke optimalt

Det er kneet som har holdt Lund Svindal ute de siste to sesongene, etter skaden han fikk i fallet i Kitzbühel for to år siden. Han opererte det på nytt for et snaut år siden, og sier at det fortsatt ikke er helt perfekt.

- Det har fungert stabilt til nå i vinter, så jeg ser ikke noen grunn til at det ikke skal holde resten av sesongen. Men kneet er ikke i perfekt stand, sier han.

Svindal uttalte tidligere i sesongen at han var overrasket over hvor bra det har gått i årets sesong, til tross for at han har fått minimalt med tid på ski i bakken. Han sier han fortsatt har få treningstimer på ski, i forhold til tidligere.

- Jeg har fått trent veldig lite i år, men jeg har likevel klart å holde formen ved like. Det vi håper på nå, er at kneet skal tåle litt mer trening nede i Korea, sånn at jeg får forberedt meg ordentlig.

- Jeg er litt spent på hva som møter meg nede der, for å være helt ærlig, sier Svindal, samtidig som han påpeker at han ikke akkurat gleder seg til de svært kalde temperaturene i Pyeongchang.

Saken fortsetter under bildet.

Greit å ha noe annet å fokusere på

Alpinisten fra Lørenskog har slitt mye med skader de siste sesongene, og har brukt mye av tiden sin til det nylanserte klesmerket «Greater Than A». Det er noe han mener kan være med på å gi ham ekstra driv.

- Jeg har dessverre vært litt for mye skada de siste årene, og da er det greit å kunne ha noe annet å fokusere på også, ved siden av. Det gjør at hverdagen i skadeperiodene litt lettere. Man blir fort lei om det kun er opptrening hver eneste dag handler om. Det å kunne bruke hodet inn mot noe annet gjør godt, sier han.

Svindal har investert mye tid og krefter inn i klesmerket, og sier det er visse likheter mellom det å starte et eget klesmerke og det han gjør som idrettsutøver. Det må leveres, også her, forklarer han.

- Vi er like avhengige av å prestere her, som jeg er på ski. Lager vi ikke noe som fenger, så selger det heller ikke. Man kan si at dette er en annen form for «performance» jeg driver med, forklarer Svindal videre.

- Heldigvis jobber jeg med flinke folk, så jeg slipper å holde alle ballene i lufta selv. Mye av jobben rundt dette har også blitt gjort på sommerstid, utenfor sesong. Samtidig har verden blitt mindre, og det går an å jobbe med folk som befinner seg på andre siden av jorda, mens jeg står på ski.

Kombinerer med verdenscuprenn

Det er ikke bare under skadeperioder alpinisten jobber med prosjektet «Greater Than A». Siden comebacket har han også kombinert den ferske interessen for klesdesign med verdenscuprenn.

- Jeg synes dette er noe som er fint å koble av med når vi reiser. Vi har mye tid etter konkurranser til rådighet. Da er det kult å få jobbe med noe jeg brenner for, understreker OL-håpet.

Svindal håper å holde klesmerket gående i mange år framover.

- Målet er at dette skal bli en varig suksess. Så jeg håper jo at det skal strekke seg lenger enn de årene jeg har igjen som alpinist, sier han.

Alpint-guttas utfor er noe av det første som står på programmet i Pyeongchang-OL. Rennet går av stabelen klokka 03.00, natt til søndag 11. februar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!