VITS: På spørsmål om å ta en ekstra sesong vil gå ut over familien, gir Svindal et svar med glimt i øyet som får salen til å bryte ut i latter. Video: NTB/Scanpix Vis mer

Aksel Lund Svindal legger opp

Svindal-vits fikk salen til å bryte ut i latter

Aksel Lund Svindal (36) er i Åre for å jage medaljer og ta farvel. Slik er kneet bare dager før karrieren er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ÅRE (Dagbladet): Det er knyttet stor spenning til Aksel Lund Svindals siste innsats som alpinist.

Etter VM i Åre legger han konkurranseskia på hylla.

Derfor var det naturlig at han var midtpunktet da norske og internasjonale pressefolk møtte det norske super-G-laget i Åre mandag ettermiddag.

Seansen startet med en drøye 15 minutter lang pressekonferanse. På podiet satt Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted. I de første tolv minuttene var det bare Svindal som fikk spørsmål.

Nestemann på lista var Jansrud. Han fikk spørsmål om … Ja, nettopp: Svindal.

Vitset fra scenen

Det er Svindals farvel. Det er Svindals uke. Og som han selv så fint oppsummerte det på slutten av seansen til alle de frammøtte:

- Jeg vil bare si én ting til Adrian. I 2003 opplevde jeg akkurat det du gjorde nå. Spørsmålene kommer til deg også.

Svindal virker rolig der han sitter tilbakelent på podiet og svarer på spørsmålene som kommer. På dagens pressetreff rakk han også å komme med en spøk som fikk salen til å bryte ut i latter.

- Med å kjøre en ekstra sesong, risikerer du helsa over tid og familie?

- Jeg risikerer definitivt mye. Eller, familie vet jeg ikke, det handler vel om helt andre kroppsdeler? sa Svindal før han raskt la til:

- Det jeg risikerer er at jeg har en skade som blir verre når jeg blir eldre. Men jeg tror vi undervurderer hvordan utviklingen er i medisinsk vitenskap hvis vi tror at noe som ikke kan bli fikset nå ikke kan bli fikset i framtida. Jeg er sikker på at jeg kan stå på ski når jeg er blir så gammel som min far (69 år).

LEGGER OPP: Aksel Lund Svindal legger opp. Dette er hans opp- og nedturer. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Slik er kneet

Svindal kom med beskjeden om at nok var nok etter at han valgte å stå over Kitzbühel-rennet i Østerrike 25. januar.

Kneet taklet rett og slett ikke de tøffe forholdene, og han ville spare seg til VM. Samtidig ga han beskjed om at Åre ble destinasjonen hvor karrieren landet for godt.

36-åringen har trent flere ganger i VM-bakken i Åre denne helga. Der har testene av kneet vært oppløftende:

- Jeg føler meg bra. Du vet aldri, men det kjennes som en riktig avgjørelse. Det er lettere å ta ut alt når du har et bestemt mål. Dette gjør det lettere å bare gå for det. Jeg er komfortabel, sier Svindal til Dagbladet.

- Hva sa egentlig doktoren til deg før Kitzbühel-rennet?

- Doktoren sa ingenting jeg ikke forventet å høre. Det var en bekreftelse på det jeg forventet å høre. Kneet tåler mye, men det tåler ikke alt. Det syns ganske godt og du merker at det har fått mye juling. Det blir veskedannelser og ømt i knokkelen. Jeg får veske i selve beinknokkelen. Det synes at det er utsatt for noe det egentlig ikke bør utsettes for, forklarer Svindal.

Han fortsetter:

- Jeg var villig til å strekke strikken lenger i fjor enn jeg var i år. Alle de som har vært med på rehabiliteringen og behandling rundt det syns nok at det er greit at det nærmer seg slutten.

Derfor er Åre spesielt

Åre vil for alltid ha en helt spesiell plass i Aksel Lund Svindals hjerte.

For drøye 15 år siden begynte han virkelig å bli et kjent navn i alpinsirkuset. Han tok sin første seier i verdenscupen i Lake Louise 27. januar 2005, og fulgte opp med å avslutte den sesongen med en utforseier i nettopp Åre 15. mars 2006.

Elleve måneder etter var han tilbake for VM. Det ble et VM hvor alt klaffet. Han åpnet mesterskapet med å vinne utforgull, før han tok sitt andre gull i storslalåm noen dager seinere.

Det var starten på epoken som superstjerne.

Og nå er altså tilbake her i den svenske tettstedet. Tilbake for å kanskje krone en eventyrlig karriere med en siste medalje.

Det er i hvert fall målet. Det er det som gjorde at Svindal pinte seg gjennom en ny barmarkssesong. At han til tider har syklet mange, mange timer hver eneste dag bare for å holde hevelsen i kneet i sjakk. At han måtte stå over prestisjerennet i Kitzbühel, rennet han mangler på cv-en.

- Hva betyr det for deg å avslutte her?

- Det betyr at det er en bakke jeg har mulighet til å kjøre fort i. Og vi er i Skandinavia. Det betyr at mye familie, venner og nordmenn kan komme. Det setter en spesiell ramme på det hele. Det kommer til å bli emosjonelt, og jeg kommer til å ha ærefrykt på en måte. Altså, man er både takknemlig samtidig som lufta går ut av ballongen. Da er det slutt. Det kommer nok ikke til å bli negativt, men vemodig.

Lagkamerat Aleksander Aamodt Kilde merker at Svindal har noe spesielt planlagt:

- Jeg tror han kommer til å bli en hard nøtt å knekke. Jeg merker det på han at han er meget fokusert og klar for det som kommer. Han vet at det er siste uka og kommer ikke til å holde noe igjen, sier Kilde til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer