Svindals dramatiske historie: - Jeg gikk ned 18 kilo på en uke

Nå er han tilbake for å overvinne Golden Eagle igjen.

(Dagbladet): Aksel Lund Svindal setter seieren i Beaver Creek i 2008 foran alt av VM og OL-gull han har tatt.

Det var da han hadde mestret frykten. Den store redselen for å falle igjen. Det var da han fryktløst kastet seg ut over Golden Eagle. Hoppet som kunne blitt enden på en glitrende utforkarriere året før.

Det var da han vant og imponerte en hel idrettsverden. Året etter den alvorlige ulykken.

Ulykken Det er 27. november 2007.

Aksel Lund Svindal er favoritt til å vinne utforrennet i løypa Birds Of Prey. Det er 20 sekunder igjen av den siste treningsomgangen, så er han i mål og klar for selve rennet. Men så går det fryktelig galt.

Godlen Eagle er farlig, fordi man ikke får øye på den.

Svindal mister kontrollen over hoppet og får en rotasjon. Den er for stor til at han har noen mulighet til å hente seg inn igjen. Svindal lander på ryggen. Skiene slås av direkte. Men den ene treffer ham. Stålkanten skjærer som en enorm skalpell opp kjøttet i overgangen mellom baken og låret.

Den dype flengen blir 15 centimeter lang.

Landslagets lege Ola Rønsen fortalte til Dagbladet kort tid etter det stygge fallet, at såret måtte undersøkes på operasjonssbordet. Legene fryktet at mage eller tarmsystemet kunne være skadet. Så dypt var kuttet.

Aksel Lund Svindal mistet mye blod. Han mistet bevisstheten.

Fallet kunne endt fatalt.

- Det er ytterst små marginer. Grensen mellom liv og død er syltynn i et så alvorlig fall, sier Marius Arnesen til Dagbladet.

Dramatiske timer Han var landslagstrener da ulykken skjedde. Arnesen forteller om noen dramatiske timer.

- Heldigvis hadde vi med oss landslagslegen Ola Rønsen, som raskt tok kontrollen over situasjonen. Jeg var på sykehuset den kvelden. Vi hadde ikke oversikt over hvor alvorlig det sto til med Aksel. Det var noen tøffe timer, forteller Marius Arnesen.

Aksel Lund Svindal sier til Dagbladet at det også var dramatisk i dagene etter ulykken.

- Hele kroppen hadde fått seg en trøkk. Jeg gikk ned 18 kilo på en uke. Det var mye trening jeg måtte legge ned for å komme tilbake til normal funksjon i hverdagen, forteller Svindal.

Det var for at kroppen skulle være i stand til å fungere normalt. Det var ennå svært langt fram til den emosjonelle seieren i Beaver Creek.

RETT FØR FALLET. Dette bildet er tatt rett før den dramatiske ulykken. Aksel Lund Svindalnærmer seg Golden Eagle i den fatale treningsomgangen. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
RETT FØR FALLET. Dette bildet er tatt rett før den dramatiske ulykken. Aksel Lund Svindalnærmer seg Golden Eagle i den fatale treningsomgangen. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer

Det kunne virke uoppnåelig. Men så var det dette med den mentale styrken.

Marius Arnesen bekrefter at Svindal mistet 18 kilo i løpet av en uke.

Han forteller om sin tidligere elev:

- Aksel er eksepsjonell i tankegangen. Det er bare en enorm mental styrke som kunne bringe ham tilbake. Han er en utøver som har alt, sier Arnesen.

Han fortsetter:

- Vi snakket en del om dette med å komme tilbake. Og det å stille til start i Birds Of Prey bare et år etter ulykken. Jeg tror 90 prosent av alle utførkjørere ville følt frykt etter en slik hendelse før de skal sette utfor i samme bakke igjen. At det ville hemme dem, mener Arnesen.

Hemmelighet Han avslører en liten hemmelighet:

- Bjørn, far til Aksel og jeg tok oss til Golden Eagle før den første treningsomgangen Vi fortalte ham ikke om planene våre. At vi ville ha med oss det første svevet til Aksel over Golden Eagle etter ulykken, forteller Arnesen.

De ønsket å overvinne sin egen nervøsitet med å være så nær som mulig.

Men det var bare Aksel Lund Svindal selv, som kunne forberede seg på den riktige måten. For å overvinne frykten for Golden Eagle som lå der og ventet på ham.

Det er historie det som skjedde. Aksel Lund Svindal slo Golden Eagle Og han slo alle konkurrentene.

- Den følelsen jeg hadde der og da er det vanskelig å toppe, sier Aksel Lund Svindal til Dagbladet.

Nå er den fryktløse nordmannen tilbake igjen. I kveld norsk tid kjører han ned Birds Of Prey igjen. Utforløypa som skar seg inn i ham for alltid i 2007. Og den enorme triumfen som har festet seg for godt året etter.