Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Aksel Lund Svindals kneskade

Svindals OL-bekymring: - Jeg må beholde kontrollen

Aksel Lund Svindal prøver å balansere et kranglete kne og behovet for å få nok treningstid på snø. Heldigvis har han rutine som få andre og et godt team rundt seg.

GJENGEN: Aksel Lund Svindal sammen med Rasmus Windingstad, Henrik Kristoffersen og Kjetil Jansrud under verdenscupåpningen i Sölden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GJENGEN: Aksel Lund Svindal sammen med Rasmus Windingstad, Henrik Kristoffersen og Kjetil Jansrud under verdenscupåpningen i Sölden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens flere av de norske alpinistene kjempet om heder, ære og verdenscuppoeng i tidenes første parallellslalåm i Holmenkollen mandag kveld, ruslet Aksel Lund Svindal rundt blant publikum og presse ikledd gode vinterklær og den sedvanlige Red Bull-capsen godt plantet på hodet.

35-åringen fra Lørenskog, som i desember gjorde comeback etter nok en alvorlig skade, vet han må gjøre knallharde prioriteringer fram mot OL hvis han skal kjempe om medalje. Svindal er blant annet redd for hevelse i kneet, som kommer hvis han belaster det for mye over tid.

I løpet av karrieren har Svindal vært gjennom tre stygge kneskader, som har ført til lange skadeavbrekk. Alle skadene har en ting til felles – 35-åringen har alltid kommet tilbake i godt gammelt slag.

Det gjorde han også denne gangen. 17. desember 2017 viste Lund Svindal at han blir å regne med da han igjen deltok i et verdenscuprenn. Tredjeplassen i Lake Louise-utforen ble fulgt om med rekka 5-6-1-9-1-2. ​

Med andre ord: Svindal blir farlig i år også, hvis kneet holder og han unngår andre skader.

Mye rehabilitering

Da Dagbladet snakket med ham i kollektåka mandag kveld, fortalte Svindal at formen er god, men at han må gjøre knallharde prioriteringer. Det viktigste er å få med seg fartsdisiplinene Super G og utfor. I januar venter klassikerne i Wengen og Kitzbühel.

- Hva blir viktig for deg i januar og fram mot OL?

- Først og fremst er det å kjøre fort. Samtidig må jeg klare å beholde kontrollen så jeg får være med på det jeg vil, for å si det rett ut. At jeg ikke må stå over noe, og hvis jeg må det må jeg være litt taktisk sånn at det ikke er noe fare med OL, for å si det sånn.

- Hva gjør du utenfor renn for å sikre deg mot skader?

- Det er mye fysioterapi og ergometersykling. Samtidig prøver jeg å gjøre øvelser som er litt rehabiliteringstrening for å holde det ved like så kneet tåler litt juling.

Til tross for det gode comebacket, er det én ting som bekymret Svindal litt.

- Inntil videre har det blitt for lite skikjøring utenfor konkurranser. Skal jeg holde formen gjennom hele vinteren er jeg avhengig av å trene litt mer. Det er det som er målet i januar. Inntil videre har det sånn sett gått overraskende bra med tanke på hvor lite jeg har trent, sier mannen med tre OL-medaljer og fem VM-gull.

Han fortsetter:

- Men på lang sikt er ikke det noe vinnende konsept. Hvis de andre får trent mer enn du får, så vil de bli bedre til sjuende og sist.

Stoler på Svindal

Svindal er en erfaren alpinist med en rutine få i verdenscupsirkuset kan matche.

I ryggen har han også et team som sikret at han har hjelpen som må til:

Landslagsledelsen er helt rolig når det gjelder Svindals kne. I hvert fall i den forstand at de har troa på at han selv greier å ta gode avgjørelser sammen med leger og fysioterapeuter:

- Aksel er ekstremt flink selv. Han kjenner kroppen veldig godt, og er god til å vite hva kan og ikke kan. Så er vi der og gir oppfølging, forklarer sportssjef Claus Ryste til Dagbladet.

Ryste forteller at de grepene som er viktige for eksempel er rehabiliteringen, å være flink til å ikke sitte ned for mye etter belastning, trening av støttemuskulatur og endeløse timer med fysioterapeut og ergometersykkel.

- Det er snakk om en alvorlig kneskade. Så erfaringen Aksel har hjelper. Kneet er bra, men det tåler ikke belastningen helt, så det er fort gjort at det ikke er 100 prosent lenger. Aksel er rå på det mentale og greier å si både ja og nei når det er nødvendig.

- Hvordan syns du comebacket har vært?

- Utfor har vært veldig bra i år, men Aksel skulle nok ønske han var litt nærmere i Super G. Han trenger å stå litt mer på ski for å virkelig hevde seg der. Han har bevist at han kan komme tilbake, gang på gang og legge en plan for framtida. Han er rå på å være best mulig forberedt, sier Ryste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!