TYNGRE OPP ENN NED: Kjetil Jansrud og resten av det norske alpinlandslaget brukte siste treningsøkt før «ferien» godt: På Tryvann sykletd de så langt de orket på fem timer. 
Foto: Håkon Eikesdal
TYNGRE OPP ENN NED: Kjetil Jansrud og resten av det norske alpinlandslaget brukte siste treningsøkt før «ferien» godt: På Tryvann sykletd de så langt de orket på fem timer. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Svindals vanvittige sykkelkjør holdt ikke mot Jansruds lag

- Er på et enda høyere nivå i år enn i fjor, sier Jansrud.

||| TRYVANN (Dagbladet): Det var kanskje ikke prologen i Tour de France, men alpingjengens intensive stafett på to hjul i dag var definitivt ikke for pyser.

Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og de andre syklet 980 meter igjen og igjen, og vinnerne var det laget som kunne sykle flest runder på fem timer. Svindal bidro med 64 (!) for sitt lag sammen med Truls Johansen og Iver Kristian Bjerkestrand, men måtte til slutt se seg slått på målstreken av Kjetil Jansruds trio, som samlet opp hele 145 ganger rundt løypa.

- Dagen i seg sjøl er knallhard, men med litt konkurranse og opplegg så blir det morsomt. Noen ganger må man trene virkelig hardt, og det er dager som dette som til slutt kan gjøre utslaget, sier Kjetil Jansrud til Dagbladet etter de fem timene.

- Er det ikke tøft psykisk å sykle den samme ruta igjen og igjen?

- Det gikk overraskende bra. Jeg hadde Aksel i ryggen som peset og peset meg hele veien, og da handlet det bare om å komme seg først i mål, og da tenker du ikke på det som er rundt. Heldigvis klarte jeg å parkere stakkars Truls i bakken, sier Jansrud og gliser, men innrømmer samtidig at det kanskje spilte litt inn at Truls Johansen og Lund Svindal var to på laget, mot Jansrud, Christian Haug og Truls Ove Karlsen, den siste timen.

Høyere nivå
Sykkeløkta på Tryvann var alpinlandslagets siste før «ferien», som strengt tatt bare betyr at utøverne trener individuelt framfor å være sammen med resten av troppen.

Kjetil Jansrud merker ingenting til ryggplagene han har slitt med, og føler seg i bedre form enn han gjorde i fjor.

- Jeg husker ikke akkurat hvordan jeg følte meg i fjor, men med tanke på det vi har gjort og det jeg kan måle, så føler jeg at jeg ligger på et høyere nivå. Jeg føler jeg tar et godt steg hvert år etter skaden, sier han.

Nye ledere
Håvard Tjørhom har tatt over som trener for herrelaget i v-cupen, mens Claus Ryste er sportssjef for alpinistene etter at Marius Arnesen sluttet.

Kjetil Jansrud mener omveltningene ikke har betydd så mye for utøverne.

- Vi kjenner hverandre såpass godt fra før, og var veldig innstilt på at dette skulle bli sånn som dette. Vi har ikke hatt noen innvirkning på ledelsen, men det har kommet inn veldig sterke personligheter, og de er veldig riktig for alpint. Det må «ja eller nei»-personer til, ikke «tja eller kanskje»-personer. Jeg er kjempefornøyd, sier han.

I dag ledet han altså laget til seier over Aksel Lund Svindals trio, men selv om konkurranseinstinktet slo inn for alvor, ville ikke Svindal gå med på at han ble sur for å tape.

- Nei, det ble jeg ikke. Og så var vi bare to mot slutten også, sier Svindal og smiler, vel vitende om at han kjørte suverent flest runder av alle i leiren.

- Dette er bra trening, for det er skånsomt for kroppen, sier han til Dagbladet.

Juli er for trenerne
Skånsomt kanskje, men den nyansatte landslagssjefen Håvard Tjørhom fikk se utøverne ta ut absolutt de hadde, spesielt Svindals nevnte lagkamerat Truls Johansen, som måtte ta en tur bak bua for å kaste opp før sine siste etapper.

- Gi disse gutta en hjelm og ta fram stoppeklokka, så ser du jo hva som skjer, fastslår Tjørhom.

Økta på Tryvann var altså siste fellessamling før alpinlandslagets «ferie», der utøverne selv har ansvar for egentreninga. I august drar landslaget til New Zealand for å finne snø.

Men alpin-ferie likner altså veldig lite på det vi andre kaller ferie.

- Jeg skal være i Oslo og trene. Jeg føler jeg har treningsiver og vilje nå, og føler egentlig ikke at jeg trenger noe fri. Juli er jo for trenerne, det er de som skal ha ferie, sier Kjetil Jansrud og ler.