Andrus Veerpalu anklaget for svindel

Svindler ville stoppe Northug

For ti år siden fortalte Andrus Veerpalu villig vekk om planen sin for å knekke Petter Northug. Den inneholdt dessverre ikke hele sannheten.

RASKEST PÅ ÆRLIG VIS: Petter Northug var som regel for kjapp for Andrus Veerpalu. Det viste seg å være en enda bedre sportslig prestasjon enn det så ut som dengang. FOTO: Ned Alley/Scanpix.
RASKEST PÅ ÆRLIG VIS: Petter Northug var som regel for kjapp for Andrus Veerpalu. Det viste seg å være en enda bedre sportslig prestasjon enn det så ut som dengang. FOTO: Ned Alley/Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FORLEDEN ble Andrus Veerpalu; Estlands største sportshelt, siktet av østerriksk politi for dopingsvindel og bedrageri. Det skjedde midt under kokain-saken mot Petter Northug, men ellers er det ingen sammenheng mellom fallene til skisportens to store rivaler.

Sist gang de møttes i mesterskap var på 5-mila i OL 2010. Dengang ba Veerpalu om et internasjonalt samarbeid i feltet for å stoppe lynraske Petter lenge før spurten:

- Jeg trenger litt hjelp for å vinne. Jeg vil ha hardt tempo hele veien. Så skal jeg tråkke til de siste 15-20 kilometerne. Det ideelle ville vært at Lukas Bauer var med og gjorde mye jobb, sa Andrus dagen før start på sportens kongedistanse.

Det han ikke sa, var hvordan han selv hadde svindlet i det skjulte på forhånd. Dengang i Vancouver-OL hjalp det ikke så mye. Petter Northug holdt følge med tetgruppa inn mot mål og spurtet ned de andre stjernene.

39 år gamle Andrus Veerpalu med to OL-gull fra før, ble for sein på oppløpet.

PÅ den tida var Veerpalu sett på som et sportslig mirakel hjemme i lille Estland. Der var han et nasjonale ikon etter frigjøringen fra Sovjetunionen i 1991. Skikongens serie med VM -og OL-gull bygget den unge nasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer