SISTE MANN TATT :  Torsdag arresterte spansk politi Michel Achanco, tidligere president for toppklubben Osasuna. Han mistenkes for matchfiksing. FOTO: EPA/Jesus Diges.
SISTE MANN TATT : Torsdag arresterte spansk politi Michel Achanco, tidligere president for toppklubben Osasuna. Han mistenkes for matchfiksing. FOTO: EPA/Jesus Diges.Vis mer

Svindlerne vet dessverre best

Hardt å stoppe fotballens kreft.

DET er lov å synes at det virker litt stusslig når de tiltalte gutta i den pågående norske kampfiksingsaken ikke helt blir enige om pengene de muligens byttet på en Sverigetur skulle gå til snus eller betaling for ulovlige tjenester. I det store bildet er ikke akkurat det poenget. For der har tusenlappene fra Norges første kampfiksing-sak vokst til et ulovlig spillmarked på mellom 1 400 og 3 500 milliarder kroner ifølge en studie fra det internasjonale senteret for sportssikkerhet (ICSS).

Eller som Chris Eaton, tidligere sikkerhetssjef for det internasjonale fotballforbundet (FIFA) nylig uttalte i et intervju med The Guardian:

- Foreløpig har du bare sett at de litt ubehjelpelige kjeltringene blir tatt. Det betyr ikke at også svært smarte skurker står bak denne svindelen.

De vet definitivt mer om geskjeften enn du kan lese deg til på bransjenettstedet www.matchfixingnews.com. Ulovlig gambling er blitt det globale vaskeriet for svarte penger, og truer med å trekke med seg fotball og all annen sport ned i dritten.

DET er nettopp det ufattelige omfanget som gjør at FIFA lett blir løpende etter selv om denne svindelen forlengst er utpekt til sportens fiende nummer en.

Denne uka ble Michael Boateng den siste fotballspillerenm utestengt på livstid for matchfiksing. Michael har juniortida si i en toppklubb, men spilte på nivå 6 i England da han ble avslørt. Det illustrerer hvor stor denne utfordringen er:

•• Det finnes over 8000 lovlige spillselskaper verden over. Med et ufattelig nummer ulovlige selskaper i tillegg, kan alt og alle spilles på.

Det begrenser mulighetene for å finne de som jukser til tross for store investeringer i ulike overvåkningstjenester.

 FINSK SKANDALE:  En gruppe spillere på vei inn til saken mot Raj Perumal i finske Rovaniemi sommeren 2011. FOTO: Reuters.
FINSK SKANDALE: En gruppe spillere på vei inn til saken mot Raj Perumal i finske Rovaniemi sommeren 2011. FOTO: Reuters. Vis mer

I TILLEGG kommer det tunge arbeidet med å få et rettsoppgjør for sakene som avdekkes. Lovverket varierer fra land til land, og dette er ofte kompliserte saker. Bare de tiltalene som nå prøves for retten i Norge, omhandler forhold nesten tre år tilbake i tid.

Og beviskraften varierer. I vinter måtte det prestisjetunge National Crime Agency i England gi opp en matchfiksing-sak mot 13 spillere på 1.divisjonsnivå fordi det viste seg at nøkkelvitnet deres; en rutinert prisbelønnet gravejournalist fra The Sun on Sunday, hadde faket flere av avishistoriene sine.

En av de løslatte var mistenkt for å ha skaffet seg gule kort for betaling. Da begynner det å bli vanskelig å sette opp effektivt forsvarsverk mot jukset.

FOR også svindlerne selv klager over sikkerhetstiltakene. I sitt første intervju etter løslatelsen kritiserte den herostratiske berømte matchfikseren Wilson Raj Perumal fotballen. Da hadde han på oppdrag fra en asiatisk spillbande de siste tiårene reist verdens rundt og utbetalt penger til spillere, ledere og dommere før han ble arrestert for siste gang i Finland. Perumals forretningside var å konsentrere seg om de små kampene og de fattigste fotballnasjonene, og han så at den fungerte nesten uansett mottiltak.

I tillegg sprer mistanken i seg selv frykt. I sist sommers fotball-VM ble det ikke avslørt noe avtalt spill, men diskusjonen gikk om et par av kampene. Blant annet med Perumal i hovedrollen som mer eller mindre troverdig forteller om spillet bak VM. Han hevder nå å ha byttet side i den globale kampen mot matchfiksing:

- Denne svindelen vil gjenoppstå. Det er god butikk, sier han om utfordringen sin nye rolle.

Eks-skurken har nok dessverre rett i akkurat det.

BYTTET SIDE:  Etter endt soning har Wilson raj Perumal skrevet bok om sin svindel og tilbudt myndigheter i flere land sin ekspertise om matchfiksing. FOTO:. (AP Photo/MTI,Tamas Kovacs).
BYTTET SIDE: Etter endt soning har Wilson raj Perumal skrevet bok om sin svindel og tilbudt myndigheter i flere land sin ekspertise om matchfiksing. FOTO:. (AP Photo/MTI,Tamas Kovacs). Vis mer