Ek Hagen innrømmer: Stusset over dopingtestingen

Svindlet: - Trist

Martine Ek Hagen stusset over dopingtestingen av Julia Tsjekaleva da hun ble snytt for det som fem år seinere ble karrierens eneste verdenscupseier. Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Miriam Gössner har også grunn til å føle seg snytt.

VERDENSCUPSEIER I POSTEN: Martine Ek Hagen har fått en verdenscupseier i posten etter dopingdommen til Julia Tsjekaleva, men premiepengene kan hun se langt etter. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VERDENSCUPSEIER I POSTEN: Martine Ek Hagen har fått en verdenscupseier i posten etter dopingdommen til Julia Tsjekaleva, men premiepengene kan hun se langt etter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julia Tsjekaleva ble i 2017 fratatt samtlige resultater fra OL i Sotsji grunnet doping.

Denne sommeren har Det internasjonale skiforbundet (FIS) fulgt etter.

Overfor Dagbladet bekrefter FIS at de har strøket alle resultatene til kvinnen, som var Russlands best langrennsløper i en årrekke, etter OL i 2014 og fram til hun la opp i 2017.

Totalt er det snakk om 72 internasjonale skirenn, fordelt på verdenscup og mesterskap.

Det inkluderer blant annet verdenscuptriumfen til Tsjekaleva i Rybinsk 25. januar 2015. Dopingdommen gjør at Martine Ek Hagen klatrer opp fra 2. plass til karrierens første og eneste verdenscupseier. Den har hun nå offisielt blitt tildelt, forteller hun til Dagbladet. Ek Hagen fikk selv vite om det i sommer.

- Det er absurd og surrealistisk så lenge etterpå. Det er kjempegøy å ha en verdenscupseier. Og så kommer den bitre følelsen over at det ikke gir meg noe akkurat nå. Det er der og da det gir noe, det å gå først over målstreken. På det tidspunktet hadde det betydd ganske mye mer enn det betyr nå, sier Martine Ek Hagen til Dagbladet.

KAN BEDRE: – Dette var ikke noe høydare. Therese var veldig sterk i dag. Jeg tror jeg kan bedre og hadde ingen god dag, sier Martine Ek Hagen. Hun legger til at Astrids resultat var dagens høydepunkt. Video: Thomas Skaug / DBTV Vis mer

- Trist

Hva som skjer med premiepengene som Tsjekaleva har jukset til, er en komplisert prosess.

JUKSET: Julia Tsjekaleva jublet her for verdenscupseier foran Martine Ek Hagen og Riita Liisa Roponen i Rybinsk. Ek Hagen innrømmer overfor Dagbladet at hun stusset over dopingtestingen. Foto:  AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
JUKSET: Julia Tsjekaleva jublet her for verdenscupseier foran Martine Ek Hagen og Riita Liisa Roponen i Rybinsk. Ek Hagen innrømmer overfor Dagbladet at hun stusset over dopingtestingen. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV Vis mer

- Jeg har ikke hørt noe om at jeg skal få premiepengene for seieren. Det er bare trist. Pengepremier utgjør jo en del, men pengene er ikke det viktigste for toppidrettsutøvere. Den følelsen der og da er det viktigste. Det blir ikke rettferdig uansett hva man gjør i etterkant. Men jeg er glad for at utøvere som jukser, blir tatt, selv om det tar så lang tid, sier 29-åringen fra Ytre Enebakk.

- Jeg har alltid hatt innstilling om at konkurrentene mine er rene. Man kan ikke tenke at de jukser. Det er trist at vi får vite i ettertid at noen jukset.

- Hvis hun beholder premiepengene, lønner det seg jo for henne å jukse. Hun har mistet noen plasseringer, men sitter igjen med pengene. Hun har fått maks ut av karrieren, mens russerne neppe bryr seg over dopingdommen.

Pengekaos

SNYTT: Både Martine Ek Hagen og Heidi Weng har mistet toppresultater og premiepenger på grunn av Julia Tsjekaleva. Foto: NTB Scanpix
SNYTT: Både Martine Ek Hagen og Heidi Weng har mistet toppresultater og premiepenger på grunn av Julia Tsjekaleva. Foto: NTB Scanpix Vis mer

FIS opplyser til Dagbladet at FIS imidlertid forsøker å innkreve ulovlig inntjente premiepenger fra Tchekaleva og fordele dem til utøverne det gjelder.

- Ifølge FIS-regler vil prispengene bli distribuert på nytt. Denne prosessen er i gang. Det vil bli håndtert av FIS gjennom de respektive nasjonale skiforbund eller deres juridiske representanter, sier antidopingansvarlig i FIS, Sarah Fussek, til Dagbladet.

Som Martin Johnsrud Sundby tidligere har fortalt til Dagbladet, er det ingen automatikk i at pengene deles ut på nytt. I tillegg går utøverne som er snytt glipp av indirekte inntekter i form av bonuser fra utstyrsleverandør og sponsorer.

- Det blir uansett ikke rettferdig, mener Martine Ek Hagen.

FRUSTRERT: Martin Fourcade og det franske laget tok gull foran Norge på stafetten, men den franske stjerna var ikke i humør til å snakke VMs kanskje mest omtalte person, russiske Alexandr Loginov. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Stusset over dopingkontroll

29-åringen innrømmer at hun stusset litt over dopingtestingen av Tsjekaleva i rennet på russisk snø i Rybinsk.

- Jeg husker godt den dopingkontrollen, hvor hun gikk inn der helt alene. Hadde jeg visst det da, hadde det gitt mening. Det er normalt at man sitter i venterommet sammen med de andre utøverne på pallen. Dette var i Rybinsk i Russland, i et gammelt lokale. Jeg husker at jeg stusset over det. Nå gir det mer mening, forteller Ek Hagen til Dagbladet.

Resultatene før vinter-OL i Sotsji strykes imidlertid ikke for Tsjekaleva. Dermed er det mange langrennsløpere som har grunn til å føle seg snytt, deriblant flere norske profiler.

JUKSET: Julia Tsjekaleva smilte ikke mye etter VM-bronsen på 10 km fristil i 2013 bak Therese Johaug og Marit Bjørgen. Foto: AFP PHOTO / PIERRE TEYSSOT
JUKSET: Julia Tsjekaleva smilte ikke mye etter VM-bronsen på 10 km fristil i 2013 bak Therese Johaug og Marit Bjørgen. Foto: AFP PHOTO / PIERRE TEYSSOT Vis mer

Weng og Jacobsen snytt

Heidi Weng havnet på 4. plass, under to sekunder bak Tsjekaleva på tremila i Holmenkollen i 2013.

Om den russiske kvinnen hadde blitt strøket også der, ville Weng rykket opp til sin første pallplassering i Holmenkollen noensinne. Faktisk har ikke Weng en eneste pallplassering i verdenscupen i Holmenkollen. Tsjekaleva er altså en av årsakene til det.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nr. 4 under sekundet bak Tsjekaleva i prøve-VM i Sotsji i 2013 og ble dermed også snytt for en pallplassering i verdenscupen med tilhørende premiepenger.

- Det er synd for Heidi og Astrid, som går glipp av pallplasseringer. Jeg har egentlig ingen kommentar til det, annet enn at jeg ikke har respekt for utøvere som doper seg og at de ikke burde sitte igjen med noe, sier Ek Hagen.

Halvt norske, den tidligere tyske skiskytteren Miriam Gössner med mor fra Molde, kjempet en innbitt kamp om VM-bronsen med Tsjekaleva på 10 km fristil i Val di Fiemme i 2013 bak Therese Johaug og Marit Bjørgen.

- Kjempebitter

Tsjekaleva vant bronseduellen 0,5 sekunder foran Gössner. Den tyske skiskytterstjerna, som er gift med Felix Neureuther, gikk dermed glipp av det som ville vært karrierens eneste langrennsmedalje og eneste individuelle medalje i karrieren hennes.

- Den er kjempebitter, men igjen, om hun ikke er tatt for juks der og da, blir det bare spekulasjoner. Det er bare trist hele greia, sier langrennsprofilen til Dagbladet.

Også Therese Johaug ville hatt en pallplassering ekstra på merittlista, ettersom hun kom på 4. plass tre sekunder bak Tsjekaleva i et verdenscuprenn i Kuusamo i 2012.

- Hun snakket ikke engelsk. Det var lite følelser og kommunikasjon, sier Ek Hagen om den dopingtatte russiske langrennsløperen.

29 år gamle Ek Hagen nyter i dag livet utenfor langrennsløypa, men trener fortsatt godt og jobber som trener i Team Vestmarka for 70-80 juniorløpere.

- Jeg trener med dem tre-fire ganger i uka, i tillegg til jobben i Johaug, som selger og ambassadør. Det er en perfekt kombinasjon for meg. Med en gang jeg la opp var det litt tidlig å tenke på treneryrket i skisporet, men trening, ski og teknikk kommer alltid til å være en del av meg.

AUTOFIL #5: Når lukeparingen blir utfordrende, har mange nye biler en parkeringsassistent. Tidligere skistjerner Marte Kristoffersen og Martine Ek Hagen tester den for første gang. Regi, foto, klipp: Endre Vellene Foto, drone: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer