Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stjerneløper tatt for doping

Svindlet dem hun trøstet

Fikk Fair-Play pris for å ha hjulpet dem hun svindlet. Er Natalija sportens frekkeste?

LITEN TRØST: Natalija Prysjtsjepa trøster belgiske Renee Eykens etter fallet i forsøket på 800 meter i EM 2018. Seinere vant Nataliya både EM-gullet og Fair Play pris for sin oppmerksomhet mot konkurrentene. Men egentlig svindlet hun dem. FOTO: John MacDougal/AFP.
LITEN TRØST: Natalija Prysjtsjepa trøster belgiske Renee Eykens etter fallet i forsøket på 800 meter i EM 2018. Seinere vant Nataliya både EM-gullet og Fair Play pris for sin oppmerksomhet mot konkurrentene. Men egentlig svindlet hun dem. FOTO: John MacDougal/AFP. Vis mer

en gallaaften i sveitsiske Lausanne for halvannet år siden feiret europeisk friidrett sin egen 50 års bursdag. Stemningen var høy. Sporten hadde akkurat gjennomført en knallsuksess med et strålende EM i Berlin. Kommende verdensstjerner som vår egen Jakob Ingebrigtsen og svenske Armand Duplantis ble hyllet fra scenen som friidrettens mest lovende, og alle snakket om en ny god tid for en skandalebefengt sport.

Dette var altså en perfekt anledning for å kåre årets vakreste øyeblikk i friidretten. Salen applauderte varmt for Natalija ; den ukrainske løperstjernen som hadde gledet alle den varme augustdagen på Olympiastadion i Berlin da hun gikk rett tilbake for å trøste en konkurrent i stedet for å feire at hun selv var perfekt i gang mot enda et EM-gull på 800 meter.

Den gesten rørte friidrettspublikummet:

  • Natalija kom på scenen på festen for å hente Fair-Play-prisen

I dag er de bare opprørt.

Friidretten har avslørt enda en svindler.

KONKURRENTEN som Natalija trøstet på Olympiastadion i Berlin heter Renée Eykens. Hun er belgier, har vunnet gull både i junior- og U-23 EM, og er en av de mange unge som håper å kjempe seg fram i en av friidrettens røffeste øvelser.

800 meter for kvinner er doputsatt og dessuten midt i diskusjonen om hvilke kvinnetyper som skal få lov til å delta. Dette er en av distansene der friidretten nylig innførte en ekstra grense for testosteron for å renske feltet for de jentene sporten mener har en for stor naturlig konkurransefordel.

NYLIG mistet Renée Eykens den hjemlige statlige økonomiske OL-støtten. Da var hun ranket som nummer 18 i verden, og hadde gode sjanser til å hevde seg i lekene i Tokyo. Det har hun fortsatt, men det er hardt å få finansiert satsingen for dem som er rett bak verdenstoppen i doputsatte idretter. Denne svindelen dreier seg jo også om økonomi.

I Europa er Renée Eykens blant de beste. Derfor var skuffelsen stor da hun snublet i spurten i forsøksheatet i EM:

Når du tror at du er blant dem som går videre, er det ekstra hardt. Vi har jobbet for dette løpet i over ett år. Jeg kan ikke forklare hvor vondt det gjør, sa Renee.

Da hadde hun blitt hjulpet opp på beina av Natalija, blitt trøstet av en av sine tøffeste konkurrenter og fått tørket tårene.

I BERLIN for halvannet år var dette starten på det som bare skulle være en liten fin historie om hvordan idretten binder mennesker sammen over landegrensene.

Disse to er ganske jevngamle. Natalija vant 800 meter i junior-EM i 2013; Renee to år seinere. Etterpå konkurrerte de tett i stevne etter stevne; ofte sammen med vår egen sterke Hedda Hynne.

Forskjellen på toppnivået var tilsynelatende ikke så stor. Natalija har klart 1.58.60 og Renee 2.00.00; to resultater som for øvrig er langt, langt ned på lista over tidenes beste. Kvinnenes 800 meter er preget av historisk dop.

verdensrankingen ligger de nå som nummer 21 og 24. Likevel var det Natalija som ble stjernen. Hun var blant de største sportsheltene hjemme i Ukraina med sine to EM-gull på distansen, mens Renee måtte kjempe for å få resten av karrieren sin finansiert.

Hvorfor ble det sånn?

SVARET skjuler seg bak hydrochlorothiazide, det vanndrivende stoffet som dopingjegerne fra friidrettens nye testorganisasjon (IAU) fant i prøvene til Natalija Krol som hun nå heter etter å ha giftet seg. Dette er en gammel kjenning bak mye av svindelen i ulike idretter. Både som forbudt slankemiddel og maskering for andre tyngre forbudte stoffer.

Ukraina er dessverre også en gammel kjenning. Da friidretten for et par år siden innførte verstinglister for å sikre at de notoriske svindelnasjonene fikk en strengere kontroll, ble Ukraina plassert i gruppe A for det aller hardeste kontrollregimet sammen med Kenya, Etiopia og Hviterussland.

Selve Russland var da allerede ekskludert for jukset sitt.

GLADERE DAGERE: Renelle Lamotte (til venstre) feirer sølvet sitt med Natalija Pryshcheba og bronsevinner Olha Lyakhova. FOTO:John MacDougall/AFP
GLADERE DAGERE: Renelle Lamotte (til venstre) feirer sølvet sitt med Natalija Pryshcheba og bronsevinner Olha Lyakhova. FOTO:John MacDougall/AFP Vis mer

PROBLEMET er selvsagt den russiske bakgrunnen. Rent sportslig er Ukraina en del av et tradisjonelt russisk sportsmiljø som har ført jukset videre fra den gang det var sett på som et legitimt middel for å fremme kommunismen i den globale konkurransen med vestlig tenkning. Sånn har også Ukraina som en del av Sovjetunionen hatt en kvinnelig 800 meter løper som for førti år siden ville vært en halv langside foran Natalija .

Dagens ukrainske utøvere lever i denne spenningen, og det krever mot å bryte med tradisjonen. Det motet hadde tilsynelatende ikke Natalija som svek konkurrentene:

Svindlerne stjeler livene våre. Det er motbydelig. De løfter hendene når de vinner, men kjenner ikke den gleden jeg har når jeg vinner. Det er ikke noe sterkere enn en ren medalje. En stjålet medalje er verdiløs, sa den franske 800-meter løperen Rénelle Lamote da denne nyheten sprakk.

To ganger i EM har hun fått sølv bak Natalija .

Men hun har aldri fått noen Fair-Play-pris.

Hele Norges coronakart