«WOW»: Henrik Christiansen måtte vente i spenning i drøye 15 minutter. Så fikk han beskjeden om at han kvalifiserte seg til OL-finalen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
«WOW»: Henrik Christiansen måtte vente i spenning i drøye 15 minutter. Så fikk han beskjeden om at han kvalifiserte seg til OL-finalen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Svømme-Henrik til OL-finale

Måtte vente 15 minutter på resultatet.

(Dagbladet): Henrik Christiansen (19) måtte trolig slå sin egen personlige 1500-meter-rekord på 14,53.77 fra 2015, for å ta seg videre til finalen på 1500-meter i Rio i dag.

- Henrik må finne sin egen rytme, sa TV2s ekspertkommentator Sander Smørdal før 19-åringen hoppet i vannet, og kjempet om å bli blant de åtte beste som får plass i OL-finalen.

TOK SEG TIL FINALEN: Dog, med knappest mulig margin. Men natt til søndag får vi se hele Norges svømme-Henrik i aksjon i OL-finalen. Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
TOK SEG TIL FINALEN: Dog, med knappest mulig margin. Men natt til søndag får vi se hele Norges svømme-Henrik i aksjon i OL-finalen. Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS Vis mer

Christiansen kom inn til sjetteplass i sitt heat, med tida 14,55.40. Da tvilte de aller fleste på at det kunne gå.

- Det er svært usannsynlig, sa TV 2s kommentatorer Sander Smørdal og Fin Gnatt.

Men da det siste heatet hadde 200 meter igjen, så det lovende ut.

- Dette feltet er langt under pari!, utbrøt Smørdal da 100 meter gjenstod.

VISSTE IKKE HVOR HAN SKULLE GJØRE AV SEG: Så glad var nemlig Henrik. Han skalv av glede, og hadde gåsehud. Her like etter beskjeden om at han får en plass i OL-finalen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VISSTE IKKE HVOR HAN SKULLE GJØRE AV SEG: Så glad var nemlig Henrik. Han skalv av glede, og hadde gåsehud. Her like etter beskjeden om at han får en plass i OL-finalen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Da de beste i det aller siste heatet gikk i mål, var det klart. Henrik Christiansen tok seg til OL-finale i sitt aller første OL. Den finalen går klokka 03.11, natt til søndag.

- Skjelver av glede

Da det ble klart at unggutten fikk finaleplass, visste han ikke hvor han skulle gjøre av seg.

– Jeg skjelver av glede, sa Christiansen til NTB, med gåsehud på armene.

Christiansen er den femte nordmannen gjennom tidene som er klar for en OL-finale i svømming.

– Nå er OL reddet med tanke på det som skjedde på 200 og 400 meter. Jeg svømte et nesten perfekt løp, fortsatte han.

- Trodde ikke tida skulle holde

Til NRK lover svømmekometen å svømme fort.

- Jeg gleder meg. Jeg skal svømme fort.Vi kan forvente et godt løp, sa Christiansen til tv-kanalen, før han brått måtte haste avgårde for å starte med forberedelsene til finalen.

Like etter at Christiansen og resten av støtteapparatet fikk beskjed om at unggutten kvalifiserte seg, måtte landslagstrener Petter Løvberg innrømme at han ikke trodde det skulle gå.

- Dette føles utrolig deilig, veldig overraskende. Den tida trodde jeg ikke skulle holde, sa Løvberg til kanalen.

- Dårligere den ene veien

Christiansen hang med i starten av løpet, og fant rytmen tidlig. Etter drøye 600 meter hadde han svømt fornuftig, og lå som nummer fire i heatet.

- Den åpninga her ser bra ut for Henrik, sa Smørdal da utøverne hadde svømt drøye 250 meter.

Etter 850 meter begynte Henrik å tape tid, i et kritisk punkt av løpet. Ifølge Smørdal har han tidligere slitt med å komme over kneika. Derfor var Smørdal og kommentator Fin Gnatt allerede da redd for at 19-åringen ikke ville klare å kvalifisere seg.

- Det er ganske interessant at når han svømmer den ene veien (mot høyre i kameraet, journ.anm.), er han to-tre tideler dårligere enn den andre veien, sa Smørdal.

- Sliten

Da det gjenstod tre lengder, så det veldig dårlig ut for nordmannen.

- Jeg synes han ser sliten ut, og begynner å ta kortere tak, sa Smørdal.

Christiansen var ikke god nok i verken 200- eller 400-meter tidligere i Rio-lekene, og kveldens 1500-meter var dermed tenåringens siste medaljesjanse i lekene.

Egentlig var OL i 2020 i Tokyo svømmekometens mål, men etter de siste årenes voldsomme framgang, fikk han OL-debuten fire år tidligere enn planlagt.