Svømmehelt var terrorist

Svømmehelten fra Paralympics, Sebastian Rodríguez, tok fem gullmedaljer og satte fire verdensrekorder, og spanjolene jublet. Men da troppen kom tilbake fra Sydney, kunne sjokkerte spanjoler konstatere at svømmehelten var en tidligere terrorist, dømt til 84 års fengsel.

Rodríguez må bruke rullestol. Til paralympics-administrasjonen, og til spansk presse, sa han at funksjonshemningen skyldtes en bilulykke.

Forrige gang svømmeesset fikk oppslag i spanske medier var som medlem av den væpnede venstreradikale organisasjonen Den revolusjonære gruppa 1. oktober, bedre kjent som GRAPO.

Drap

Sebastian Rodrmguez Veloso, kjent som «Chano», var aktiv i organisasjonen i 70- og 80-åra, og deltok i flere bombeangrep mot «kapitalistsvina».

I 1985 ble han dømt til 84 års fengsel for blant annet å ha medvirket til drapet på forretningsmannen Rafael Padura.

I fengselet gikk han til sultestreik for å støtte kravet om at alle fengslede GRAPO-medlemmer skulle få sone sammen i samme fengsel. I løpet av sultestreiken var han døden nær flere ganger, mens hans advokater sto i retten for å hindre at han ble tvangsftret. Etter å ha sultestreiket i 432 dager begynte han å spise igjen. Da var kroppen hans ute av stand til å nyttiggjøre seg proteiner, og beina hans var lammet.

Bare sport

- Jeg vil bare snakke om sport nå, sa han tirsdag, da den spanske avisa El Pams konfronterte ham med hans fortid.

Etter ni år i fengsel ble han satt fri fordi han ble ansett for å være for syk til soning.

I hjembyen Vigo ble han hjulpet av et annet tidligere GRAPO-medlem, Xosé Lums Fernandez, som selv var blitt krøpling etter å ha blitt skutt i ryggen av spansk politi. Fernandez skaffet ham jobb som loddselger, og introduserte ham for svømming for funksjonshemmede. Han kastet seg inn i svømmetreningen med voldsom energi, og belønningen for slitet kom i Sydney-OL.

Republikaner

- En av hans brødre har offentlig bedt om unnskyldning for sin militante fortid, men det tror jeg ikke Rodríguez har, sier Fernandez til El Pams.

GRAPO eksisterer fortsatt og drepte to vaktmenn i et mislykket angrep på en pengetransport i mai.

I oktober sprengte gruppa avisa El Mundos kontorer i Barcelona.

Hjemme i Galicia i Nordvest-Spania er man stolte av «Chano» uansett, og han får bred politisk støtte.

Idrettsrådmannen i hjembyen Vigo, Santiago Dommnguez Oliveira, sier: «For meg har 'Chano' et omdømme som ikke kan ødelegges.»

<B>TERRORIST:</B> Den spanske svømmehelten Sebastian Rodríguez er tidligere terrorist.