LEVERTE I SISTE LØP: Aleksander Hetland avslutter karrieren på topp: I kveld ble han verdensmester i 50 meter bryst. Foto: SCANPIX/REUTERS/Murad Sezer
LEVERTE I SISTE LØP: Aleksander Hetland avslutter karrieren på topp: I kveld ble han verdensmester i 50 meter bryst. Foto: SCANPIX/REUTERS/Murad SezerVis mer

Svømmepresidenten rørt til tårer etter Hetlands VM-bragd

Gullvinneren mistet kameraten Dale Oen i april. - Betyr ufattelig mye.

(Dagbladet): Aleksander Hetland fikk en fantastisk avslutning på svømmekarrieren: I kveld fosset han inn til VM-gull på favorittøvelsen 50 meter bryst.

Det ble også en utrolig avslutning på et tungt år. I april mistet Hetland sin gode venn og treningskamerat Alexander Dale Oen. Åtte måneder senere nådde han målet sitt.

Rørt president
- Det betyr utrolig mye. Det er nesten så jeg begynner å grine. Hetland , som var så nær Dale Oen. Det betyr ufattelig mye. At han klarer å mobilisere. Det viser hvor sterk han er, hvor sterkt dette laget er, sier en rørt svømmepresident Per Rune Eknes til Dagbladet.

- Laget, støtteapparatet, svømmeforbundet og Olympiatoppen, alle har støttet hverandre gjennom dette. Og så får vi disse resultatene mot slutten av året, med medalje i EM og gull i VM. Det er fantastisk, sier Eknes.

Aleksander Hetland har han bare gode ting å si om.

- Aleksander har jo vært med i norsk svømmesport i lang tid, han har alltid vært en flott mann. Han har jobbet så grundig, så hardt, jeg unner ham dette for alt i verden. Nå fikk han det han ønsket seg, han er best i verden, sier svømmepresidenten.

Forstår avgjørelsen
29 år gamle Hetland har besluttet å legge opp denne jula, og mener selv det ikke er vanskelig å legge opp selv om han nå er verdens beste på 50 meter bryst.

- Egentlig ikke. Det er ikke alle som får avslutte på topp, og dette er et perfekt punktum, sier han.

GULLVINNER: Hetland på pallen. Foto: SCANPIX/EPA/TOLGA BOZOGLU
GULLVINNER: Hetland på pallen. Foto: SCANPIX/EPA/TOLGA BOZOGLU Vis mer

Svømmepresidenten har heller ikke tenkt å prøve å overtale Hetland.

- Vi hadde ikke hatt noe mot at han fortsatte så klart, men dette er et valg han tar selv. Han er jo blitt en voksen mann nå, han fyller 30 år snart, og han har også en profesjon å ta hensyn til. Jeg skjønner at han ikke ønsker at den lange utdannelsen hans skal være null verd i arbeidslivet når han kommer dit, sier Per Rune Eknes.

- Han skal ha stor takk. Han var den første som tok internasjonale medaljer for oss, han startet på mange måter den gode kulturen i norsk svømming. Nå håper jeg for vår del at vi kan få fram stadig nye talenter som tar over arven, sier Eknes til Dagbladet.