Pernille Blume måtte hjerteopereres

Svømmestjerna fryktet for livet: - Skal jeg dø?

Pernille Blume nærmer seg comeback etter at hun fikk påvist blodpropp og hull i hjertet.

OL-VINNER: Pernille Blume tok OL-gull i 50 meter fristil i Rio i 2016. Foto: Odd Andersen / AFP Photo / NTB Scanpix
OL-VINNER: Pernille Blume tok OL-gull i 50 meter fristil i Rio i 2016. Foto: Odd Andersen / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den danske OL-vinneren Pernille Blume er tilbake i svømmebassenget etter at hun ble operert for en blodpropp i hjernen og et hull i hjertet i februar.

I et intervju med danske TV 2 snakker hun for første gang om frykten for frykten for livet og karrieren som svømmer.

- Når noe er galt med ens hjerte, er det vanskelig å håndtere mentalt. Man kan jo ikke unngå å tenke: «Skal jeg dø?», sier hun til TV 2.

Redd for hjerteoperasjonen

Blume, som tok OL-gull på 50 meter fristil i OL i Rio i 2016, fikk hjertet undersøkt etter at hun hadde slitt med nerveforstyrrelser i venstre arm.

En mindre blodpropp skal ha forårsaket symptomene.

- Etter en utredning på sykehuset fant legene ut at jeg har hatt en liten blodpropp. I den forbindelse sjekket de også hjertet mitt. Da fant de ut at jeg hadde et mindre hull i hjertet, sa Blume i en uttalelse i februar.

Det at Blume ikke klarte å løfte armen, gjorde at hun ikke har kunnet svømme selv om hun så inderlig har villet det.

- Jeg var litt redd for å operere hjertet. Jeg var redd for rehabiliteringen og for å komme i gang med å svømme igjen. Ville min kropp kunne gjøre det samme igjen? Kommer det her til å gjøre at karrieren min er over? forteller Blume.

- Et annet perspektiv på livet

Hun fikk først beskjed om at det var kronisk og at hun måtte lære seg å leve med hjerteproblemene, men seinere fikk hun kontrabeskjeden.

Selv om hun nå er tilbake på topp fysisk, er det ikke like lett mentalt.

- Det er uunngåelig at det ikke kommer inn og påvirker deg i en eller annen forstand. At man føler at det er noe som er fremmed. At kroppen min stadig kan virke litt fremmed. Jeg kan ikke si at jeg er hundre prosent mentalt, men jeg er i en prosess, og det går riktig vei. Det gir deg et annet perspektiv på livet når man går gjennom en sånn ting, sier Blume.

Svømmeren hadde håpet å kunne delta i Danish Open, som pågår nå, men Blume ønsket å gi seg selv litt ekstra tid til å hente seg inn igjen.

Nå håper hun å rekke en stor turnering i slutten av april, før OL i Tokyo banker på døra i 2020.

Skapte oppstyr

Blume er for lengst et etablert navn i svømmesporten, og er ikke fremmed for en og annen skandale. Seinest i august skapte hun stor oppstuss da hun tok et valg som forbløffet ekspertene:

Under EM-semifinalen i 100 meter fri, svømte hun så bra at hun ville ledet etter vendingen. Men i stedet for å ta den og fullføre de siste 50 meterne, klasket hun hånda i bassengveggen, roet helt ned og svømte inn til en sjetteplass.

Med det mistet hun finaleplassen på 100 meter fri. Landslagstreneren var i harnisk.

- Jeg syntes det var et rart og unødvendig valg å gjøre i en semifinale. Det hender at svømmere vil kjøre de første 50 i maks for å prøve å få en bra tid, men det gjør man bare ikke i en semifinale. Hun lå jo an til å ta medalje, og kanskje gull, sa NRK-ekspert Aleksander Hetland til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer