VEKKET OPPSIKT: Michael Phelps hadde synlige merker etter bruk av kopping da han tok gull sammen med tre andre svømmere fra USA. Foto: Michael Kappeler/dpa/NTBB Scanpix
VEKKET OPPSIKT: Michael Phelps hadde synlige merker etter bruk av kopping da han tok gull sammen med tre andre svømmere fra USA. Foto: Michael Kappeler/dpa/NTBB ScanpixVis mer

Svømmestjernen vekker oppsikt med disse blåmerkene - nå reagerer russisk tv

Sammenlikner den gamle metoden med det forbudte stoffet meldonium.

(Dagbladet): Mange sperret opp øynene da de så den amerikanske svømmestjernen Michael Phelps ta OL-gull i bassenget søndag. Flere undret seg over hva som hadde skjedd med svømmerens skuldre og rygg, som hadde flere sirkelformede og blårøde merker.

Det er en eldgammel behandlingsmetode som hadde satt sine spor. En metode som populært kalles kopping, som er en form for akupunktur mot muskelsmerter.

Ved å plassere varme glasskopper på huden over tid (rundt ti til femten minutter), er tanken at man skal skal få økt blodsirkulasjon. Det skal gjøre at kroppen og musklene restituerer seg raskere. Merkene som oppstår kan være synlige i tre-fire dager.

Særlig USA bruker metoden under OL, og nå får de kritikk. Statlig fjernsyn i Russland reagerer på bruken, som de mener er mistenkelig.

- Som følge av en Hollywood-trend ble metoden brukt av utøvere. Ifølge dem gjorde vakumbasert massasje at blodisirkulasjonen og den generelle følelsen av velvære økte, noe som antyder at muskelrestitusjonen skjer raskere etter en fysisk øvelse, uttalte en reporter ifølge Mashable.

En rekke kjendiser, som blant andre Gwyneth Paltrow og Jennifer Aniston, er også store tilhengere av behandlingsmetoden. Russland sammenlikner bruken med det forbudte stoffet meldonium.

- Med andre ord er ikke effekten fra en slik metode så ulik den du får ved bruk av meldonium, la reporteren til.

Stoffet meldonium ble forbudt 1. januar i år. Det brukes til å behandle hjertesykdommer. Stoffet bedrer blodsirkulasjonen, noe som påvirker prestasjon og restitusjonstid. Les mer om det her.

Populært blant turnerne

Ifølge BBC er det ikke bare Phelps og svømmerne som har kroppene dekket av sirkler. Noen av de amerikanske turnerne har også blitt sett med de samme merkene under årets leker i Rio de Janeiro.

Ifølge USA Today behandler flere av utøverne seg selv. For litt over en hundrelapp kan du kjøpe deg utstyret selv. Turneren Alex Naddour er blant dem som bruker metoden.

- Dette er en av hemmelighetene som har holdt meg skadefri dette året. Jeg kunne ikke ha brukt pengene mine bedre, sier Naddour ifølge USA Today.

Brukes ikke av norske

Blant de norske utøverne i Rio er det ingen som får slik behandling.

- Blant oss som er her av leger og fysioterapeuter, er det ingen som bruker det, sier lege Thomas Torgalsen til NTB.

Han er leder for det medisinske støtteapparatet i den norske troppen i Rio-lekene.

Ifølge Torgalsen brukes kopping også en del i Norge, men mest blant dem som driver med alternativ medisin.

- Vi bruker andre metoder å påvirke på, som massasje, varme, akupunkturnåler, triggerpunktbehandling og sånne ting, sier Torgalsen.

Han mener kopping ikke er noen omstridt behandlingsmetode.

- Det er det ikke. Det er greit å bruke det hvis de føler de har effekt av det, sier legen.

P. S. Michael Phelps (31) svømte inn til karrierens 19. OL-gull da han og lagkameratene vant 4 x 100 meter fri søndag.