Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

SVT-ekspert: - Norge hadde ikke hatt 17 av 20 om alle hadde samme utstyr

Tidligere toppløper.

DOMINANS: De norske løperne har dominert voldsomt både på kvinne- og herresiden så langt i verdenscupen i langrenn. Foto: Terje Pedersen / AP Photo / NTB Scanpix
DOMINANS: De norske løperne har dominert voldsomt både på kvinne- og herresiden så langt i verdenscupen i langrenn. Foto: Terje Pedersen / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den norske langrennsdominansen var tilnærmet total gjennom åpningshelgene i verdenscupen i Kuusamo og på Lillehammer.

I dagene etterpå har utspillene mot de mange, gode nordmennene kommet på løpende bånd.

Charlotte Kallas trener Magnus Ingesson hevder, overfor Norrländska Socialdemokraten, at Norge kan sammenliknes med Russland i storhetstida.

- Det er som russerne før i tiden, de har råd til å ofre en halv generasjon. De har jo så mange å ta av, sier Ingesson til lokalavisa.

Kritisk FIS-topp Også Justyna Kowalczyk har gått hardt ut mot den norske dominansen:

 - Nordmenn elsker langrenn mest i verden, men samtidig dreper de grenen, sa polakken. 

Svenske Calle Halfvarsson sa mandag at han vurderte å få mental hjelp. 

I går fulgte FIS-toppen Jürg Capol opp. Direktøren for nordiske grener i selskapet som håndterer TV-rettighetene på vegne av FIS sier i et intervju med NRK at han ser for seg et forslag hvor lønnstak kan bli aktuelt for å begrense pengebruken og gjøre sporten jevnere:

- Man kan sammenlikne med Formel 1. Der er det begrenset hvor mange dager man kan teste, hvor mange hjul man kan benytte i løpet av en konkurranse og hvor stort budsjett man kan ha, sa Capol.

- Vi skal ikke begrense utviklingsmulighetene, men kostnadene. Hvis man har 25 servicefolk, så er det jo et spørsmål om alle trengs, fortsatte Capol.

- Godt arbeid må lønne seg Den tidligere svenske toppløperen Mathias Fredriksson, som nå er ekspert i SVT, er ambivalent med tanke på Capols utspill.

- Ideelt sett hadde det vært jevnere i toppen av langrennssporten, men det skal jo være sånn at godt arbeid lønner seg, sier han til Dagbladet.

- Så langt denne sesongen har det vært ekstremt mye Norge, men jeg vet ikke om en begrensning av kostnadsnivået på toppnivå er veien å gå. Da ville jeg heller innført et kostnadstak blant barn og ungdom. Nå er det så dyrt å satse på langrenn at ungdommer heller velger innebandy eller noe annet. Sånn sett er det et større problem for rekrutteringen, sier Fredriksson til Dagbladet.

SKEPTISK: SVT-ekspert og tidligere storløper Mathias Fredriksson er skeptisk til å innføre et kostnadstak i Formel 1-stil i langrenn. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
SKEPTISK: SVT-ekspert og tidligere storløper Mathias Fredriksson er skeptisk til å innføre et kostnadstak i Formel 1-stil i langrenn. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Den tidligere løperen understreker at de som best nå ville vært best uansett, men mener det blir for mange nordmenn i toppen.

- Jeg forstår hvor Capol vil. For meg er det viktigste at den beste løperen vinner. Sånn det er nå, så er det ingen tvil om at Martin Johnsrud Sundby, Marit Bjørgen og Therese Johaug er verdens beste skiløpere, og det ville de vært uansett. Når det er sagt, så er 17 av de 20 beste på dame- og herresiden nordmenn akkurat nå, og det blir litt i overkant, synes jeg.

- Overlegent apparat - Tror du det ville vært færre nordmenn i toppen om alle hadde tilgang på det samme utstyret og det samme smøreapparatet?

- Ja, tror tror jeg. Martin, Marit og Therese ville vært best uansett, men noen andre av de 17 nordmennene ville ikke vært innenfor topp 20. Norge har et overlegent apparat i ryggen, men selv de får det ikke til bestandig. Det er bare å se tilbake til OL i Sotsji. Da Norge hadde problemer med skiene, så var det plutselig Sverige som dominerte. Sånn sett kunne det vært interessant og spennende med noen tiltak som gjør sporten mer rettferdig, sier Fredriksson.

Vegard Ulvang sier til NRK at FIS ikke har vurdert de økonomiske forslagene Capol lufter. Samtidig sier FIS-toppen at det kan komme andre tiltak:

- Det har pågått et arbeid gjennom flere år, langs to akser. Det ene er å begrense antallet personer som får tilgang til løypa før start. Det andre er å begrense tiden løypa er åpen, sier Ulvang, til NRK. 

Langrennssjef Åge Skinstad ble mandag spurt om Kowalczyks utspill om at norsk dominans dreper langrennssporten. Da sa han:

- Det er et dårlig alternativ at vi skal bli dårligere.  Vi kommer til å fortsette på å bli så gode som overhodet mulig, så håper vi at konkurrentene blir motivert av det, sa Skinstad til Dagbladet.