<strong>- DET VAR LITT DUMT:</strong> SVT-journalist Lars-Gunnar Larsson innrømmer at spørsmålet om de norske langrennsløperne ikke var helt gjennomtenkt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- DET VAR LITT DUMT: SVT-journalist Lars-Gunnar Larsson innrømmer at spørsmålet om de norske langrennsløperne ikke var helt gjennomtenkt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

SVT fjernet klipp med norsk dopingspørsmål. - Tror du de er rene?

Fra nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FALUN (Dagbladet): Årets ski-VM har så langt handlet om alt annet enn dopingavsløringer, dopingspekulasjoner og dopingspørsmål.

Helt fram til mandag denne uka.

Da ble det nemlig sendt et intervju med den svenske landslagsløperen Maria Rydqvist på, SVT, svenskenes versjon av NRK. Intervjuet ble gjort på det svenske pressetreffet i forkant av tirsdagens 10-kilometer.

Dopingspørsmål Etter å ha spurt om formen og VM-forventingene, stilte journalisten, Lars-Gunnar Larsson, dette spørsmålet:

- Mange har blitt tatt for doping i langrenn. Tror du nordmennene er rene?

Spørsmålet kom helt ut av det blå, og Rydqvist svarte høflig at det tror hun absolutt.

Intervjuet med Rydqvist ble lagt ut på nettsiden til SVT Gävledala etter at det hadde blitt sendt på TV, men i nettversjonen var dopingspørsmålet fjernet.

- Et stort samtaleemne Nina Funke, redaksjonssjef og ansvarlig utgiver for SVT Nyheter Dalarna, ser ikke noe problem med å stille et slikt spørsmål.

- Anledningen for at journalisten stilte spørsmålet er at mange i Sverige lurer på hvordan Norge kan være så dominerende i langrenn. Det er et stort samtaleemne, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

<strong>IKKE DAGEN:</strong> Therese Johaug og de andre norske langrennsjentene hadde ingen god dag på tirsdag, mye takket være dårlige ski. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
IKKE DAGEN: Therese Johaug og de andre norske langrennsjentene hadde ingen god dag på tirsdag, mye takket være dårlige ski. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Historisk sett har det forekommet doping blant langrennsløpere. For ikke så lenge siden ble det finske landslaget og tyskspanjolen Johan Mühlegg disket. Både finnene og Mühlegg var veldig dominerende. Norge er i dag enda mer dominerende, og derfor kan også spørsmålet stilles, selv om verken journalisten, eller i dette tilfellet Maria Rydqvist, tror at noen nordmenn doper seg, skriver redaksjonssjefen videre.

Norsk dominans I formiddag møtte Dagbladet journalisten som stilte dopingspørsmålet til Rydqvist, Lars-Gunnar Larsson.

Han forklarer bakgrunnen for spørsmålet med den norske langrennsdominansen.

- På det tidspunktet (mandag) hadde Norge tatt fem av seks langrennsgull i VM. Dessuten hadde de vunnet nærmest alt i verdenscupen før VM. Norge hadde dominert helt utrolig, sier han.

- Ute blant folk, altså i den svenske allmenheten, tror jeg mange spør seg «hva gjør Norge som ikke Sverige gjør?».  Uansett om det gjelder trening, kosthold eller noe annet. Jeg sa vel det i spørsmålet mitt til Rydqvist også, at historisk sett har det vært doping i langrennssporten. Derfor spurte jeg om det kunne være noe sånt i Norge, sier Larsson videre.

- Ser du ikke at du indirekte beskylder de norske løperne for doping når du stiller et sånt spørsmål?

- Jeg kan gå med på at spørsmålet var litt dumt. Det var litt lite gjennomtenkt, og det burde ha vært satt i et større perspektiv. Jeg skal ikke stille et slikt spørsmål en gang til. Det ble litt dumt, sier SVT-journalisten.

Folk ble forbanna Larsson har også en god forklaring på hvorfor dopingspørsmålet er tatt vekk fra nettversjonen av intervjuet med Rydqvist.

- Innslaget ble sendt på SVTs regionale sending mandag kveld, og etterpå ringte det folk til oss og var forbanna, og lurte på hvordan vi kunne stille et så dumt spørsmål. Det er grunnen til at det ble klippet bort fra nettversjonen. Redaksjonsledelsen syntes ikke det var verdens beste spørsmål, og det synes ikke jeg heller, sett i ettertid, sier han.

- Vil du beklage overfor de norske langrennsløperne?

- Ja, det vil jeg. Det var dumt.  Jeg stiller det ikke om igjen. Det var ikke ment som en anklage om doping.

• Maria Rydqvist går den tredje etappen for Sverige i dagens kvinnestafett,som starter klokka 13.30.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer