FANT SVENSKE-FEIL: Skipresident Erik Røste bekrefter overfor Dagbladet at han var med på å gjøre SVT oppmerksom på problemene ved å basere dopingpåstander på målinger gjort med blodscanner. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FANT SVENSKE-FEIL: Skipresident Erik Røste bekrefter overfor Dagbladet at han var med på å gjøre SVT oppmerksom på problemene ved å basere dopingpåstander på målinger gjort med blodscanner. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

- SVTs blodmålinger er absolutt ikke gyldige

Blodscanneren ikke pålitelig nok, mener FIS' antidopingsjef.

(Dagbladet:) Det var i forrige uke det ble kjent at Sveriges Television (SVT) - gjennom deres faste dokumentarprogram «Uppdrag granskning» - jobber med en sending som skal bringe nye opplysninger om blodverdier og mulig dopingbruk i langrennssporten på 90-tallet.

Langrennspresident Erik Røste så deler av materialet i Val di Fiemme, sammen med sin svenske kollega Niklas Carlsson, samt antidopingsjef i Det internasjonale skiforbundet, Rasmus Damsgaard.

Ugyldige resultater
Til Expressen i dag sier danske Damsgaard at resultatene som angivelig skal vise høye blodverdier, er hentet inn ved hjelp av en såkalt blodscanner.

Dette apparatet brukes ikke i antidopingarbeidet lenger, fordi målingene ikke er pålitelige nok.

- Resultatene de har fått inn er analysert med et apparat som ikke er særlig presist, sier Damsgaard til den svenske avisa.

Han påstår at SVT ikke har vært fullt klar over apparatets begrensninger.

- Det ble en misforståelse. De hadde fått fortalt at det var en laboratoriemaskin, men slik var det ikke, sier Damsgaard.

Han sier målingene «absolutt ikke er gyldige», og fastslår:

- Det gjør at programmet går fra å være veldig bra til... Det er nesten så man trekker på skuldrene, enda en gang.

Ingen vil bli rystet
Samtidig sier Damsgaard at deler av programmet fortsatt er av interesse. Fordi blodscanneren viser at enkelte utøvere har gått med skyhøye verdier - noe som, feilmarginen ved maskina til tross, er en klar indikasjon på at det kan ha ligget uregelmessigheter bak.

Men dansken fastslår like fullt at ingen forskere eller antidopingeksperter vil bli rystet av programmet når det kringkastes.

Røste: - Dette ble påpekt
Norges skipresident Erik Røste så SVT-dokumentaren sammen med Damsgaard.

Han har tidligere bekreftet at det var påstander mot norske utøvere i programmet, og sier i dag at bruken av resultater fra blodscanner også ble et tema etter visningen.

- Det var en av de tingene som var feil i programmet, og det er påpekt overfor SVT, sier Røste til Dagbladet.