VONDE FØTTER: Swapna Barman sier hun får vondt i føttene, da hun ikke bruker spesialtilpassede sko. Foto: REUTERS/Rupak De Chowdhuri
VONDE FØTTER: Swapna Barman sier hun får vondt i føttene, da hun ikke bruker spesialtilpassede sko. Foto: REUTERS/Rupak De ChowdhuriVis mer

Swapna Barman ble asiamester i sjukamp

Swapna (21) ble historisk. Men det er ikke derfor hun får størst oppmerksomhet

Ungjenta er nå i forhandlinger med Nike om å få spesialtilpassede sko.

Swapna Barman (21) ble historisk under Asialekene nylig. Hun ble nemlig den første indiske kvinnen som har tatt en gullmedalje i sjukamp.

Men det er ikke det som gjør 21-åringen ekstra spesiell.

Barman er født med 12 tær - altså to for mye - og har slitt med dette gjennom store deler av livet. Saken er omtalt av blant andre Reuters og Expressen.

Hun har klart å ta seg til toppen i sin idrett, til tross for at hun opplever smerter hver gang hun presser føttene ned i sko som er designet for de med ti tær.

- Det gjør fortsatt vondt hver gang jeg tar på meg skoene, selv etter alle disse åra. Det blir verre når jeg løper. Jeg må bare prøve å krølle tærne, sier Barman til Reuters.

GULLVINNER: Swapna Barman. Foto: REUTERS/Darren Whiteside
GULLVINNER: Swapna Barman. Foto: REUTERS/Darren Whiteside Vis mer

Spesialtilpassede sko

I slutten av august ble Barman altså asiamester i sjukamp. Hun vant med 6026 poeng. Til sammenligning er Ida Marcussens norske rekord på 6226.

Uansett - seieren kan bli starten på noe stort. Ifølge Indian Express er Barman i forhandlinger med Nike, og skal få spesialtilpassede sko. Endelig.

- Jeg fikk noen spesialtilpassede sko fra en lokal skomaker hjemme i India for noen år siden. De holdt ikke i to dager en gang, forteller Barman til avisa.

21-åringen kommer fra Jalpaiguri i India, fra det News18 omtaler som en fattig familie. For henne er bare det å ha sko i det hele tatt en ren luksus.

Enorm kraft

Subhash Sarkar, jentas trener, fikk først opp øynene for henne som høydehopper. Men han mente hun var for liten til å gjøre det stort i den grenen. Han la derimot merke til noe annet:

- Jeg så at hun hoppet med voldsom kraft, og det fikk meg til å tenke på at vi kunne bruke den kraften til noe annet, sier Sarkar.

Først prøvde de lengde. Så begynte de å leke seg i sjukamp.

- Etter to måneder med øving fikk hun 4435 poeng og ble nummer to i det nasjonale ungdomsmesterskapet. Det var da hun ble en sjukjemper.