Swix-ledelsen visste ikke at tålegrensen for PFOA var satt ned

Swix blodtester ansatte - feilinformerte om helserisiko

Swix har testet produksjonsarbeidere som lager skismøring, for fluorinnhold i blodet siden 2010. Det er funnet klart forhøyede fluorverdier.

VILLEDET OM GRENSE: Da Arbeidstilsynet var på tilsyn hos Swix på Lillehammer 8. oktober fikk de beskjed om at flourverdiene i blodet hos dem som jobber med skismøring lå langt under grensen for helserisko. Det stemte ikke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VILLEDET OM GRENSE: Da Arbeidstilsynet var på tilsyn hos Swix på Lillehammer 8. oktober fikk de beskjed om at flourverdiene i blodet hos dem som jobber med skismøring lå langt under grensen for helserisko. Det stemte ikke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Selv om verdiene har gått nedover siden den årlige testingen begynte i 2010, ligger de for flertallet av de testede fortsatt klart over tålegrensen som gjelder i dag.

Da testresultatene kom i 2018 lå alle testede under daværende tålegrense. Men Swix har ikke informert sine ansatte om at Folkehelseinstituttets vurdering av helserisiko ble dramatisk endret, på bakgrunn av ny kunnskap, i desember 2018.

Arbeidstilsynet fikk dessuten feilaktig informasjon da senioringeniør Kari Mork hos Arbeidstilsynet 8. oktober i år ledet et tilsyn hos Swix på Lillehammer.

Sammen med Fylkesmannen fikk tilsynet for første gang opplyst at Swix hvert år siden 2010 hadde tatt blodprøver av sine de som jobber med produksjon av skismøring, for å måle nivået av fluorkarboner (PFAS) i blodet. Det er særlig stoffet PFOA de har vært oppmerksomme på, fordi dette regnes som svært skadelig -b og kan dannes når fluorsmøring produseres.

Ekspertisen informerte

Forsknings- og utviklingssjef i Swix, kjemikeren Christian Gløgård, redegjorde for blodtestingen, delte ut 2017-verdiene og opplyste at produksjonsarbeidere har høyere fluorverdier i blodet enn normalbefolkningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer